Με πολλές αναφορές στην Ελλάδα ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έκανε την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον απολογισμό της θητείας του.

Με πολλές αναφορές στην Ελλάδα ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ έκανε την Τρίτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον απολογισμό της θητείας του.

«Ποδοπατήθηκε η αξιοπρέπεια»

«Η Ελλάδα ήταν μία επιτυχία» ανέφερε ο Γιούνκερ, υπενθυμίζοντας ότι στην περίοδο της κρίσης «είχε ποδοπατηθεί η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού» και «θέλαμε να επαναφέρουμε μια τάξη», όπως ανέφερε.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Στρασβούργου τόνισε ότι θυμάται «τις μακρές νύχτες με τους κυρίους Σαμαρά, Τσίπρα και Μητσοτάκη – όταν δεν είχε αναλάβει ακόμη – προσπαθώντας να λύσουμε το ελληνικό πρόβλημα».

Στη συνέχεια, ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι πολλές κυβερνήσεις, τις οποίες πάντως δεν κατονόμασε, δεν ήθελαν να ασχοληθεί η Κομισιόν με το θέμα της Ελλάδας.

«Θυμάμαι τηλεφωνήματα πρωθυπουργών που έλεγαν ότι αυτά είναι ζητήματα των εθνικών κυβερνήσεων».

Οπως λέει ο ίδιος, τους απαντούσε ότι «πρέπει να σεβαστούμε τις συνθήκες. Και τι λένε οι συνθήκες; Οτι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με το γενικότερο συμφέρον της Ευρώπης. Το να αποφύγουμε την αποσύνθεση είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, επομένως σωστά κάναμε ό,τι κάναμε… »

«Απογοήτευση» για το Κυπριακό

Aπογοήτευση δήλωσε ότι αισθάνεται ο Γιούνκερ γιατί δεν κατάφερε να συμβάλει στην επανένωση της Κύπρου

Στα θετικά της θητείας του ο ίδιος ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ περιλαμβάνει την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην ΕΕ, την επιτυχία του αποκαλούμενου «σχεδίου Γιούνκερ» για τη μόχλευση επενδυτικών κεφαλαίων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με τρίτες χώρες.

Από την άλλη πλευρά παραδέχθηκε ότι αισθάνεται «απογοήτευση» γιατί δεν κατάφερε να βοηθήσει στην επανένωση της Κύπρου. Στα αρνητικά στοιχεία του απολογισμού συγκαταλέγεται και η έλλειψη προόδου στις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

Πηγή: Deutche Welle

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr