Το προσφυγικό πρόβλημα στην γηραιά ήπειρο μπορεί να λυθεί με κοινή προσπάθεια – και αυτή να αποτελεί ευρωπαϊκή λύση, ήταν η θέση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κώστα Αγοραστού, όπως την διατύπωσε στις Βρυξέλλες, στη συνέλευση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο κ. Αγοραστός ζήτησε παράλληλη οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες στην Ελλάδα, καταθέτοντας στοιχεία που σοκάρουν: Περισσότερα από 5 εκατομμύρια Έλληνες είναι οικονομικά ανενεργοί, οι άνεργοι ξεπερνούν τους 850.000, ενώ ο ενεργά οικονομικός πληθυσμός μόλις που αγγίζει τα 4 εκατομμύρια.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθεί ένα modus vivendi της Ευρώπης με την Τουρκία, διότι όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας, με τα θαλάσσια σύνορα να είναι ανοιχτά και τα σύνορα προς την Ευρώπη να παραμένουν κλειστά. Η Ελλάδα σηκώνει το βάρος ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προβλήματος και η λύση πρέπει να δοθεί από την Ευρώπη, με τη στήριξη, όχι μόνο των προσφύγων και των μεταναστών, αλλά και των Ελλήνων πολιτών».

Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, ανέφερε ότι «υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα σήμερα την Ευρώπη, που πέρα από ζήτημα ανθρωπισμού και ιδεολογίας, αισθημάτων, δικαιωμάτων και ασφάλειας, είναι πρωτίστως ένα βαθύ λαϊκό πρόβλημα. Ένα λαϊκό πρόβλημα που έχει ταράξει την ευρωπαϊκή κοινωνία και έχει αποδιοργανώσει το πολιτικό σύστημα σε πολλές χώρες. Ένα πρόβλημα που γεννά πολιτικά τέρατα. Αγγίζει κάθε πολίτη, κάθε οικογένεια, κάθε γειτονιά, κάθε χώρα και δοκιμάζει κυρίως τα πιο λαϊκά στρώματα».

Ο κ. Αγοραστός επεσήμανε επίσης στην ομιλία του ότι «κακώς ή καλώς το μεταναστευτικό και το προσφυγικό πρόβλημα δεν αγγίζει με την ίδια ένταση όλους τους Ευρωπαίους, αφού οι βάρκες από την Τουρκία βγαίνουν στις ακτές της Λαμπεντούζα και της Λέσβου – με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί ένα πρόβλημα στην Ευρώπη. Το πρόβλημα αυτό το ζήσαμε το 2016, δεν θέλουμε να το ξαναζήσουμε, και αυτή τη στιγμή το προσφυγικό βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Και ευρωπαϊκά πρέπει να λυθεί. Πρέπει να βρεθεί ένα modus vivendi με την Τουρκία. Διότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας. Τα θαλάσσια σύνορα είναι ανοιχτά και τα σύνορα προς την Ευρώπη είναι κλειστά. Η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και με χώρες όπως η Βουλγαρία, σηκώνει το βάρος ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προβλήματος. Αυτή τη στιγμή δεν είναι η στιγμή του 2016. Είναι τελείως διαφορετική. Υπάρχει ένα overdose στην ελληνική κοινωνία. Υπάρχουν άνθρωποι που έκαναν μια διαδρομή ζωής, και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φτώχεια. Έχουν πληρώσει φόρους, έχουν συμβάλει στη δημιουργία εθνικού πλούτου και αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Θα ήθελα να σταθούμε με μεγάλο σεβασμό δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, προτείνοντας «να δημιουργηθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, για τη βοήθεια των Ελλήνων που βρίσκονται και εκείνοι σε πολύ δύσκολη θέση».

Η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος να ζει κάποιος, αλλά…

«Το καλύτερο μέρος στον κόσμο για να ζει κάποιος είναι η Ευρώπη, αλλά για να διαφυλάξουμε το ευρωπαϊκό όραμα και ιδεώδες πρέπει να επενδύσουμε στην πολιτική συνοχής, με σεβασμό και ενδιαφέρον στις μικρές, καθημερινές ανάγκες κάθε Ευρωπαίας και Ευρωπαίου» τόνισε ο Κώστας Αγοραστός στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης.

Στην ομιλία του στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής εβδομάδας Περιφερειών και Πόλεων» ο κ. Αγοραστός επεσήμανε ότι «σήμερα υπάρχει έλλειψη κοινωνικής ισορροπίας στην Ευρώπη και ότι μόνο με πολιτικές στις οποίες θα διεισδύουν οι επιθυμίες των πολλών θα αποκτήσουν ξανά οι πολίτες την εμπιστοσύνη απέναντι στην Ευρώπη».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας σε αποστροφή του λόγου του τόνισε με έμφαση ότι «το μικρό, που ποτέ δεν είναι μικρό, δηλώνει την προσήλωσή μας στους ανθρώπους και τις καθημερινές ανάγκες, όπως αυτές διαμορφώνονται, μεταβάλλονται και εξελίσσονται στην εποχή μας. Αυτή είναι η αποστολή μας, η ανταπόκριση στις ανάγκες. Δεν είμαστε εδώ για τον εαυτό μας, είμαστε εδώ για τους πολίτες. Για τον κάθε πολίτη, που η δική του ανάγκη μοιάζει μικρή, αλλά για μας είναι μεγάλη. Μέσα από το ενδιαφέρον μας για το μικρό θα σταθούμε προσηλωμένα και αμετάθετα στο πλευρό των ανθρώπων. Και το εργαλείο για να γίνει αυτό είναι ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα έργα πρέπει να καθορίζουν τον προϋπολογισμό και όχι ο προϋπολογισμός τα έργα. Και πρέπει να είναι προϋπολογισμός από κάτω προς τα πάνω, γιατί εκεί πρέπει να διεισδύουν οι επιθυμίες κάθε Ευρωπαίας και κάθε Ευρωπαίου. Μπορούμε να το πετύχουμε, έχουμε τη δύναμη, έχουμε όλους εσάς μαζί μας» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας