Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Airbnb : Ποιες αλλαγές έρχονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Airbnb : Ποιες αλλαγές έρχονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Ένα πακέτο με αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb ετοιμάζει η κυβέρνηση

Σε ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Στόχος είναι να ελεγχθεί το φαινόμενο του Airbnb, κυρίως λόγω των επιπτώσεων που έχει, με κυρίαρχη την εκρηκτική αύξηση των ενοικίων, στην αγορά ακινήτων.

Άλλωστε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπονται νέες μορφές ελέγχου των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων σε πλατφόρμες τύπου Airbnb.

Στο σχετικό πίνακα με τις παρεμβάσεις για τη βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος για το 2020 περιλαμβάνεται και η αύξηση της εισπραξιμότητας εσόδων από ακίνητη περιουσία, η οποία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις υπολογίζεται στα 60 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα για το Airbnb

Tο πακέτο των μέτρων που αναμένεται να ληφθούν για το Airbnb είναι το εξής:

– Αυστηρή φορολογική συμμόρφωση

Περίπου 20.000 ακίνητα που διατίθενται μέσω του Airbnb και 10.000 σπίτια που είναι αναρτημένα στο Booking δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ).

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει σαφείς οδηγίες στην ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει όλα αυτά τα ακίνητα, τα οποία στην επόμενη φάση θα αποκλειστούν από την πλατφόρμα.

– Προδιαγραφές ασφαλείας για τα Airbnb.

Η Ελλάδα θα θεσπίσει έναν ειδικό κανονισμό με προδιαγραφές ασφαλείας για τα ακίνητα που διατίθενται μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, Homeaway, Booking).

Οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να καταθέτουν τις πολεοδομικές άδειες, καθώς και τις προδιαγραφές ασφαλείας του ακινήτου (έξοδοι κινδύνου, πυροπροστασία κ.λπ).

– Ασφαλιστική κάλυψη ακινήτων

Μέχρι σήμερα, για τυχόν ζημιές στο ακίνητο λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, με χρέη «ασφαλιστικής», η πλατφόρμα (Airbnb, Booking, Homeaway). Το ίδιο ισχύει και για τυχόν τραυματισμούς επισκεπτών που στη συνέχεια ζητούν αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη.

Αυτό το «κενό» αναμένεται να διορθώσουν ειδικές διατάξεις που θα προβλέπουν -ακόμη και υποχρεωτικά- την ασφαλιστική κάλυψη τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τα ακίνητα.

Σφίγγει ο κλοιός για όσους φοροδιαφεύγουν

Την ίδια στιγμή, σφίγγει ο κλοιός για χιλιάδες ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων ακινήτων μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οποία ένας στους τρεις φοροδιαφεύγει.

Το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει ένα νέο πλαίσιο, το οποίο ορίζει τις προδιαγραφές που θα πρέπει να έχουν όσα ακίνητα μισθώνονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Το υπουργείο Τουρισμού σχεδιάζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα περιλαμβάνει νέες προδιαγραφές για την βραχυχρόνια μίσθωση καθώς η Ελλάδα σε αυτό το Τομέα βρίσκεται πίσω σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Στόχος του Υπουργείου η διασφάλιση του ανταγωνισμού αλλά και η προστασία των χρηστών των υπηρεσιών της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα έσοδα από το τέλος διαμονής ήταν σχεδόν διπλάσια από αυτά που είχαν προβλεφθεί στο προϋπολογισμό.

Καθώς εισπράχθηκαν 135 εκατ. από τα 74 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί.

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024