Βόλτες στην Αθήνα κόβει το τελευταίο διάστημα ο Χοακίν Αλμούνια.

Για όποιον δεν το θυμάται, πρόκειται για τον ισπανό πρώην επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων που την εποχή της διακυβέρνησης Καραμανλή, την περίοδο της λεγόμενης «ήπιας προσαρμογής», δεν είχε πάρει χαμπάρι πως το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας είχε σκαρφαλώσει πάνω από το 15% του ΑΕΠ.

Πρόκειται δηλαδή -όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης»- για τον επόπτη που είχε το πλέον κακό ιστορικό παρακολούθησης και που στη… βάρδιά του «ήρθε η στραβή» (όπως θα έλεγε και η Ρένα Δούρου), του ενέσκηψε δηλαδή η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη. Προς τι όλος αυτός ο πρόλογος; θα αναρωτηθείτε.

Ο διορισμός του

Τον Φεβρουάριο που μας πέρασε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) διόρισε τον Χοακίν Αλμούνια ως «ανεξάρτητο αξιολογητή», o οποίος, με την υποστήριξη μιας ομάδας του ESM αλλά και εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, θα αξιολογήσει το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από τον ESM.

Μιλάμε για το πρόγραμμα στήριξης της περιόδου 2015-2018. Δεδομένου ότι ο κ. Αλμούνια καλείται να ετοιμάσει και να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM κατά την ετήσια συνεδρίαση του Ιουνίου του 2020, έχει ξεκινήσει ήδη τις επισκέψεις και τις επαφές στην Αθήνα, στις οποίες περνάει από συνεντεύξεις-ακροάσεις υπουργούς – νυν και πρώην –, καθώς και πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Θεωρώ πως κάποιος εξ αυτών θα πρέπει να πει στον Ισπανό ότι έρευνα σε βάθος πρέπει να γίνει για το πώς καταλήξαμε στα μνημόνια και όχι για το πώς βγήκαμε από αυτά. Αλλά θα μου πείτε πως αυτά είναι πλέον αρχαία ελληνική ιστορία. Αυτό που έχει σημασία είναι ο πρώην επίτροπος να καταρτίσει μια καλή για όλους έκθεση, για την οποία άλλωστε θα πληρωθεί αδρά…

Γράψτε το σχόλιο σας