Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αντιγριπικό εμβόλιο : Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι και γιατί

Αντιγριπικό εμβόλιο : Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι και γιατί

Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη, ιδίως από τις ευάλωτες ομάδες σε επιπλοκές της, επισημαίνουν οι ειδικοί δίνοντας έμφαση στις εγκύους αλλά και στο υγειονομικό προσωπικό

Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη, ιδίως από τις ευάλωτες ομάδες σε επιπλοκές της, επισημαίνουν οι ειδικοί δίνοντας έμφαση στις εγκύους αλλά και στο υγειονομικό προσωπικό.

Όπως είπαν σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η κύηση είναι συνθήκη που αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη. Η γρίπη στην εγκυμοσύνη σχετίζεται ακόμα και με εμβρυϊκό θάνατο, πρόωρη έναρξη τοκετού και μειωμένο βάρος γέννησης του νεογνού, όπως τόνισαν.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ομ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αποτελεί τον κύριο τρόπο πρόληψης της νόσου φαίνεται ότι μικρό ποσοστό εφαρμόζει τις συστάσεις.

«Η αποτύπωση των κινδύνων από τη νόσηση με γρίπη έχει διευρύνει τις συστάσεις εμβολιασμού, με παράδειγμα τις έγκυες για τις οποίες το εμβόλιο συστήνεται πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, λοχείας και κατά τον θηλασμό. Ο εμβολιασμός μειώνει κινδύνους που αφορούν στην έγκυο αλλά και στο κύημα. Στη χώρα μας υπάρχει ακόμη δισταγμός για τον εμβολιασμό των εγκύων ενώ φαίνεται ότι υιοθετείται σε μεγαλύτερο ποσοστό ο εμβολιασμός των ατόμων που αποτελούν το στενό περιβάλλον βρεφών, ηλικίας <6 μηνών ή ατόμων με χρόνιο πρόβλημα και ανοσοκαταστολή», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου η οποία εξήγησε πως οι λόγοι που δεν υπάρχει ικανοποιητική συμμόρφωση στον εμβολιασμό είναι πολλοί, αλλά κυρίως είναι η εσφαλμένη αντίληψη ότι η γρίπη δεν είναι επικίνδυνη νόσος, ο φόβος για την ασφάλεια του εμβολίου και την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας του.

Τα στοιχεία των θανάτων

Στην ενημερωτική εκδήλωση του ΙΣΑ, για τον αντιγριπικό εμβολιασμό τονίστηκε ότι 1071 θάνατοι μπορούν να αποδοθούν στον ιό της γρίπης κατά τη περίοδο 2018-2019 στην Ελλάδα, παρότι τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι 374 ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, ενώ κατεγράφησαν 154 θάνατοι.

Μόνο οι 26 ασθενείς (19,4%) από τους 154 που κατέληξαν είχαν εμβολιαστεί έναντι της εποχικής γρίπης, παρά το γεγονός ότι το 87% ανήκε σε ομάδες για τις οποίες συνιστάται κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Σύμφωνα με τους ειδικούς το ποσοστό του εμβολιασμού των υγειονομικών είναι ιδιαίτερα χαμηλό στη χώρα μας και δεν ξεπερνά το 30%.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις της επιστημονικής κοινότητας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ενημέρωση των πολιτών», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης που έστειλε το μήνυμα του εμβολιασμού κάνοντας και ο ίδιος το αντιγριπικό εμβόλιο, μετά το πέρας της εκδήλωσης που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον εκπρόσωποι Επαγγελματικών Ενώσεων και Συλλόγων Ασθενών, διοικητές νοσοκομείων και πολλοί γιατροί μέλη του ΙΣΑ.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024