Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γεωπολιτικό πόκερ στο συριακό μέτωπο : Ο Π. Νεάρχου αναλύει στο One Channel

Γεωπολιτικό πόκερ στο συριακό μέτωπο : Ο Π. Νεάρχου αναλύει στο One Channel

Ο πρέσβης ε.τ. Περικλής Νεάρχου μίλησε στην εκπομπή One Direct για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας και τις αιματηρές μάχες που μαίνονται μεταξύ Τούρκων και Κούρδων μαχητών

Για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και τις αιματηρές μάχες που μαίνονται μεταξύ Τούρκων και Κούρδων μαχητών μίλησε στην εκπομπή One Direct ο πρέσβης ε.τ. Περικλής Νεάρχου.

Ερωτηθείς αν ο πόλεμος του Ερντογάν θα γίνει το νέο Βιετνάμ, ο κ. Νεάρχου απάντησε πως για να συμβεί κάτι τέτοιο, «οι Κούρδοι θα πρέπει να επιτύχουν να συνενώσουν ως πεδίο πολέμου το συριακό πεδίο μάχης με το Κουρδιστάν της Τουρκίας.

Στην περίπτωση αυτή θα ενοποιηθεί ένας τεράστιος χώρος και θα μπορέσει να λειτουργήσει το αντάρτικο αν και οι συνθήκες δεν είναι ίδιες ανάμεσα στις δυο χώρες».

Καταλυτικό στοιχείο στην τουρκοκουρδική σύρραξη αποτελεί η παρέμβαση του συριακού στρατού, καθώς για τους Τούρκους είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουν πολιτοφυλακές και όχι έναν τακτικό στρατό, πολύπειρο μάλιστα σε πολεμικές συγκρούσεις.

Οι κινήσεις των τριών δυνάμεων

Μίλησε για τις στρατηγικές, τους στόχους και τις διπλωματικές κινήσεις των τριών μεγάλων δυνάμεων, ΗΠΑ, Ρωσίας και Τουρκίας και χαρακτήρισε «λεπτό παιχνίδι» την πρόσκληση από πλευράς Πούτιν του Ερντογάν στη Μόσχα.

Εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο Τραμπ απέσυρε τα στρατεύματά του από τη Βόρεια Συρία, παρά το πλήγμα αξιοπιστίας που προκάλεσε στην πολιτική του. Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις της κατάληξης στο πολεμικό μέτωπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην στρατηγική του Ερντογάν στην Κύπρο τονίζοντας πως «αν επιτύχει ο Ερντογάν το τόλμημά του στη Συρία, θα ενδυναμωθεί και εσωτερικά και εξωτερικά. Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να μην επιτύχει». Τέλος, έδωσε τη δική του εκτίμηση για τη συνολική κατάσταση λέγοντας πως «ανατρέπονται σε μεγάλο βαθμό οι αρχικές εκτιμήσεις και αναμονές της Άγκυρας. Το γεγονός όμως ότι έγινε η αντιστροφή περιπλέκει περισσότερο το θέμα» .

Πηγή: onetv.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024