Επίθεση κατά του έλληνα περιφερειακού συντονιστή της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Πάνου Μουμτζή, με αφορμή δηλώσεις του για την τουρκική εισβολή στη Συρία εξαπολύει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο συσχετισμός που έκανε ο κ. Μουμτζής ανάμεσα στην στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας «Πηγή Ειρήνης» για «ζώνη ασφαλείας» και τη γενοκτονία της Σρεμπένιτσα το 1995, ενόχλησε την Άγκυρα.

Σημειώνεται πως ο κ. Μουμτζής είχε δηλώσει πως «για εμάς στον ΟΗΕ, η έννοια της ασφαλούς ζώνης έχει πικρή ιστορία και ποτέ δεν την προωθούμε ούτε την ενθαρρύνουμε. Δεν πιστεύουμε ότι πέτυχε στο παρελθόν για τον ΟΗΕ, με δεδομένες τις μνήμες από τη Σρεμπρένιτσα και όσα έγιναν στο παρελθόν».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση του Πάνου Μουμτζή στην οποία παρομοιάζει την ασφαλή ζώνη που θα εγκαθιδρυθεί στη βορειοανατολική Συρία με τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα» αναφέρει η Αγκυρα και συνεχίζει:

«Με αυτή την ανεύθυνη δήλωση, ο Περιφερειακός Συντονιστής υπερέβη τα όριά του και έχουμε, ήδη, κάνει τις απαραίτητες αναφορές στους αξιωματούχους του ΟΗΕ».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίασε πως η Τουρκία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, λέγοντας ότι αυτό πρέπει να είναι «γνωστό από έναν υπάλληλο των Ηνωμένων Εθνών που προέρχεται από την περιοχή αυτή. Η τουρκική κοινή γνώμη ήταν πολύ ευαίσθητη για τη γενοκτονία της Σρεμπένιτσα και επομένως η χρησιμοποίησή της από μια παραμορφωμένη νοοτροπία είναι εντελώς απαράδεκτη».

«Το γεγονός ότι το εν λόγω πρόσωπο δεν έδειξε ευαισθησία όταν ο τρομοκρατικός οργανισμός PYD / YPG καταπίεζε και ασκούσε βία κατά κύριο λόγο εναντίον των Κούρδων, των Ασσυρίων, των Χαλδαίων, των Αραμαίων και όλων των λαών της περιοχής, μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως εκδήλωση μιας μη υγιούς άποψης» σημείωσε ο τούρκος αξιωματούχος.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο