Στη νοτιοδυτική ακτογραμμή της Κύπρου, στη διαδρομή από την Πάφο προς τη Λεμεσό (και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την Πάφο), βρίσκεται μια από τις πλέον φημισμένες ακτές της Μεγαλονήσου, η λεγόμενη Πέτρα του Ρωμιού.

Η υπέροχη αυτή τοποθεσία με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος οφείλει την ονομασία της σε ένα περιστατικό που συνδέεται με τον Διγενή Ακρίτα, το θρυλικό ήρωα του μεσαιωνικού ελληνισμού, του οποίου η θύμηση είναι ακόμη ζωντανή σε ολόκληρη την Kύπρο.

Κάποτε, στα χρόνια των αραβικών επιδρομών στην Κύπρο (7ος-10ος αιώνας), ο Διγενής, στην προσπάθειά του να αποτρέψει την απόβαση Σαρακηνών στη συγκεκριμένη ακτή, άρπαξε έναν τεράστιο βράχο και τον εκσφενδόνισε εναντίον τους.

Είναι ο υπερμεγέθης βράχος που και σήμερα δεσπόζει στην ακτή, η Πέτρα του Pωμιού (του Διγενή).

Σύμφωνα πάλι με τη μυθική παράδοση, στην ίδια ακτή της θαλάσσιας περιοχής της Πάφου γεννήθηκε η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς και του έρωτα, η οποία αναδύθηκε (εξ ου και η προσωνυμία της αναδυομένη), ξεπρόβαλε μέσα από τους αφρούς και τα κύματα της θάλασσας.

Έτσι δικαιολογείται και η δεύτερη ονομασία με την οποία είναι γνωστή και καταγεγραμμένη η εν λόγω τοποθεσία, δηλαδή Βράχος ή Ακτή της Αφροδίτης.

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται στο σύνολό τους από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού.