Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χ. Βερναρδάκης στο One Channel: Ισχυρό brand που χρειάζεται αναδόμηση και αποφόρτιση ο ΣΥΡΙΖΑ

Χ. Βερναρδάκης στο One Channel: Ισχυρό brand που χρειάζεται αναδόμηση και αποφόρτιση ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Βερναρδάκης για τις διεργασίες μετεξέλιξης στον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κρατήσει την ιδεαλιστική όψη του. Είναι η αναγκαία του συνθήκη. Έχει καλό και ισχυρό brand. Το οποίο χρειάζεται αποφόρτιση και αναδόμηση

Στην εκπομπή Citizen One και τον Κώστα Γιαννακίδη μίλησε ο πρώην υπουργός, νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Όποιος μπαίνει στην πολιτική καλό είναι να μη γίνεται επαγγελματίας πολιτικός. Να κρατήσει την ανεξαρτησία της σκέψης του. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να αντέξει. Είναι πολύ σκληρή η καθημερινότητα της πολιτικής. Πρέπει να την δεις με επαγγελματισμό. Γιατί εάν το κάνεις επάγγελμα, θα σε καταπιεί η ρουτίνα» ανέφερε ως αντίληψή του για την πολιτική ο κ. Βερναρδάκης.

Στην ερώτηση γιατί κάποιος μπαίνει στην πολιτική, απάντησε πως «αυτό είναι κάτι που τέμνει ιδεολογίες. Εμείς, το 95%, μπήκαμε στην πολιτική σε εποχές ανύποπτες χωρίς προοπτική εξουσίας. Αυτό κουβαλάει μέσα του μια ανιδιοτέλεια».

Η Αριστερά

Ακολούθως μίλησε για την Αριστερά στην εξουσία. «Το φιλοσοφικό πρόβλημα της Αριστεράς είναι πώς να αλλάξεις τον κόσμο χωρίς να αλλάξεις εσύ. Έχουν δοκιμαστεί πολλές συνταγές. Επαναστάσεις, πιο μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, πόλεμοι. Η κάθε μία κουβαλάει τη δική της εμπειρία. Για πολλά χρόνια η Αριστερά δεν είχε καταλάβει πως δεν μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο χωρίς να το θέλει ο ίδιος ο κόσμος» σημείωσε και χαρακτήρισε τον εαυτό του ως πολύ αριστερό.

«Και ως αριστερός κρατάω τη φράση του ποδοσφαιριστή Σώκρατες. Να σκέφτεσαι και να πράττεις υπέρ των υποτελών και πληβειακών στρωμάτων και τάξεων στο σύγχρονο κόσμο» πρόσθεσε.

Η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ

Για τις διεργασίες μετεξέλιξης στον ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κρατήσει την ιδεαλιστική όψη του. Είναι η αναγκαία του συνθήκη. Έχει καλό και ισχυρό brand. Το οποίο χρειάζεται αποφόρτιση και αναδόμηση. Δεν χρειάζεται να αλλάξει ολοκληρωτικά. Χρειάζεται να αλλάξει περιεχόμενο και ουσία σε κάποιες εκφάνσεις του. Ένα σύγχρονο κόμμα πρέπει να αφουγκράζεται τους κοινωνικούς μετασχηματισμούς. Και ένα κόμμα με 32% πρέπει να στοχεύει το 42%, όχι το 22%».

Σχετικά με τις εγγραφές μελών στο κόμμα του επεσήμανε πως «βοηθάει το ψηφιακό κομμάτι, είναι τεχνικό, αλλά ένα κόμμα δεν είναι μόνο τα εικονικά μέλη που έχει. Ένα κόμμα είναι οι παρεμβάσεις που δημιουργούν τα μέλη του στη κοινωνία. Όπως επίσης τα πολλά μέλη δε σημαίνει ποιότητα» είπε και πρόσθεσε την ανάγκη εκδημοκρατισμού όλων των λειτουργιών των σύγχρονων κομμάτων εν γένει. Για το ενδεχόμενο της ΠΑΣΟΚοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ «ακούγονται πολλά τελευταία. Όμως δεν είναι κακό. Διότι το λαϊκό κοινωνικό ΠΑΣΟΚ ήταν μία κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας. Τα λαϊκογενή στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας που εκφράστηκαν από το ΠΑΣΟΚ, τα οποία ήταν μετεξέλιξη της ιστορικής ΕΑΜικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να τα εκφράσει».

Στο ερώτημα τι θα είχε γίνει εάν η Αριστερά είχε κερδίσει στον εμφύλιο, υποστήριξε πως «πέρασαν πολλές δεκαετίες από τότε. Με το εάν δεν υπάρχει ιστορική αποτύπωση. Εάν με ρωτάτε εάν είχε κερδίσει η Αριστερά, είναι πιθανό η Ελλάδα να ήταν σφαίρα σοβιετικής επιρροής και άρα θα είχε τη μοίρα αυτών των καθεστώτων που ξέρουμε. Βέβαια υπάρχουν και πολλές ενδείξεις ότι ενδεχομένως να είχαμε άλλου τύπου διεργασίες. Κι αυτό γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής Αριστεράς ήταν απέναντι σε αυτού του τύπου τα καθεστώτα. Ακόμα και ο Ζαχαριάδης, σκεφτόταν με όρους δύο πόλων».

Οι δημοσκοπήσεις

Σχετικά με τα της επιστήμης του, ανέφερε πως «οι τεχνικές των δημοσκοπήσεων έχουν μεταβληθεί. Υπάρχουν αλλαγές στην κοινωνία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το διαδίκτυο. Μια κοινωνία έχει εκατομμύρια ταυτότητες πλέον. Παλαιότερα υπήρχαν πιο οριοθετημένες ομάδες».

Πηγή: onetv.gr

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024