Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι Κούρδοι στρέφονται σε Δαμασκό και Μόσχα μετά την αποχώρηση των Αμερικανών

Οι Κούρδοι στρέφονται σε Δαμασκό και Μόσχα μετά την αποχώρηση των Αμερικανών

Αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας κάνει λόγο για ενδεχόμενες συνομιλίες με τη Δαμασκό και την Ρωσία για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί στην ασφάλεια σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρήσουν πλήρως από την περιοχή των συνόρων με την Τουρκία.

Οι αρχές στη βόρεια Συρία, των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, μπορεί να αρχίσουν συνομιλίες με τη Δαμασκό και με τη Ρωσία για να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί στην ασφάλεια σε περίπτωση που οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρήσουν πλήρως από την περιοχή των συνόρων με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των Κούρδων της Συρίας.

Η δήλωση του Μπαντράν Τζία Κουρντ στο Ρόιτερ αντανακλά τη δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι υπό τους Κούρδους δυνάμεις στη βόρεια Συρία μετά τη μερική αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που προστάτευαν ουσιαστικά την περιοχή από τουρκική επίθεση.

Οι ΗΠΑ απέσυραν χθες, Δευτέρα, 50 μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων από ένα τμήμα των τουρκικών συνόρων, ανοίγοντας τον δρόμο για να πραγματοποιήσει η Τουρκία την από καιρό επαπειλούμενη επιδρομή της εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές.

«Πισώπλατη μαχαιριά» η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) περιέγραψαν την απόφαση σαν «πισώπλατη μαχαιριά». Με αιχμή τους την κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), οι SDF διαδραμάτισαν μείζονα ρόλο στην υπό τις ΗΠΑ εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Αν η Αμερική εκκενώσει την περιοχή και ιδιαίτερα τη μεθοριακή περιοχή, σίγουρα εμείς, ως αυτοδιοίκηση και ως οι SDF, θα αναγκασθούμε να εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές», δήλωσε ο Τζία Κουρντ στο Ρόιτερ.

«Εκείνη τη στιγμή μπορεί να διεξαγάγουμε συνομιλίες με τη Δαμασκό ή με τη ρωσική πλευρά για να καλύψουμε το κενό ή να εμποδίσουμε την τουρκική επίθεση, έτσι μπορεί να υπάρξει εξέλιξη σ’ αυτό και μπορεί να γίνουν συναντήσεις και επαφές στην περίπτωση που υπάρξει κενό», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024