Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ύστερα από 40 χρόνια αγώνας στο Ιράν με γυναίκες στις εξέδρες, σκορ - μαμούθ με Καμπότζη

Ύστερα από 40 χρόνια αγώνας στο Ιράν με γυναίκες στις εξέδρες, σκορ – μαμούθ με Καμπότζη

Οι γυναίκες του Ιράν επέστρεψαν στις κερκίδες ύστερα από 40 χρόνια και η Εθνική ομάδα της χώρας διέσυρε την Καμπότζη με 14-0. Καρέ πέτυχε ο Καρίμ Ανσαριφάρντ

Χρειάστηκε να παρέλθουν 40 χρόνια για να επιτραπεί εκ νέου η παρουσία γυναικών στις εξέδρες γηπέδου του Ιράν.

Η ιστορική επάνοδος καταγράφηκε στην αναμέτρηση της Εθνικής ομάδας της χώρας κόντρα στην Καμπότζη που προσέλαβε εορταστικό χαρακτήρα και λόγω του σκορ – μαμούθ.

Οι Ιρανοί διέσυραν τους αντιπάλους τους με 14-0 στην Τεχεράνη στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Μάλιστα, ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και του Πανιώνιου Καρίμ Ανσαριφάρντ σημείωσε καρέ τερμάτων.

Αυτή την πανδαισία τερμάτων παρακολούθησαν περίπου 3.500 Ιρανές στο Αζάντι χωρητικότητας 78.000.

Τα δεδομένα για τις γυναίκες άλλαξαν μετά τη διεθνή κατακραυγή και την παρέμβαση της FIFA ύστερα από τον θάνατο της Σαχάρ Τζονταγιάρι, η οποία είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν ντυμένη ως άνδρας προσπάθησε να παρακολουθήσει τον αγώνα της αγαπημένης της ομάδας, Εστεγκλάλ Τεχεράνης.

Η Τζονταγιάρι αποφυλακίστηκε μετά από δύο ημέρες όμως όταν έμαθε ότι κινδυνεύει με εξαετή φυλάκιση, αυτοπυρπολήθηκε και λίγες ημέρες αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή.

Η απόφαση της ιρανικής κυβέρνησης να επιτρέψει την παρουσία, έστω και μικρού αριθμού γυναικών (περίπου το 5% των εισιτηρίων) χαιρετίστηκε από την FIFA, αλλά ήδη η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση της κάνει λόγο για… κυνικό διαφημιστικό κόλπο.

«Από τη στιγμή που υπήρχε περιορισμός στον αριθμό των εισιτηρίων, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή κι απαιτούμε την άρση κάθε περιορισμού», ειπώθηκε από εκπρόσωπο του μη κυβερνητικού οργανισμού.

Γενικότερα τα διεθνή ΜΜΕ δείχνουν αρκετά επιφυκλακτικά στις αναφορές τους γι’ αυτή τη σημαντική αλλαγή, καθώς το ποσοστό των εισιτηρίων ήταν όντως πολύ μικρό ενώ οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να καθίσουν σε συγκεκριμένη θύρα, όπου εννοείται ότι δεν υπήρχε κανένας άνδρας.

Την ίδια ώρα πάντως οι γυναίκες στο Ιράν απόλαυσαν τη… στιγμή κι είναι ενδηκτικό ότι τα εισιτήρια που βγήκαν προς πώληση μόνο διαδικτυακά, εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ σχεδόν όλες αποθανάτισαν τις ιστορικές στιγμές βγάζοντας ατελείωτες φωτογραφίες με τα κινητά τους.

Κι όλο αυτό το σκηνικό, που εκτυλίχθηκε ενώπιον της ειδικής επιτροπής που είχε στείλει η FIFA…

Δείτε φωτογραφίες από την ιστορική αναμέτρηση:

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Ξέσπασε και ισοφάρισε σε 1-1

Ο Παναθηναϊκός πάτησε… γκάζι μετά το πρώτο δεκάλεπτο και επικράτησε με 95-79 της Μακάμπι, με τους Πράσινους να ισοφαρίζουν σε 1-1 τη σειρά των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024