Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σκόπια : Πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Σκόπια : Πρόωρες εκλογές στις 12 Απριλίου αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Βαρύ κλίμα επικρατεί στα Σκόπια μετά το μπλόκο της ΕΕ στην ενταξιακή διαδικασία της Β. Μακεδονίας. Από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προέκυψε ότι οι κάλπες για τις πρόωρες εκλογές που ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ θα στηθούν στις 12 Απριλίου.

Βαρύ κλίμα επικρατεί στα Σκόπια μετά το μπλόκο της ΕΕ στην ενταξιακή διαδικασία της Β. Μακεδονίας. Από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προέκυψε ότι οι κάλπες για τις πρόωρες εκλογές που ανακοίνωσε ο Ζόραν Ζάεφ θα στηθούν στις 12 Απριλίου.

Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρόεδρο της Β. Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι, με αντικείμενο τα πιθανά επόμενα βήματα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην δώσει στη χώρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες.

Στη σύσκεψη αυτή, που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα σε βαρύ κλίμα, παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και των ηγετών όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις. Στη συνέχεια, εξετάστηκε η πρόταση του Ζάεφ για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την άρνηση των Ευρωπαίων να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Όλοι υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, πριν από την κατάληξη των διαβουλεύσεων μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ο Στέβο Πενταρόφσκι: «Έχουμε μια συναίνεση, Ανεξάρτητα από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, μια συμφωνία όλων των παρόντων, ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τη νέα μεθοδολογία που απαιτείται. Όλοι συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική ως προς την ένταξη της χώρας στην ΕΕ».

Ο πρόεδρος της Β. Μακεδονίας πρόσθεσε ότι «όλοι, είτε βρίσκονται στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση, υποσχέθηκαν να εργαστούν για την ένταξή μας στην Ευρώπη κατά την επόμενη περίοδο».

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι από τη στιγμή που τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν επικυρώσει το πρωτόκολλο ένταξης στη Συμμαχία, θα φροντίσει ώστε οι εκλογές να μην γίνουν αιτία για νέα καθυστέρηση στην διαδικασία ένταξης της χώρας.

Πλήγμα στον Ζάεφ από το μπλόκο της ΕΕ

Η ψυχρολουσία για τον Ζόραν Ζάεφ ήταν μεγάλη, οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα αναπόφευκτες και μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αισθάνεται πως η Ευρώπη τον «άδειασε», καθώς οι εσωτερικοί αντίπαλοί του μπορούν να τον κατηγορούν πως έκανε μια σειρά από υποχωρήσεις χωρίς να έχει εγγυήσεις, αλλά μόνο μεγάλο κόστος.

Στο χθεσινό του διάγγελμα εμφανίστηκε εξοργισμένος με την ΕΕ που δεν πραγματοποίησε τα όσα υποσχέθηκε. «Φέραμε αποτελέσματα, προχωρήσαμε με τις μεταρρυθμίσεις, λύσαμε τις διαφωνίες μας με τα γειτονικά μας κράτη», είπε ο Ζόραν Ζάεφ, υπονοώντας πως είχε λάβει υποσχέσεις ότι μετά τον Ιούνιο του 2018 και τη Συμφωνία των Πρεσπών θα έπαιρνε το «πράσινο φως» ώστε η χώρα του να ακολουθήσει ευρωπαϊκή πορεία.

Ο Ζόραν Ζάεφ, πάντως έδειξε πως δεν θέλει να χάσει χρόνο και έθεσε το δίλημμα της κάλπης ζητώντας από τους πολίτες να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να συνεχίσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο ή εάν θα επιστρέψουν στο δρόμο της απομόνωσης και του εθνικισμού.

Μεγάλη συζήτηση αναμένεται να ανοίξει και στην Ελλάδα μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Διπλωματικές πηγές σχολίαζαν πως η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις τρίτων χωρών, ωστόσο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024