Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γεραπετρίτης: Οι δομές ασύλου πρέπει να ανταποκρίνονται στην αξία του ανθρώπου

Γεραπετρίτης: Οι δομές ασύλου πρέπει να ανταποκρίνονται στην αξία του ανθρώπου

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τονίζει ότι "το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλει μια εξατομικευμένη προσέγγιση εκείνου που αιτείται άσυλο".

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τονίζει ότι «το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλει μια εξατομικευμένη προσέγγιση εκείνου που αιτείται άσυλο».

Εστιάζει στην αναγκαιότητα εκδίκασης «με πολύ μεγάλη ταχύτητα στους δύο διοικητικούς βαθμούς και κατόπιν στο δικαστήριο των αιτήσεων ασύλου που κατατίθενται από το σύνολο όσων φτάνουν στα νησιά. Έτσι ώστε να υπάρχει μια γρήγορη αποκάθαρση εκείνων που πράγματι δικαιούνται προστασία σε σχέση με τους υπολοίπους, οι οποίοι θα επαναπροωθούνται».

Σημειώνει ακόμα ότι αυτή τη στιγμή «υπάρχει πράγματι μια κυβερνητική πολιτική αυστηροποίησης στα σημεία εισόδου, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να μην υπάρξει πολύ μεγαλύτερη διόγκωση του προβλήματος».

Υπόθεση Novartis

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, ο κ. Γεραπετρίτης, είπε «από τα στοιχεία του φακέλου, κυρίως από τις μαρτυρίες προσώπων που ανήκουν στη δικαστική λειτουργία, προκύπτει ότι έχει υπάρξει πράγματι μια αρχή τέλεσης αδικήματος από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω σύνδεση με οποιοδήποτε άλλο πολιτικό πρόσωπο».

Επισημαίνει επίσης, μιλώντας πάντα για την υπόθεση Novartis, ότι «η βασική διαφοροποίηση την οποία έκανε και ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή ο κάθε πρωθυπουργός πρώην ή νυν, επειδή πρόκειται για τον υπέρτατο δημόσιο λειτουργό κι έχει μια πολύ ιδιαίτερη συνταγματική θέση, δεν τον παραπέμπεις παρά μόνο αν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία. Αδιάσειστα στοιχεία, επειδή ακριβώς έχουμε ακόμα ένα πολύ πρώιμο φάκελο, δεν μπορούμε να τα έχουμε σε αυτήν την περίπτωση».

Ψήφος απόδημων

Ως προς την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Γεραπετρίτης διευκρινίζει ότι «δεν ομιλούμε για χορήγηση δικαιώματος ψήφου. Γι’ αυτό που μιλούμε είναι να διευκολύνεται ο ήδη φορέας του εκλογικού δικαιώματος να το ασκεί από τον τόπο παραμονής του».

Εκτιμά ακόμα ότι «εκείνος ο οποίος έχει αποξενωθεί από τη χώρα κατά τεκμήριο αισθάνομαι ότι ποτέ δεν θα αναζητούσε τέτοιου τύπου συμμετοχή» δηλαδή να επιδιωχθεί η απόκτηση ιθαγένειας προκειμένου κάποιος να ψηφίζει.

Ως προς τις δικλείδες ασφαλείας με διάφορους περιορισμούς ως προς τη διευκόλυνση ψήφου, είπε ότι «αισθάνομαι ότι ο οποιοσδήποτε «κόφτης» δημιουργεί και μια λανθάνουσα αντίληψη ότι διαρρηγνύουμε τους δεσμούς που έχουμε με αυτούς τους ανθρώπους».

«Επίσης, σήμερα που μιλάμε η πρόταση για διαβαθμισμένη ψήφο, δηλαδή να μη μετράει στο σύνολο της Επικράτειας, ή να είναι μόνο συγκεκριμένος αριθμός με ταβάνι βουλευτών εκτός επικρατείας, είναι και οι δύο αντισυνταγματικές. Να συζητήσουμε αν θέλουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα, αλλά τώρα που μιλάμε τουλάχιστον τα περιθώρια είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα» προσθέτει.

Συμφωνία των Πρεσπών

Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την άποψη «η γεωγραφική Μακεδονία είναι μια και ελληνική», ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «το πραγματικό πρόβλημα ανάγεται στη δημιουργία αυτού του νέου κράτους το οποίο προέκυψε από τη διάσπαση της παλαιάς Γιουγκοσλαβίας. ‘Αρα υπάρχει μια ιστορική διαδρομή για τη διαμόρφωση ενός τεχνητού κράτους στην πραγματικότητα. Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας εκτείνεται βεβαίως και στην Ελλάδα και στην περιοχή που σήμερα είναι η Βόρεια Μακεδονία και στη Βουλγαρία. Αυτό δεν αμφισβητείται με κανέναν τρόπο. Η Μακεδονία ως προέλευση πολιτισμική και ιστορική είναι ελληνική».

Ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι εκ μέρους της κυβέρνησης «δεν υπάρχει καμία προδιάθεση για να υπάρχει καταγγελία (της Συμφωνίας των Πρεσπών) και ούτε το επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο παρά μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν με την παραβίαση της συμφωνίας αυτής».

«Η συμφωνία στο μέτρο που έχει κυρωθεί από την Ελλάδα, ισχύει και θα γίνει σεβαστή» είπε, στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα παρακολουθεί την τήρηση της συμφωνίας και θα διασφαλίσει ότι αυτή γίνεται σεβαστή και από την απέναντι πλευρά και καταλήγοντας «στο μέτρο που τηρούνται οι συμφωνίες, θα προχωρήσουμε όπως πρέπει, στο μέτρο μιας σχέσης καλής γειτονίας. Αλλά αυτό προϋποθέτει πλήρη σεβασμό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024