Τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία.

Δίχως τέλος είναι το δράμα που βιώνουν οι κάτοικοι στη βορειοανατολική Συρία, οχτώ μέρες μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στην περιοχή.

H περιοχή αυτή υπήρξε ασφαλές καταφύγιο τόσο για τους Κούρδους όσο και για τους Σύριους που προσπαθούσαν να διαφύγουν από τον πόλεμο στα άλλα μέρη της χώρας. Η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» μετέτρεψε τη βορειοανατολική Συρία σε ένα χαοτικό πεδίο μάχης, με τους θανάτους αμάχων να αυξάνονται συνεχώς.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 300.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί μετά την έναρξη της τουρκικής εισβολής.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή βγάζουν «κραυγή αγωνίας», καθώς αδυνατούν να διαχειριστούν το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης. Πολλές από αυτές, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η οργάνωση «Σώστε τα Παιδιά», έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους στη βορειοανατολική Συρία.

Οι εναπομείνασες οργανώσεις δυσκολεύονται να διαχειριστούν τον αριθμό των ατόμων που πρέπει να βοηθήσουν, καθώς οι εκτοπισμένοι υπολογίζονται πλέον στους 300.000.

Πόλεμος προπαγάνδας με τους άμαχους

Οι αλληλοκατηγορίες για φρικαλεότητες και από τις δύο πλευρές δίνουν και παίρνουν.

Οι κουρδικές αρχές αναφέρουν ότι μία εβδομάδα μετά την έναρξη της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» 218 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Μεταξύ τους βρίσκονται και 18 παιδιά, ενώ 650 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Από την άλλη, τα τουρκικά μέσα παρουσιάζουν με πηχιαίους τίτλους τα δικά τους συμπεράσματα από τις εκθέσεις του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν σήμερα ότι οι κουρδικές δυνάμεις των YPG/PKK έχουν σκοτώσει 1.157 άμαχους στη Συρία από το 2012 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019. 203 από τα θύματα αυτά ήταν παιδιά.

Παράλληλα, για το ίδιο χρονικό διάστημα 47 άνθρωποι – ανάμεσά τους δύο γυναίκες και ένα παιδί – βασανίστηκαν μέχρι θανάτου. Τέλος, 3.100 άνθρωποι βρίσκονται σε κέντρα κράτησης των Κούρδων.

Έκκληση για φαγητό και νερό στο Ρας αλ Άιν

Δραματικές ώρες περνάνε οι κάτοικοι στο Ρας Αλ Αΐν (Σέρε Κανίγιε) όπου διεξάγονται οι πιο σκληροί βομβαρδισμοί από την έναρξη της τουρκικής εισβολής.

Το Δημοκρατικό Συμβούλιο της Συρίας (SDC) που διοικεί την περιοχή της Ροτζάβα στη βορειοανατολική Συρία, απηύθυνε σήμερα «επείγουσα ανθρωπιστική έκκληση», προκειμένου «να ανοίξει ένας ασφαλής  ανθρωπιστικός διάδρομος για να εκκενωθούν οι νεκροί και οι τραυματίες πολίτες που παγιδεύτηκαν στην πόλη Ρας Αλ Αΐν / Σέρε Κανίγιε, καθώς και να σταματήσει η επίθεση και να προληφθούν οι σφαγές και η γενοκτονία των αμάχων».

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η μαρτυρία αμάχου που μεταφέρει ο Κέντρο Πληροφόρησης της Ροτζάβα: «Είμαστε φοβισμένοι, πεινασμένοι, διψασμένοι. Χρειαζόμαστε βοήθεια. Ανθρωπιστικά κονβόι που επιχείρησαν να προσεγγίσουν την εμπόλεμη ζώνη, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν ύστερα απο βολές με πραγματικά πυρά.

«Ανθρωπιστικό διάδρομο» για την απομάκρυνση των αμάχων της Ρας αλ-Άιν ζήτησαν οι Κούρδοι

Οι κουρδικές αρχές στη Συρία ζήτησαν σήμερα τη δημιουργία ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για να απομακρυνθούν οι άμαχοι και οι «τραυματίες» από την πόλη Ρας αλ-Άιν που έχει περικυκλωθεί από τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες διεξάγουν επίθεση εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία.

Βομβαρδισμοί έπληξαν εξάλλου ένα νοσοκομείο της πόλης, το οποίο υπέστη ζημιές, σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Το ιατρικό προσωπικό είναι περικυκλωμένο μέσα στο νοσοκομείο», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο.

Ελλείψεις σε νερό και προμήθειες στα νοσοκομεία σε συριακές πόλεις

Ήδη, έχουν αρχίσει τα πρώτα προβλήματα στις δομές των συριακών πόλεων που βρίσκονται κοντά στο πεδίο της μάχης. Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για έλλειψη βασικών προμηθειών από τα νοσοκομεία των συριακών πόλεων.

Στην πόλη Χασάκα υπήρξε έλλειψη νερού, καθώς η δεξαμενή νερού τέθηκε εκτός λειτουργίας αφού χτυπήθηκε από βλήματα κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Στο νοσοκομείο του καμπ του αλ-Χολ, το οποίο έχει δημιουργηθεί από το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και συριοαραβική οργάνωση Κόκκινη Ημισέληνος, βρίσκονται 68.000 άνθρωποι. Ανάμεσά τους εικάζεται ότι βρίσκονται και μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Συνεχίζεται η εκκαθάριση των Κούρδων και σε τουρκικά εδάφη

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, 118 μαχητές του YPG/PKK «εξουδετερώθηκαν» σε εννιά επαρχίες της Τουρκίας.

Με τον όρο της «εξουδετέρωσης», οι τουρκικές αρχές αναφέρονται σε σύλληψη, παράδοση ή ακόμα και εκτέλεση των εν λόγων πολεμιστών.

Στην Καισάρεια και τα Άδανα, οι τουρκικές αρχές εισέβαλαν σε σπίτια, προχωρώντας σε συλλήψεις όλων όσοι θεωρούνται ύποπτοι για «διενέργεια προπαγάνδας» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τάσσονται κατά της τουρκικής εισβολής στην Συρία.

Επιπλέον, οι τουρκικές αρχές κατέσχεσαν ένα τεράστιο αριθμό όπλων από τους Κούρδους.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr