Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Gang of Four : Οι post punk ήρωες ξεσήκωσαν το αθηναϊκό κοινό

Gang of Four : Οι post punk ήρωες ξεσήκωσαν το αθηναϊκό κοινό

Οι Gang of Four ξεσήκωσαν το αθηναϊκό κοινό στη σκηνή του Gagarin ερμηνεύοντας πολλά κομμάτια από το θρυλικό Entertainment! , άλμπουμ που αποτέλεσε ορόσημο για την πορεία του post punk

Η εμφάνιση των Gang of Four στην Αθήνα το βράδυ της Παρασκευής συνέπεσε με τα 40 χρόνια από την κυκλοφορία του Entertainment!,  ίσως του πιο επιδραστικού άλμπουμ στην ιστορία του post punk .

Ο εμβληματικός κιθαρίστας της «Συμμορίας των τεσσάρων» Andy Gill με το χαρακτηριστικό «κοφτό»  παίξιμο, τη ζωντάνια εφήβου που διατηρεί ακόμη και σήμερα, αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο της παλιάς «φουρνιάς» του γκρουπ με τα νέα του μέλη.

Κάτω  από τη σκηνή του Gagarin βρέθηκαν όλες οι γενιές που αγάπησαν τα τραγούδια των  τεσσάρων μουσικών που ξεκίνησαν το 1976 από το Leeds.

Ήταν τότε που άρχιζαν οι πρώτες δονήσεις του punk, τότε που τα μέλη μίας σειράς συγκροτημάτων της Βρετανίας, αηδιασμένα από την πολιτική κατάσταση στη χώρα τους,  ξεπηδούσαν μέσα από συναυλιακούς χώρους αμφισβητώντας με τους στίχους τους, τη συμπεριφορά τους ακόμη και με το ντύσιμο τους   κάθε τι που σχετιζόταν με το κατεστημένο.

Η παρέα του Andy Gill ανέβηκε στη σκηνή του Gagarin στις 11:15 με το αθηναϊκό κοινό να αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι ξέρει να τιμά ζωντανούς θρύλους του punk που επηρέασαν πολλούς μετέπειτα αστέρες της ροκ όπως τον Kurt Cobain και τον Michael Stipe.

Και εν προκειμένω, όταν  μιλάμε για ζωντανούς θρύλους αναφερόμαστε στον κιθαρίστα του συγκροτήματος που υπήρξε ιδρυτικό μέλος, καθώς οι υπόλοιποι μουσικοί πήραν θέση στη «Συμμορία» αρκετά χρόνια αργότερα.

Για να καταλάβει κανείς την αξία του γκρουπ αρκεί να αναφέρουμε πως συγκροτήματα όπως οι Red Hot Chili Peppers και Rage Against The Machine θα ακούγονταν – όπως έχουν παραδεχτεί τα μέλη τους – πολύ διαφορετικά αν δεν είχαν τις επιρροές από τους Gang Of Four.

Το «δέσιμο» των νεότερων μελών του γκρουπ με τον  κιθαριστικό «ογκόλιθο»  Andy Gill πάνω στη σκηνή ήταν ιδανικό. Ο ξεχωριστός ήχος του συγκροτήματος, ένα μείγμα από post-punk, dub και με μικρές «πινελιές»  από χορευτικό beat θύμισε σε όλους γιατί  οι τέσσερις φοιτητές από το Leeds έβαζαν πριν 40 χρόνια τα θεμέλια για τη  δημιουργία ενός νέου μουσικού κινήματος.

Το θρυλικό Entertainment!

Τα  νέα μέλη του γκρουπ άφησαν ικανοποιημένους και τους  πιο φανατικούς οπαδούς τους. Έπαιξαν με πάθος τραγούδια από το κλασικό πλέον Entertainment! όπως το θρυλικό Damaged Goods, At Home He΄s a Tourist, Anthrax καθώς και αρκετά τραγούδια από τους επόμενους δίσκους τους στους οποίους το συγκρότημα αναζήτησε και νέα μουσικά μονοπάτια.

Ήταν  μία αναδρομή στα 40 χρόνια μίας  ιστορικής μπάντας που ακούγεται ακόμη και σήμερα  με  τη φρεσκάδα που είχε τότε και όλα τα νεωτεριστικά στοιχεία που «κουβαλάει» εδώ τέσσερις δεκαετίες.

Η συναυλία διήρκησε 1 ώρα  και 10 λεπτά. Οι Gang of Four επεφύλασσαν ένα γενναιόδωρο encore με 4 κομμάτια – δυναμίτες.

Λίγο πριν το φινάλε ο αεικίνητος τραγουδιστής ο οποίος ερμήνευσε εξαιρετικά τα παλιά και νέα κομμάτια του γκρουπ πήρε ένα ρόπαλο στο χέρι και άρχισε να καταστρέφει ένα φούρνο μικροκυμάτων. Μία σκηνή που θύμιζε την ορμή του γκρουπ στα πρώτα του βήματα.

Χτυπώντας λυσσαλέα με το ρόπαλο, ξεκίνησαν και οι πρώτες νότες του I found that essence rare με το οποίο ολοκληρώθηκε μια εκπληκτική βραδιά.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024