Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σάμος : Σε δομές στην ενδοχώρα μεταφέρονται 700 αιτούντες άσυλο

Σάμος : Σε δομές στην ενδοχώρα μεταφέρονται 700 αιτούντες άσυλο

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει γνωστός, αύριο, Δευτέρα, θα φτάσει στο λιμάνι της Σάμου το ταχύπλοο το οποίο θα παραλάβει τους αιτούντες άσυλο για να τους μεταφέρει στον Πειραιά και από εκεί σε δομές στην ενδοχώρα

Συνολικά 700 αιτούντες άσυλο αναμένεται να μεταφερθούν αύριο, Δευτέρα, από τη Σάμο στον Πειραιά και από εκεί σε δομές στην ενδοχώρα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει γνωστός, αύριο θα φτάσει στο λιμάνι της Σάμου το ταχύπλοο PAROS Jet το οποίο θα παραλάβει τους αιτούντες άσυλο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Περισσότεροι από 6.500 αιτούντες άσυλο

Στη Σάμο ζουν σήμερα περισσότεροι από 6.500 αιτούντες άσυλο, δηλαδή μεταφέρονται περισσότεροι από το 10% του σχετικού πληθυσμού του νησιού.

Στο μεταξύ μεταφέρθηκαν σε χώρο μπροστά στην είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης όπου στήθηκαν σκηνές, οι αιτούντες άσυλο που είχαν διαφύγει από τον καταυλισμό του ΚΥΤ και έμεναν σε δημόσιους χώρους στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Έκρυθμο το κλίμα

Η κατάσταση που επικρατεί στη Σάμο λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού προσφύγων είναι εκρηκτική, με αποκορύφωμα τα άγρια επεισόδια που ξέσπασαν στο ΚΥΤ του νησιού μεταξύ Αφγανών και Σύρων μεταναστών τις προηγούμενες ημέρες.

«Οι συνθήκες διαβίωσης είναι οι χειρότερες που επικρατούν σε όλη την Ευρώπη όχι μόνο στο κέντρο αλλά και γύρω από αυτό» υπογράμμισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο One Channel το μέλος του Δ.Σ Επιμελητηρίου Σάμου Νίκος Στεφανής.

Mιλώντας για τις επιπτώσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το νησί, δήλωσε: «Όταν οι κάτοικοι της πόλης της Σάμου είναι γύρω στις 7.500 χιλιάδες και οι πρόσφυγες φτάνουν τις 6.500, καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Το οικονομικό πρόβλημα είναι μεγάλο, όσον αφορά στις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, καθώς η πρωτεύουσα του νησιού βάλλεται από παντού. Για αυτό το λόγο οι κάτοικοι του νησιού ζητούν και την αποσυμφόρηση και το κλείσιμο του συγκεκριμένου κέντρου υποδοχής».

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους

Κραυγή αγωνίας για την εκρηκτική κατάσταση στη Σάμο, και από τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο, ο οποίος παρουσίασε τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο καθημερινά το νησί, μιλώντας στην εκπομπή One Report του One Channel.

O κ. Στάντζος με φόντο τα άγρια επεισόδια μεταξύ Σύρων και Αφγανών και την πυρκαγιά που ξέσπασαν το βράδυ της Δευτέρας (14/10) στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στο Βαθύ, δήλωσε: «Μόνο η τυπική κήρυξη του Δήμου και της πόλης της Σάμου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δείχνει ότι μιλάμε για ένα μη διαχειρίσιμο από τις δομές θέμα. Έχουμε μία σχεδόν εξίσωση πληθυσμού μεταναστών – προσφύγων, ενός ανοιχτού κέντρου που βρίσκεται μέσα στην πόλη με τους μόνιμους κατοίκους».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως το κέντρο υποδοχής προσφύγων μεταναστών στην Σάμο, «πνίγεται» αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα συμφόρησης, πολύ μεγαλύτερο ακόμα και από την Μόρια με αναλογία 1:8 (δυνατότητα φιλοξενίας – φιλοξενούμενων), ζητώντας άμεση εφαρμογή των μέτρων αποσυμφόρησης.

«Οι αντοχές της κοινωνίας είναι στο όριο» τόνιζε χαρακτηριστικά ο κ. Στάντζος απευθύνοντας έκκληση στον πρωθυπουργό και την ηγεσία, για μαζικό απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τη Σάμο.

Sports in

Επίσημο: Χωρίς τον Μέσι η Αργεντινή για τα φιλικά στην Αμερική

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής (AFA) επιβεβαίωσε την απουσία του Λιονέλ Μέσι από τα φιλικά του Μαρτίου στην Αμερική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024