Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό : Παραχωρείται πτέρυγα του «Αμαλία Φλέμινγκ» για την στέγασή τους – Αντιδρούν εργαζόμενοι και δήμαρχος

Προσφυγικό : Παραχωρείται πτέρυγα του «Αμαλία Φλέμινγκ» για την στέγασή τους – Αντιδρούν εργαζόμενοι και δήμαρχος

Μετά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για προσφορά τουριστικών καταλυμάτων.

Πτέρυγα του νοσοκομείου «Αμαλία Φλέμινγκ» στα Μελίσσια θα παραχωρηθεί ώστε να στεγαστούν πρόσφυγες στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά και ειδικότερα οι υπερπλήρεις δομές φιλοξενίας του ανατολικού Αιγαίου.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για προσφορά τουριστικών καταλυμάτων και συγκροτημάτων κατοικιών, προς μίσθωση, όπου θα διαμένουν οι πρόσφυγες  που αιτούνται άσυλο.

Η παραχώρηση της πτέρυγας του νοσοκομείου προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση με θέμα, “Παραχώρηση χρήσης, υπό μορφή χρησιδανείου, του κτιριακού συγκροτήματος της πτέρυγας Μπόμπολα του Γ.Ν. Μελισσίων «Αμαλία Φλέμινγκ», επί της Λ. Πηγής 6 Μελίσσια, ιδιοκτησίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη”.

Σύμφωνα με την  απόφαση το κτίριο παραχωρείται μέχρι τις 31-12-2024 και «η χρήση του προορίζεται για εγκατάσταση ανήλικων μεταναστών και προσφύγων».

Το συνολικό κόστος των μελετών, εργασιών και τεχνικών παρεμβάσεων για την προσαρμογή του ακινήτου στις ανάγκες της νέας λειτουργίας του ανέρχεται κατ’ελάχιστο στο 1 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καταβάλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

Σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων του Αμαλία Φλέμινγκ εκφράζει την αντίθεση του στη συγκεκριμένη απόφαση αναφέροντας ότι «η πτέρυγα Μπόμπολα του Αμαλία Φλέμιγκ, είναι Νοσοκομείο. Κάθε άλλη χρήση της είναι προσχηματική. Απαιτούμε να επαναλειτουργήσει».

“Η στέγαση και η ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων (που μόνο ανθρώπινη δεν είναι σήμερα) είναι καθήκον και ευθύνη της πολιτείας. Τη διεκδικούμε και εμείς οι εργαζόμενοι στην περίθαλψη. Μακριά από μας λοιπόν κάθε σκέψη πως είμαστε αντίθετοι στην στέγαση και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Τα σημερινά κολαστήρια των προσφύγων, είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και όχι αντικειμενικό πρόβλημα έλλειψης δομών. Άλλωστε υπάρχουν εκατοντάδες άδεια κρατικά κτήρια και χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν, σ’ όλη την Ελλάδα. Είναι φανερό ότι η παραχώρηση της συγκεκριμένης πτέρυγας για τους πρόσφυγες είναι υποκριτική και μόνο ως πρόφαση χρησιμοποιείται. Ως υλοποίηση πολιτικής απόφασης που εδώ και χρόνια δεν μπόρεσε να «περάσει» εξ’ αιτίας του αγώνα των εργαζομένων και των κατοίκων. Ως εργαζόμενοι του Α. Φλέμιγκ και στην περίθαλψη γενικότερα αρνούμαστε να δεχτούμε ένα ακόμα λουκέτο στο χώρο μας. Καταγγέλλουμε στους συναδέλφους μας αλλά και στο λαό της περιοχής αυτή τη νέα «επιχείρηση» της Κυβέρνησης”, σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η πτέρυγα Μπόμπολα του Αμαλία Φλέμιγκ, είναι Νοσοκομείο! Κάθε άλλη χρήση της είναι προσχηματική. Απαιτούμε να επαναλειτουργήσει!

Οι φήμες που αρκετό καιρό τώρα σέρνονται για τη μετατροπή της Πτέρυγας Μπόμπολα του Αμαλία Φλέμιγκ, σε κέντρο φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων φαίνεται πως γίνονται βεβαιότητα, ύστερα από τη σημερινή απόφαση του υπουργού εργασίας που παραχωρεί ως χρησιδάνειο, το κτήριο της Πτέρυγας στο υπουργείο προστασίας του πολίτη ως το 2024.

Όμως η πτέρυγα Μπόμπολα του Αμαλία Φλέμιγκ είναι Νοσοκομείο!

Θυμίζουμε ότι λειτουργούσαν εκεί κλινικές και εργαστήρια του Φλέμιγκ μέχρι το 2013 που κατάφερε να τα καταργήσει ο τότε υπουργός υγείας και σημερινός αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Α. Γεωργιάδης. Η Ουρολογική, η Οφθαλμολογική Πνευμονολογική κλινική, τα Χειρουργεία και άλλες σημαντικές δομές διαλύθηκαν και χάθηκαν για το Νοσοκομείο και την περιοχή μας, αλλά και για ολόκληρη την Αττική.

Σήμερα στην πτέρυγα αυτή λειτουργούν τα πλυντήρια του Νοσοκομείου και οι εργαζόμενοι αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία διεκδικούμε την επαναλειτουργία του.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρά το πολυδιαφημισμένο έργο της στη δημόσια υγεία, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για την αποκατάσταση των λειτουργιών του νοσοκομείου, αλλά αντίθετα, μέχρι την τελευταία στιγμή έδινε υποσχέσεις για την «ανάπτυξη» που ποτέ δεν υλοποίησε. Φαίνεται λοιπόν πως η επιδίωξη του σταδιακού κλεισίματος του Αμαλία Φλέμιγκ, που σήμερα εξυπηρετεί 4.500 ανθρώπους το μήνα, πολλούς από αυτούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, δεν εγκαταλείφθηκε.

Ως ενέργεια σ’ αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να αντιληφθούμε και τη σημερινή απόφαση της Κυβέρνησης. Μέσα από αυτή την εξέλιξη, δε βλέπουμε μόνο την κατάργηση μιας ολόκληρης Πτέρυγας του Νοσοκομείου, αλλά και την προσπάθεια να μπει οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και του λαού για επαναλειτουργία των δομών του Α. Φλέμιγκ που βίαια διέλυσαν. Να ξεριζωθεί από τη συλλογική μνήμη χιλιάδων ανθρώπων η περίθαλψη και η εξυπηρέτηση που επί χρόνια λάβαιναν ως ασθενείς στην Πνευμονολογική, την Ουρολογική, την Οφθαλμολογική κλινική, τα εργαστήρια της Πτέρυγας Μπόμπολα.

Η στέγαση και η ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων (που μόνο ανθρώπινη δεν είναι σήμερα) είναι καθήκον και ευθύνη της πολιτείας. Τη διεκδικούμε και εμείς οι εργαζόμενοι στην περίθαλψη. Μακρυά από μας λοιπόν κάθε σκέψη πως είμαστε αντίθετοι στην στέγαση και στη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους. Τα σημερινά κολαστήρια των προσφύγων, είναι αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής και όχι αντικειμενικό πρόβλημα έλλειψης δομών. Άλλωστε υπάρχουν εκατοντάδες άδεια κρατικά κτήρια και χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν, σ’ όλη την Ελλάδα.

Είναι φανερό ότι η παραχώρηση της συγκεκριμένης πτέρυγας για τους πρόσφυγες είναι υποκριτική και μόνο ως πρόφαση χρησιμοποιείται. Ως υλοποίηση πολιτικής απόφασης που εδώ και χρόνια δεν μπόρεσε να «περάσει» εξ’ αιτίας του αγώνα των εργαζομένων και των κατοίκων.

Ως εργαζόμενοι του Α. Φλέμιγκ και στην περίθαλψη γενικότερα αρνούμαστε να δεχτούμε ένα ακόμα λουκέτο στο χώρο μας. Καταγγέλλουμε στους συναδέλφους μας αλλά και στο λαό της περιοχής αυτή τη νέα «επιχείρηση» της Κυβέρνησης.

Καλούμε τους εργαζόμενους στο χώρο της περίθαλψης, το λαό της περιοχής, τα συνδικαλιστικά όργανα και τους μαζικούς φορείς να πάρουν αποφάσεις αγώνα, να συνταχθούν μαζί μας, να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις μας ενάντια στο κλείσιμο της πτ. Μπόμπολα.

Καλούμε σε κοινή δράση και σε μαζική συμμετοχή στις πρωτοβουλίες που άμεσα θα αποφασιστούν από το Σωματείο εργαζομένων.

Απαιτούμε την άμεση αξιοποίησή της Πτέρυγας Μπόμπολα με την επαναλειτουργία των κλινικών και των δομών που έκλεισαν. Η προσχηματική χρήση του για κάθε άλλο σκοπό θα μας βρει αντίθετους και δε θα την επιτρέψουμε!

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ”.

Δήμαρχος Πεντέλης: Δεν θα αφήσουμε να μεταφερθούν μετανάστες στην πτέρυγα Μπόμπολα στα Μελίσσια

Η Δήμαρχος Πεντέλης, Δήμητρα Κεχαγιά, σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook αναφέρει ότι «η πραξικοπηματική απόφαση παραχώρησης χώρου στο Φλέμινγκ για την εγκατάσταση ανήλικων προσφύγων και μεταναστών βρίσκει σφόδρα αντίθετη την κοινωνία και τη δημοτική αρχή του Δήμου Πεντέλης. Χωρίς την παραμικρή προετοιμασία, χωρίς καμία συνεννόηση με τον Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες και με πλήρη προχειρότητα προσπαθούν να επιβάλουν μια λύση που είναι βέβαιο από τώρα ότι θα αποτύχει».

«Ρητά ξεκαθάρισα από χθες εγγράφως στον Υπουργό κ. Χρυσοχοϊδη, που επί μέρες δεν βγαίνει στο τηλέφωνο για να με ενημερώσει θεσμικά ως οφείλει για τις προθέσεις του, ότι δεν θα αφήσουμε να μεταφερθούν μετανάστες στην πτέρυγα Μπόμπολα στα Μελίσσια. Είναι αδιανόητο και ανεπίτρεπτο η κυβέρνηση να μην ενημερώνει την διοίκηση και να ενημερωνόμαστε μέσα από δημοσιεύματα. Διαβεβαιώ τους συμπολίτες μας ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθούν οι προχειρότητες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Δεν καταλαβαίνω ποιοι «αρμόδιοι» του Υπουργείου επέλεξαν μέσα σε κατοικημένη περιοχή να φέρουν μετανάστες τους οποίους αποκαλούν ανήλικους, ενώ οι ίδιοι ξέρουν ότι θα είναι ηλικίες 16 – 20 ετών», σημειώνει η δήμαρχος Πεντέλης σε ανάρτησή της στο facebook και προσθέτει:

«Όλοι μαζί οι Μελισσιώτες με μια φωνή λέμε στον κ. Χρυσοχοϊδη και τους συνεργάτες του ότι ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ τα σχέδιά τους. Αύριο πρωί θα είμαι με τους αντιδημάρχους έξω από το γραφείο του κ. Χρυσοχοϊδη, μέχρι να μας δεχθεί και να μας διαβεβαιώσει ρητά και καθαρά, χωρίς αστερίσκους και προαπαιτούμενα, ότι θα ακυρωθεί το σχέδιο μεταφοράς μεταναστών στα Μελίσσια. Αν δεν το καταλάβει αύριο, θα το καταλάβει τις επόμενες μέρες με τον αγώνα της τοπικής μας κοινωνίας. Δεν θα αφήσουμε να διαταραχθεί η ομαλή ζωή στην πόλη μας. Διαβεβαιώνω ξανά τους συμπολίτες μου, ότι θα παλέψω ώστε να μην αφήσω να συνελεστεί τέτοιο έγκλημα κατά της πόλης μας.

*Στη φωτογραφία φαίνεται η επιστολή μου προς στους κύριους Χρυσοχοΐδη και Κουμουτσάκο με αριθμό Πρωτοκόλλου του Υπουργείου 19451 2/10/19».

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024