Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσιονομικό κενό : Το σχέδιο της κυβέρνησης και η επιμονή των θεσμών

Δημοσιονομικό κενό : Το σχέδιο της κυβέρνησης και η επιμονή των θεσμών

Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν στο δημοσιονομικό κενό για το 2020, ζητούν plan B

Σε έναν αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να πείσει τους θεσμούς για το δημοσιονομικό κενό.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το επόμενο έτος είναι διασφαλισμένη.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών επιμένουν στο δημοσιονομικό κενό για το 2020, ζητούν plan B ως τις 15 Οκτωβρίου.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την τέταρτη αξιολόγηση και το δημοσιονομικό κενό, ο Γάλλος επίτροπος απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του.

Το δημοσιονομικό κενό

Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε πως οι εκτιμήσεις μέρα με τη μέρα διαφοροποιούνται και υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι το όποιο κενό να έχει καλυφθεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καταθέσει και στην Κομισιόν προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020.

Απέφυγε, ωστόσο, να πάρει θέση για το είδος των μέτρων που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν για να καλυφθεί το κενό, καθώς η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα, αν και εμφανίστηκε βέβαιος πως θα βρεθούν λύσεις.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, πρώτη προτεραιότητα είναι η κατάθεση ενός αξιόπιστου προϋπολογισμού και στη συνέχεια μια θετική έκθεση από τους θεσμούς, προκειμένου να συζητηθεί μετέπειτα σε επίπεδο Eurogroup το θέμα των SMPs & ANFA.

Ο προϋπολογισμός στη Βουλή

Στη Βουλή κατατίθεται τη Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει τις τελευταίες πινελιές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ώστε μετά την κατάθεση στη Βουλή να υποβληθεί και στην Κομισιόν.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά, ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% θα επιτευχθεί.

Την επιχειρηματολογία του την στηρίζει στην ισχυρή ανάπτυξης, στην επιτυχία των 120 δόσεων καθώς και στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Τα «όπλα» που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση, ώστε να πείσει τους τεχνοκράτες των θεσμών ότι «βγαίνει» ο λογαριασμός του 2020 είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά χωρίς μείωση του αφορολογήτου ορίου.
  • Επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 7.000 περιοχές που βρίσκονται εκτός σχεδίου
  • Βελτίωση του πλαισίου για την Golden Visa και παροχή κινήτρων για να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
  •  Τόνωση των εσόδων και της ανάπτυξης μέσω της επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024