
Αντιδράσεις για το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Πέτερ Χάντκε
Ο αυστριακός συγγραφέας, με καταγωγή από τη Σλοβενία, είχε ισχυριστεί μεταξύ άλλων ότι οι μουσουλμάνοι του Σαράγεβο προκάλεσαν οι ίδιοι το εις βάρος τους μακελειό και έπειτα κατηγόρησαν τους Σέρβους, ενώ υποστήριξε ότι η σφαγή της Σρεμπρένιτσα δεν έγινε ποτέ.
Αντιδράσεις προκάλεσε η βράβευση του Πέτερ Χάντκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2019, λόγω των απόψεων που είχε εκφράσει παλιότερα σχετικά με τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Ο αυστριακός συγγραφέας, με καταγωγή από τη Σλοβενία, είχε ισχυριστεί μεταξύ άλλων ότι οι μουσουλμάνοι του Σαράγεβο προκάλεσαν οι ίδιοι το εις βάρος τους μακελειό και έπειτα κατηγόρησαν τους Σέρβους, ενώ υποστήριξε ότι η σφαγή της Σρεμπρένιτσα δεν έγινε ποτέ.
Επίσης, το 2006 παρέστη στην κηδεία του καταδικασμένου για εγκλήματα πολέμου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Ο αυστριακός συγγραφέας, γνωστός αρνητής της Σφαγής της Σρεμπέρνιτσα, βραβεύτηκε σύμφωνα με την Ακαδημία της Στοκχόλμης για την ικανότητά του να μεταφέρει την ουσία της ανθρώπινης εμπειρίας.
«Όταν έγραφα με διαφορετικό τρόπο για τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας υπήρχε σάλος και το καταλάβαινα. Θέλω να πω λοιπόν πως ήταν μία θαραλλέα απόφαση της Ακαδημίας της Στοκχόλμης» είπε ο 77χρονος Χάντκε.
Την ίδια στιγμή οι επιζώντες της σφαγής της Σρεμπρένιτσα έγραψαν στην επιτροπή των Νόμπελ ζητώντας την ανάκληση του βραβείου καθώς όπως είπαν είναι ντροπιαστικό και στέλνει λάθος μηνύματα.
Πηγή: onetv.gr
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της ιατρικής (Μέρος ΙΑ’)
- Οι πυρκαγιές στην Ευρώπη μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες – Αγώνας δρόμου πριν τον νέο καύσωνα
- Ο αγώνας εναντίον του AIDS διατρέχει σοβαρό κίνδυνο – Οι χρηματοδοτήσεις μειώθηκαν κατά το ένα πέμπτο πέρσι
- Συνεχίζεται κανονικά η δίκη για τα Τέμπη – Απορρίφθηκαν τα αιτήματα για αναβολή
- Premier League: Νέος κανονισμός κατά των «ψεύτικων» τραυματισμών των τερματοφυλάκων
- Λαμία: 17χρονος κατέρρευσε σε πλατεία και πέθανε μπροστά στους φίλους του




