Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να φημιζόταν (και ακόμα το διαφημίζει) ότι ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που συναντήθηκε με τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του πλανήτη, περιλαμβανομένων και δύο πλανηταρχών (Ομπάμα και Τραμπ) και ενός πρώην πλανητάρχη (Μπιλ Κλίντον), πλην όμως ο τελευταίος αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που επί της δικής του κυβέρνησης πέρασε από την Ελλάδα δεν έμεινε πάνω από… πέντε ώρες! Ηταν ο Τζον Κέρι, ο οποίος ήταν περαστικός από τη χώρα μας, ήρθε στις 4 Δεκεμβρίου 2015 και έμεινε μόνον ελάχιστες ώρες προτού αναχωρήσει για Τουρκία.

Αντιθέτως, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο (φωτογραφία) έχει προγραμματίσει να παραμείνει στην Αθήνα όχι μόνο μερικές ώρες αλλά δύο ολόκληρες ημέρες και εκτός από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει συναντήσεις με τον Νίκο Δένδια αλλά και με τον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Με τον Πρωθυπουργό θα συναντηθεί δύο φορές. Μία φορά το Σάββατο (σε διευρυμένη σύνθεση) και μία φορά τετ α τετ την Κυριακή το πρωί, πίνοντας καφέ.

Το τι θα υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες σίγουρα θα το διαβάσατε σε άλλες στήλες. Εκείνο όμως που θέλω να σας πω είναι ότι στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία περιλαμβάνονται και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σταθμεύουν στη Λάρισα. Πρόκειται για τα MQ-9 Reaper, τα οποία επιχειρούν από την 110 Πτέρυγα Μάχης, αποτελούν την αιχμή του δόρατος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και είναι αυτά που θα επιχειρήσουν από κοινού με τα ελληνικά μη επανδρωμένα στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης. Είναι αεροσκάφη που δεν φέρουν οπλισμό (είναι κυρίως κατασκοπευτικά), τα οποία με τη νέα συμφωνία θα μπορούν να παραχωρηθούν στη χώρα μας μετά τη λήξη της αποστολής τους.

Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ετοιμάζεται να υποδεχθεί με στρατιωτικά αγήματα τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών στο Πεντάγωνο. Και είναι καλά προετοιμασμένος. Μου λέει μάλιστα πόσο ευχαριστημένοι είναι οι αμερικανοί πιλότοι ελικοπτέρων από την παραμονή τους στις μονάδες Στεφανοβικείου και Νέας Ιωνίας. Θεωρούν ότι για τις αποστολές και την εκπαίδευσή τους οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα είναι άριστες («παρά να ξεχειμωνιάζουν στην Πολωνία», όπως έλεγαν), πήραν μέρος στην κοινή με τους έλληνες συναδέλφους τους άσκηση Combat Aviation Brigate και γενικά η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ θα αναβαθμίζει το Στεφανοβίκειο.

Να σημειώσω ακόμα ότι ο κ. Πομπέο λίγες ημέρες προτού έρθει στην Αθήνα έκανε δηλώσεις καυτηριάζοντας την τουρκική προκλητικότητα τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στις απειλές της Αγκυρας για εποικισμό της Αμμοχώστου.