Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καρούζος για εργασιακά : Θετική εξέλιξη η προστασία των εργαζομένων

Καρούζος για εργασιακά : Θετική εξέλιξη η προστασία των εργαζομένων

Ρήτρες προστασίας των θέσεων εργασίας προβλέφθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αναφορικά με τις εξαιρέσεις από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Τη λήψη μέτρων για την προστασία των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, ειδικά για κάθε επιχείρηση που υποβάλλει αίτημα εξαίρεσης από την εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων

Ρήτρες προστασίας των θέσεων εργασίας προβλέφθηκαν στο τελικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αναφορικά με τις εξαιρέσεις από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.

Ειδικότερα, στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή διατηρήθηκαν οι εργασιακές διατάξεις που είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και συνεπώς τα τρία επίπεδα εξαιρέσεων από τους όρους κλαδικών συμβάσεων για επιχειρήσεις με οικονομικά προβλήματα.

Οι αλλαγές στα εργασιακά

Προστέθηκε ωστόσο ρητή μέριμνα για μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας, ειδικά για κάθε επιχείρηση, τα οποία θα πρέπει να προβλέπονται στην υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει και θα καθορίζει όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις των εξαιρέσεων.

O εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μιλώντας στο in.gr ανέφερε ότι «από την αρχή είχα επισημάνει την ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη στους εργαζομένους που θα εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Στην αντίθετη περίπτωση, συνεχίζει ο κ. Καρούζος, θα ήταν έρμαιο μιας κακόβουλης εργοδοτικής πρωτοβουλίας, να τους μειώνεται ο μισθός και ταυτόχρονα να ευρίσκονταν σε καθεστώς επαπειλούμενης απόλυσης η αλλαγής των συνθηκών απασχόλησης.

Διαβάστε επίσης: Οι πολυάριθμες σαρωτικές αλλαγές στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο 

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, φαίνεται πως άκουσε τη φωνή των ειδικών, καθώς η προσθήκη ρήτρας προστασίας των εργαζομένων ήταν κάτι που είχε προταθεί εδώ και καιρό.

Δείτε τι είχε πει στην εκπομπή «Ανάπτυξη» του One Channel ο γνωστός Εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος.

Κατά τα λοιπά,  το εργασιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνει σωρεία διατάξεων με τις οποίες έρχονται αλλαγές για τις κλαδικές συμβάσεις, καθώς θεσπίζονται ρήτρες απόκλισης από τους κλαδικούς μισθούς για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, ενώ ταυτόχρονα αυστηροποιείται το πλαίσιο της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησίας.

Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο συγκεκριμενοποιείται στους 2 μήνες η «βλαπτική μεταβολή» στις καθυστερήσεις μισθών ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις, ενώ με άλλες διατάξεις θεσπίζεται προσαύξηση 12% για την επιπλέον εργασία στη μερική απασχόληση, με στόχο να γίνουν πιο ακριβές οι ευέλικτες κορφές εργασίας ως «πριμ» υπέρ της πλήρους απασχόλησης.

Ταυτόχρονα έρχεται νέο πλαίσιο για την πάταξη της ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας και αναθεωρείται το καθεστώς εκπτώσεων του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Με άλλη διάταξη παρατείνεται η ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έως τις 31/12/2019, καθώς η διορισμένη διοίκηση της ΓΣΕΕ δεν έχει τη δυνατότητα υπογραφής νέας σύμβασης.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024