Ο SSM έχει δώσει επίσης ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο «Ηρακλής»

Σε πυρετώδεις διεργασίες βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής».

Το σχέδιο δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να ξεφορτωθούν έως και 30 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια από το σύνολο των 75,4 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου 2019.

Μετά την έγκριση του σχεδίου από την Κομισιόν,θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο διάστημα.

Ζητούμενο είναι ο εφαρμοστικός νόμος που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη του μήνα να ικανοποιεί τόσο τις τράπεζες όσο και τις εποπτικές Αρχές, λαμβάνοντας έγκριση στην πράξη και από τις δύο πλευρές.

Ο SSM έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο «Ηρακλή», καθώς επιθυμεί οι ελληνικές τράπεζες να ξεφορτωθούν το συντομότερο δυνατόν όσο περισσότερα «κόκκινα» δάνεια μπορούν.

Σκοπός του σχεδίου «Ηρακλής» είναι να καθαρίσει τους τραπεζικούς ισολογισμούς από τα κόκκινα δάνεια.

Τον νέο νόμο που θα θεσμοθετήσει το APS θα συνοδεύσει και ένας δεύτερος, ο οποίος θα εκσυγχρονίζει την κεφαλαιαγορά και τις συναλλαγές, ενώ θα προάγει διατάξεις και για τις μικροπιστώσεις.

Οι τράπεζες για το σχέδιο «Ηρακλής»

Οι τράπεζες συνεχίζουν την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), που συνεχίζει να παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση τους εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Η προσπάθεια αυτή – όπως χαρακτηριστικά έχει επισημάνει στο παρελθόν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για τη Διαχείριση Θεόδωρος Καλαντώνης – είναι «θηριώδης» και έχει οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς από τα 107,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016 έχουν υποχωρήσει στα περίπου 75 δισ. ευρώ στα μέσα του 2019.

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 32 δισ. ευρώ σε μια δύσκολη μάλιστα για την οικονομία περίοδο, όπως έχουν αναφέρει τραπεζικά στελέχη, αποτελεί επιτυχία για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, και κινείται στον στόχο που έχει να επιστρέψει στην κανονικότητα και να αφιερωθεί με όλες τις δυνάμεις στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Στόχος των ελληνικών τραπεζών είναι στο τέλος του 2021 τα ΜΕΔ να διαμορφωθούν σε επίπεδο σημαντικά κάτω των 30 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, η κάθε τράπεζα ακολουθεί τη δική της στρατηγική, ενώ θα μπορεί πλέον να εκμεταλλευθεί συμπληρωματικά και το «Σχέδιο Ηρακλής» που εγκρίθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε από την ΕΕ.

Εύσημα από οίκους για το σχέδιο «Ηρακλής»

Προσδοκίες για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης το επόμενο διάστημα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται, μετά το πράσινο φως της Κομισιόν στο σχέδιο «Ηρακλής».

Η Moody’s και η DBRS μετά και τα εύσημα της Fitch την περασμένη Παρασκευή, δίνουν επίσης ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο, επισημαίνοντας ότι θα λειτουργήσει θετικά στην αξιολόγηση της Ελλάδας και των τραπεζών.

Η S&P αναμένεται να δώσει τη δική της ετυμηγορία σε μία εβδομάδα, στις 25 Οκτωβρίου, οπότε αναμένεται η προγραμματισμένη αξιολόγησή της για τη χώρα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr