Ο ανώνυμος πληροφοριοδότης που κατήγγειλε στον γενικό επιθεωρητή της Κοινότητας των Υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ την συμπεριφορά του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να έχει συμφωνήσει για να συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου, σύμφωνα με το CNN που επικαλείται σχετικές πληροφορίες.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί υπό την προϋπόθεση ότι ο υπηρεσιακός Διευθυντής Εθνικής Ασφάλειας (DNI) των ΗΠΑ Τζόζεφ Μαγκουάιρ θα εγκρίνει τον απαραίτητο έλεγχο ασφάλειας για τους δικηγόρους του πληροφοριοδότη, ώστε να μπορούν να συνοδεύσουν τον πελάτη τους, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων Άνταμ Σιφ έγραψε χθες μία επιστολή προς τον Μαγκουάιρ διατυπώνοντας το παραπάνω αίτημα, μετά την σύμφωνη γνώμη των δικηγόρων του πληροφοριοδότη, προκειμένου αυτός να συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου, υπό την εκπλήρωση του παραπάνω όρου από τον DNI.

Το CNN ανέφερε την Τρίτη, ότι ο δικηγόρος του πληροφοριοδότη «έγραψε στον υπηρεσιακό διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ζητώντας οδηγίες για την κατάλληλη πρακτική ασφάλειας, η οποία θα επέτρεπε την πραγματοποίηση μιας συνάντησης, στην περίπτωση που αυτή ήταν αναγκαία, με μέλη των Επιτροπών Εποπτείας, αλλά και Υπηρεσιών Πληροφοριών».

«Πρόκειται για ένα λογικό αίτημα, το οποίο η επιτροπή υποστηρίζει κι αναμένει από το γραφείο σας να το ικανοποιήσετε άμεσα» έγραψε από την μεριά του ο Σιφ.

Η επιστολή του Σιφ ακολούθησε χθεσινή επιστολή του δικηγόρου του πληροφοριοδότη προς την επιτροπή, στην οποία και έθεσε τους όρους για την πραγματοποίηση μιας συνάντησης μεταξύ των μελών του Κογκρέσου και του πελάτη του.

«Έχουμε επιβεβαιώσει το αίτημα του πελάτη μας για οδηγίες μέσω της συνδρομής του Υπηρεσιακού Διευθυντή Μαγκουάιρ, ενώ επισυνάπτουμε σχετικό αντίγραφο. Ειδικότερα, ζητήσαμε από τον υπηρεσιακό Διευθυντή Μαγκουάιρ να προχωρήσει στην διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων αδειών ασφάλειας για εμένα, Ι. Τσαρλς ΜακΚούλ τον 3ο και για τον Μαρκ Σ. Ζέιντ, ώστε οι νομικοί σύμβουλοι να είναι παρόντες σε όποιες συναντήσεις γίνουν με τον πελάτη μας. Είμαι σίγουρος πως κατανοείτε ότι είναι απαραίτητο για έναν πληροφοριοδότη και ειδικότερα [για κάποιον] που εμπλέκεται σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση με την εμπλοκή και του πρόεδρου των ΗΠΑ να έχει στο πλευρό του, έμπειρους νομικούς συμβούλους. Η συνεργασία σας θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση μιας μελλοντικής συνάντησης [με τα μέλη του Κογκρέσου] ή κατάθεσης», ανέφερε η επιστολή.

Ο πληροφοριοδότης δεν αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον των μελών του Κογκρέσου σήμερα, ενώ δεν υπάρχει κάποιος προγραμματισμός με τα μέλη του Κογκρέσου για μία τέτοια εξέλιξη, δήλωσε στο CNN μία πηγή που έχει λάβει γνώση των εξελίξεων.

Η ίδια πηγή τόνισε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη για να διασφαλιστεί ότι οι δικηγόροι του πληροφοριοδότη θα έχουν πρόσβαση στο Κογκρέσο κι αν χρειαστεί και σε σχετικές απόρρητες πληροφορίες.

Τα μέλη του Κογκρέσου δεν έχουν ενημερωθεί για την ταυτότητα του πληροφοριοδότη ή για την κυβερνητική υπηρεσία με την οποία συνεργάζεται.

Η καταγγελία του πληροφοριοδότη που παραδόθηκε χθες στο Κογκρέσο, προκειμένου να την μελετήσουν τα μέλη του, αναφέρεται περιστασιακά σε μία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στις 25 Ιουλίου. Ένα αντίγραφο της συζήτησης που δημοσιοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο δείχνει ότι ο Τραμπ επαναληπτικά πίεσε τον Ζελένσκι να διερευνήσει τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον γιο του Χάντερ.

Δεν υπάρχουν κάποιες αποδείξεις ότι οι Μπάιντεν είχαν διαπράξει κάποια παρανομία.

Πριν τα μέλη του Κογκρέσου να αποκτήσουν πρόσβαση στην καταγγελία του πληροφοριοδότη, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι υποστήριξε ότι ο πρόεδρος Τραμπ πρόδωσε τον όρκο του για την άσκηση των προεδρικών εξουσιών του, ανακοινώνοντας την έναρξη της επίσημης έρευνας για την παραπομπή του από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ υποβάθμισε την αξία της καταγγελίας του πληροφοριοδότη, υποστηρίζοντας ότι είναι προκατειλημμένος και ότι οι συζητήσεις του με τους ξένους ηγέτες «διεξάγονταν στο κατάλληλο πλαίσιο».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο