Κατά τα όσα έχουν εξαγγελθεί, η Ελλάδα ετοιμάζεται για κάποιον μεγάλο εορτασμό. Σε λιγότερο από δύο χρόνια από σήμερα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και εν όψει της επετείου κάτι σχεδιάζεται.

Τι ακριβώς είναι αυτό; Και πώς θα γίνει;

Θα εορταστεί η ύψωση του λαβάρου της Επαναστάσεως; Θα αναζητούμε το νόημα της Φιλικής Εταιρείας; Θα έχουμε αποφασίσει ποιος ήταν ο σημαντικότερος οπλαρχηγός;

Θα υπάρξουν εκδηλώσεις εις μνήμην του Κολοκοτρώνη; Του Καραϊσκάκη; Του Μακρυγιάννη; Του Οδυσσέα Ανδρούτσου;

Θα έχουμε αποφασίσει τι ακριβώς ήταν η Επανάσταση; Ποιες οι πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές, εθνικές και υπερεθνικές της διαστάσεις; Γιατί εν τέλει ήταν Επανάσταση; (Οι γραφικοί αμφισβητίες εδώ δεν έχουν θέση και λόγο…).

Θα έχουμε αναζητήσει και θα έχουμε βρει μία ενιαία, κοινώς αποδεκτή, βάσιμη και αληθινή εκδοχή του ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και πού πηγαίνουμε; Γιατί στην πραγματικότητα περί αυτού πρόκειται. Ή περί αυτού θα πρέπει να πρόκειται, αν θέλουμε να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Εν όψει αυτών και με την ελπίδα ότι στο διάστημα που απομένει όλα αυτά θα έχουν τακτοποιηθεί, υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο θα πρέπει να εμπεδωθεί.

Η επέτειος της Επανάστασης δεν νοείται να εορταστεί δίχως να έχει προηγηθεί μία εθνικής κλίμακας συνεννόηση, ομόνοια και ομοψυχία. Σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο.

Δεν νοείται να υπάρξει έστω και υπόνοια αντιπαράθεσης ως προς τους εορτασμούς, το πνεύμα τους και τους σκοπούς τους. Δεν νοείται να βρεθούμε μπροστά στην επέτειο όπως την βλέπει η ΝΔ, όπως την φαντάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως θα την επιθυμούσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή όπως την ερμηνεύει το ΚΚΕ.

Όλοι πρέπει με κάποιον τρόπο να έχουν συμφωνήσει ως προς το τι γιορτάζουμε, γιατί και πώς.

Οι εορτασμοί αυτοί του 2021 στην πραγματικότητα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει ότι έχει όραμα και προσανατολισμό στο μέλλον. Προφανώς, δείχνοντας πρώτα ότι έχει και πλήρη συναίσθηση και συνείδηση του παρελθόντος της.

Αυτό προϋποθέτει πολλά και σημαντικά και υπάρχει μία υποψία ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να πιέζει. Πρέπει πολλά να σχεδιαστούν, να μελετηθούν, να οργανωθούν και να ετοιμαστούν σε πάρα πολλά πεδία και μάλλον έχουμε αργήσει.

Ευτυχώς υπάρχουν κάποιες οργανωμένες προσπάθειες, στις οποίες πρόσωπα και φορείς συντονίζονται και συνεργάζονται και έχουν κατά πολύ προηγηθεί του όποιου κρατικού ή κυβερνητικού σχεδιασμού. Ειδικά μία από αυτές εδώ και μήνες προετοιμάζεται με συστηματικότητα, διακριτικότητα και επιμέλεια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εν όψει της ιστορικής εθνικής επετείου.

Ευχής έργο θα είναι να κινηθούν και οι κυβερνητικές ή κρατικές προσπάθειες με αντίστοιχο πνεύμα και αντίληψη.

Η επέτειος αυτή είναι πολύ πιο σημαντική απ’ ό,τι κάποιοι μπορούν να φανταστούν.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο