Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ψήφος αποδήμων : Σε αναζήτηση συναίνεσης κυβέρνηση και κόμματα

Ψήφος αποδήμων : Σε αναζήτηση συναίνεσης κυβέρνηση και κόμματα

Παρά την αρχική αισιοδοξία που υπήρχε για σύγκλιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, φαίνεται πως προκύπτουν διάφορα ζητήματα που «τορπιλίζουν» τη συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το θέμα με την ψήφο των αποδήμων καθώς κυβέρνηση και Αντιπολίτευση συνεχίζουν να ψάχνουν τη «χρυσή τομή» προκειμένου να κατατεθεί η νομοθετική πρωτοβουλία και να ψηφιστεί από τουλάχιστον 200 βουλευτές που απαιτείται.

Παρά την αρχική αισιοδοξία που υπήρχε για σύγκλιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, φαίνεται πως προκύπτουν διάφορα ζητήματα που «τορπιλίζουν» τη συναίνεση.

Μπορεί όλα τα κόμματα να εμφανίζονται διατεθειμένα να βάλουν το δικό τους… λιθαράκι προκειμένου διευκολύνουν την ψήφο των αποδήμων από τους τόπους μόνιμης κατοικίας τους, ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα.

Ένα από τα «αγκάθια» είναι η πιστοποίηση του ανώτατου ορίου απουσίας από την Ελλάδα – όρο που έχει θέσει το ΚΚΕ και φαίνεται να συμφωνεί και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Που «κολλάει» η συμφωνία

Κατά τη χθεσινή,  δεύτερη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, η αναμενόμενη συμφωνία «κόλλησε» στο ζήτημα που αφορά το χρονικό περιθώριο απουσίας από την Ελλάδα των 30 ετών, ως προϋπόθεση για συμμετοχή στις εκλογές.

Το συγκεκριμένο κριτήριο είχε τεθεί από το ΚΚΕ ως προϋπόθεση για συναίνεση και το υιοθέτησε στη γραπτή πρότασή του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή του στην πράξη είναι αδύνατη, καθώς οι ελληνικές κρατικές αρχές δεν μπορούν να τεκμηριώσουν πόσο διάστημα απουσιάζει κάποιος από την Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών  πρότεινε το συγκεκριμένο κριτήριο να μην έχει αναδρομική ισχύ αλλά να εφαρμοστεί για τους μελλοντικούς μετανάστες.

Αν και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, βουλευτής Γιάννης Γκιόκας αναγνώρισε το πρόβλημα, δήλωσε ότι το κόμμα του εμμένει στην αρχική θέση και ότι αναμένει από το υπουργείο να βρει άλλες λύσεις που θα άρουν το τεχνικό ζήτημα.

Σε αναζήτηση συναινέσεων

Το θέμα παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητηθεί σήμερα  το απόγευμα στην τρίτη  συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής.

«Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε όλους του Έλληνες πολίτες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνεδρίαση και πρόσθεσε:

«Είναι κάτι που το οφείλει η ελληνική πολιτεία σε όλους του Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι ότι για να γίνει πράξη αυτό, το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Όπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία έχει μόλις 158. Για το σκοπό αυτό κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση».

Υπαναχώρηση της κυβέρνησης καταγγέλλει ο Κατρούγκαλος

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε λόγο για υπαναχώρηση από πλευράς κυβέρνησης.

«Με έκπληξη όμως διαπιστώσαμε ότι, με το πρόσχημα της αδυναμίας τεκμηρίωσης, η κυβέρνηση υπαναχώρησε από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, ως κριτηρίου της ρύθμισης του δικαιώματος, μολονότι το είχε περιλάβει στην επιστολή που είχε στείλει ο αρμόδιος υπουργός προς τα κόμματα» σημείωσε σε δήλωσή του.

«Ο τελευταίος υποστήριξε ότι όποια χρονική προϋπόθεση πρέπει να ισχύσει για το μέλλον, και όχι για τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. Επισημάναμε ότι δεν μπορεί η συζήτηση να έχει τον χαρακτήρα κινούμενης άμμου, και ότι οι υπαναχωρήσεις αυτές δεν δείχνουν την προσήκουσα σοβαρότητα προς ένα τόσο σοβαρό θέμα. Δεν νοείται δε, να έχουμε διαφορετικά κριτήρια ως προς το μέλλον και το παρελθόν, ενώ τα τεχνικά προβλήματα που προβάλλει η κυβέρνηση είναι προσχηματικά και μπορούν να αντιμετωπιστούν» συμπλήρωσε.

Αρνείται επιστολική ψήφο το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ εμμένει στην αρχική θέση του και για την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα (πρεσβείες, προξενεία κ.λπ) χωρίς εξαιρέσεις, απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης για δυνατότητα της επιστολικής ψήφου για όσους διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Για τα άλλα σημεία της πρότασης Θεοδωρικάκου, όπως την ισοτιμία της ψήφου, το κριτήριο του οικονομικού δεσμού με την Ελλάδα μέσω κατοχής ενεργού ΑΦΜ και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, φαίνεται ότι βρίσκουν σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός από το ΜέΡΑ 25, το οποίο σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει.

Γιατί καταψηφίζει το ΜέΡΑ25

Εν τω μεταξύ, το ΜέΡΑ25 με μία μακροσκελέστατη ανακοίνωση για την ψήφο των αποδήμων ανακοίνωσε χθες, ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων.

Το κόμμα στο οποίο ηγείται ο Γιάνης Βαρουφάκης διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις για επιμέρους διατάξεις καταγγέλλοντας μάλιστα εμπαιγμό από πλευράς κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης για την δρομολογούμενη συναίνεση στο θέμα.

«Το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει τον δρομολογούμενο εμπαιγμό και την καταπάτηση των πολιτικών δικαιωμάτων, όλων των Ελλήνων του εξωτερικού», αναφέρεται σε εκτενή ανακοίνωσή του κόμματος.

«Δυστυχώς, διαπιστώσαμε ότι κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης δρομολογούν μια μεταξύ τους συναίνεση που εμπαίζει όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και καταστρατηγεί τα πολιτικά τους δικαιώματα» υποστηρίζει το ΜέΡΑ25.

Το ΜέΡΑ25, όπως αναφέρεται στην μακροσκελή ανακοίνωση,  προσήλθε στην διακομματική επιτροπή που δημιούργησε η κυβέρνηση, εκπροσωπούμενο από την Γραμματέα της Κ.Ο. Φωτεινή Μπακαδήμα, με μόνο στόχο τη δίκαιη και λειτουργική διευκόλυνση της άσκησης των πολιτικών δικαιωμάτων των ελλήνων του εξωτερικού.

«Χωρίς να υπολογίζουμε κομματικά οφέλη, φέραμε κατά νου δύο πολίτες αντιπροσωπευτικούς των δύο κατηγοριών ελλήνων του εξωτερικού: Την Κατερίνα που σήμερα σπουδάζει στην Αγγλία και σκοπεύει να εργαστεί εκεί κάποια χρόνια πριν επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη, απ’ όπου κατάγεται. Και τον Νίκο που έφυγε από την Αχαΐα το 1955 και σήμερα ζει ως συνταξιούχος στην Μελβούρνη της Αυστραλίας» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επιχειρηματολογήσαμε, προσθέτουν,  πως η χρυσή τομή που ψάχνουμε πρέπει να είναι δίκαιη απέναντι στις Κατερίνες (δηλ. φοιτητές, ταξιδιώτες ή πρόσφατους μετανάστες), στους Νίκους (δηλ. απόδημους των οποίων η ζωή είναι πλέον συνυφασμένη μ’ έναν ξένο τόπο) και, βέβαια, απέναντι στους πολίτες που παρέμειναν στην χώρα».

Σε άλλο σημείο το ΜέΡΑ25 σημειώνει πως «πριν καταθέσουμε στον δημόσιο διάλογο την Πρόταση Νόμου του ΜέΡΑ25, θυμίσαμε ότι το ζητούμενο δεν ήταν η απόδοση πολιτικών δικαιωμάτων στην Κατερίνα ή στον Νίκο (καθώς όλοι οι έλληνες του εξωτερικού ήδη δικαιούνται να ψηφίσουν, εφόσον έρθουν στην Ελλάδα την Κυριακή των εκλογών) αλλά ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους και η διευκόλυνση άσκησής τους.». 

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024