Με ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα σε συνεργασία με τον Frontex επιδιώκει να αντιμετωπίσει το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή τις αυξημένες προσφυγικές ροές.

Ήδη υλοποιείται η απόσπαση περίπου 180 λιμενικών οι οποίοι μετακινούνται από λιμεναρχεία της ηπειρωτικής χώρας προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου όπου έχουν αποσταλεί και πέντε πλωτά σκάφη του Λ.Σ.

Αναδιανομή των δυνάμεων του Frontex

Παράλληλα στο πλαίσιο αναδιανομής δυνάμεων του Frontex στη Μυτιλήνη επιχειρούν ένα ελικόπτερο από τη Λιθουανία και ένα αεροσκάφος από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επίσης, περιπολίες γίνονται από μέσο που έχει διατεθεί από τη Βουλγαρία και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης όπου χρησιμοποιείται για διακίνηση παράνομων μεταναστών.

Ακόμη ένα αεροσκάφος του Frontex βρίσκεται σε επιφυλακή πλέον στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ώστε να επιχειρεί εφόσον κριθεί απαραίτητο κατά τις νυχτερινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο.

Κρίσιμο ταξίδι Κουμουτσάκου στην Τουρκία

Yπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν ήταν ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα.

Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Εν τω μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη με αρμοδιότητα σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος θα μεταβεί στις 2 και 3 Οκτωβρίου στην Άγκυρα.

Εκεί θα συναντηθεί με τον τούρκο υπουργό Εσωτερικών κ. Süleyman Soylu προκειμένου «να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό και η πορεία εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας του 2016».

Στην τουρκική πρωτεύουσα βρίσκεται από σήμερα και ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Σταμάτης Ράπτης ως επίσημος προσκεκλημένος του αρχηγού της Τουρκικής Ακτοφυλακής και αναμένεται να συζητηθεί η διαχείριση των προσφυγικών ροών και η συνεργασία των δυο Ακτοφυλακών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο