Στο Αιγαίο βρίσκονται περίπου 1300 λιμενικοί (σε πλωτά και σε χερσαίες υπηρεσίες) και 50 σκάφη του Λ.Σ. ενώ σε αυτά συνδράμουν αλλά περίπου 12 του Frontex. Επίσης τις τελευταίες ώρες στη Σύμη βρίσκεται πλωτό σκάφος του Λ.Σ. προερχόμενο από το Ηράκλειο Κρήτης για να κάνει περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή.

Προβληματισμό προκαλούν στους αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής οι αυξητικές τάσεις στις προσφυγικές ροές στο ανατολικό Αιγαίο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Μάλιστα ο Αρχηγός του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Θεόδωρος Κλιάρης επισκέφθηκε τα τελευταία 24ωρα υπηρεσίες του Σώματος στην ανατολική Μακεδονία – Θράκη όπως στην Αλεξανδρούπολη όπου έχουν καταγραφεί περιπτώσεις έρευνας – διάσωσης μεταναστών αν και σε αυτή τη περιοχή οι ροές δείχνουν μείωση ενώ έχουν υπάρξει ανάλογα περιστατικά και στη θαλάσσια περιοχή της Σαμοθράκης με λέμβους που αναχωρούν από την Ίμβρο.

Ενημέρωση του Αρχηγού

Ο κ. Κλιάρης ενημερώθηκε για το έργο των Λιμενικών Αρχών και συνεχάρη τα στελέχη των υπηρεσιών και τα πληρώματα των περιπολικών σκαφών για τον επαγγελματισμό και τη φιλοτιμία που επιδεικνύουν στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Αποκαλυπτικά για την συνεισφορά των στελεχών του Λιμενικού Σώματος στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου είναι τα λόγια αξιωματικών του Λ.Σ.: «Τα μίλια που κάνουν τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στο ανατολικό Αιγαίο αντιστοιχούν με αυτά που κάνουν σκάφη ευρωπαϊκών ακτοφυλακών σε δέκα χρόνια.»

Όπως επεσήμαναν οι ίδιοι αξιωματικοί του Λ.Σ. «και αυτή τη περίοδο πλωτά μέσα και προσωπικό καταπονούνται σημαντικά αλλά βρίσκονται διαρκώς στη πρώτη γραμμή διότι οι μεταναστευτικές ροές καταγράφουν αυξητικές τάσεις ειδικά όσο ο καιρός είναι καλός και επιτρέπει τα «ταξίδια» από τα τουρκικά παράλια προς τις ακτές των ελληνικών νησιών» θέτοντας παράλληλα ως κομβικό το ρόλο των τουρκικών διωκτικών Αρχών λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν να ενημερώνουμε εμείς τους τούρκους συναδέλφους για λέμβους που βρίσκονται σε τουρκικά χωρικά ύδατα ή είναι έτοιμες να αναχωρήσουν από τις απέναντι ακτές».

Αυξητικές ροές

Σημειώνεται πως στο Αιγαίο αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 1300 λιμενικοί (σε πλωτά και σε χερσαίες υπηρεσίες) και 50 σκάφη του Λ.Σ. ενώ σε αυτά συνδράμουν αλλά περίπου 12 του Frontex. Επίσης τις τελευταίες ώρες στη Σύμη βρίσκεται πλωτό σκάφος του Λ.Σ. προερχόμενο από το Ηράκλειο Κρήτης για να κάνει περιπολίες στη θαλάσσια περιοχή.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι από το μεσημέρι της 29ης Οκτωβρίου έως το μεσημέρι της επόμενης ημέρας στα νησιά πέρασαν 795 άτομα ενώ από 07.00 της 29/10/19 έως 07.00 της 30/10/19 διεσώθησαν 138 πρόσφυγες – μετανάστες σε έξι περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Ψερίμου και Κω.

Στελέχη του Λ.Σ. σχολιάζοντας τις αυξητικές ροές το διήμερο αυτό σημείωναν πως ενδεχομένως οφείλεται στις καλές καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την αργία που είχαν στην Τουρκία την Τρίτη με αποτέλεσμα να ατονήσουν οι έλεγχοι σε στεριά και θάλασσα.

Επιπλέον όπως έχει εξακριβωθεί τα μέλη των κυκλωμάτων εφαρμόζουν μεθόδους του 2015 δηλαδή αναθέτουν σε νέους και άπειρους (ακόμα και ανήλικους) τον χειρισμό λέμβων υπό την οδηγία να κατευθυνθούν στο σημείο που βλέπουν τα φώτα με άμεσο κίνδυνο ενός ατυχήματος. Παράλληλα χρησιμοποιούν μηχανές μεγάλου κυβισμού για να μπορέσει η λέμβος να αναπτύξει ταχύτητα μέχρι και 10 κόμβων ενώ πριν τέσσερα χρόνια ήταν 3-4 κόμβοι. Ωστόσο για να μην εντοπιστούν και κατασχεθούν οι μηχανές τους συστήνουν εάν αντιληφθούν σκάφος του Λ.Σ. να τις αφαιρούν και να τις αφήνουν στη θάλασσα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr