Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΚΙΝΑΛ : Υπέρ της ψήφου αποδήμων - Ανακοίνωσε τις προτάσεις του

ΚΙΝΑΛ : Υπέρ της ψήφου αποδήμων – Ανακοίνωσε τις προτάσεις του

Το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) ανακοίνωσε τις προτάσεις του με τις οποίες τάσσεται υπέρ της ψήφου των αποδήμων.

Το Κίνημα Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ) ανακοίνωσε τις προτάσεις του με τις οποίες τάσσεται υπέρ της ψήφου των αποδήμων.

Όπως τονίζει «μία από τις πιο σημαντικές κατακτήσεις της αναθεώρησης του Συντάγματος το 2001, είναι η πλήρης κατοχύρωση της ψήφου των απόδημων, η οποία προβλεπόταν ήδη στο Σύνταγμα του 1975 αλλά εξειδικεύθηκε και ενδυναμώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

Είναι απαραίτητο τώρα να ενεργοποιηθεί η σχετική διάταξη και να ψηφισθεί ο Νόμος που θα καθιστά δυνατή την συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού».

«Δεν είναι παραχώρηση αλλά καθήκον και υποχρέωση»

«Δεν πρόκειται για «παραχώρηση» προς τους Απόδημους Έλληνες, πρόκειται για καθήκον και υποχρέωση της Ελληνικής πολιτείας απέναντί τους, και γι’ αυτό δεν είναι νοητή, ούτε μπορεί να στηρίζεται σε μικροκομματικά κριτήρια, περαιτέρω καθυστέρηση» σημειώνει το ΚΙΝΑΛ.

«Πρόθεσή μας είναι η ρύθμιση που θα καταλήξει η Βουλή να διασφαλίζει:

  • Την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των Απόδημων στις βουλευτικές εκλογές.
  • Την πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες της ψηφοφορίας.
  • Την εκπροσώπησή τους ως διακριτής κατηγορίας στη Βουλή, μέσω βουλευτών που θα εκλέγονται και θα εκπροσωπούν τους ίδιους τους Απόδημους.
  • Τη λήψη υπόψη της ψήφου τους, για λόγους ισότητας και καθολικότητας, στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα».

«Θέλουμε την ενεργοποίηση παλαιών και νέων γενιών μεταναστών»

«Θέλουμε να ενεργοποιηθούν τόσο οι παλαιότερες και οι νεότερες γενιές μεταναστών, όσο και το επιστημονικό δυναμικό , οι νέες και νέοι που μετανάστευσαν με την τελευταία οικονομική κρίση και επιθυμούν να επιστρέψουν με γνώση, τεχνογνωσία και εμπειρία από το εξωτερικό.

Επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές προβλέψεις η ψήφιση αυτού του Νόμου απαιτεί μια πλειοψηφία 200 βουλευτών. Άρα είναι απαραίτητη η διαδικασία διαλόγου μεταξύ των κομμάτων και η διάθεση συνεννόησης και συναίνεσης, ώστε να επιτευχθεί η προβλεπόμενη πλειοψηφία» αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

«Δυστυχώς ως τώρα η μεν ΝΔ δεν έθεσε σε διαβούλευση τις προτάσεις της και περιορίζεται σε διαρροές που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα προτείνει την εκλογή βουλευτών εκ των Απόδημων.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ κάνει μέγα πολιτικό και θεσμικό σφάλμα, που πιθανότατα δεν είναι τυχαίο, με τον μη συνυπολογισμό της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών. Παραβιάζει έτσι απόλυτα την συνταγματική αρχή της ισοτιμίας της ψήφου και αντιμετωπίζει τους Απόδημους Έλληνες ως πολίτες β’ κατηγορίας».

Το Κίνημα Αλλαγής «επεξεργάζεται περαιτέρω τις προτάσεις που είχε εδώ και καιρό καταθέσει, με στόχο την παρουσίαση μιας τεκμηριωμένης πρότασης που μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, να συμβάλλει στην επίτευξη ευρύτερης συμφωνίας και να αποδώσει στους αποδήμους τα συνταγματικά τους δικαιώματα».

Βασικά σημεία αυτής της πρότασης είναι:

  • Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια.
  • Για την συμμετοχή τους στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους, απαιτείται η «επικαιροποίηση» της εγγραφής τους, με σχετική δήλωση τους προς τα κατά τόπους προξενεία και τις πρεσβείες της Ελληνικής Δημοκρατίας.
  • Η συμμετοχή τους θα εκφράζεται με ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟ, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.
  • Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογικών περιφερειών
  • Η πραγματική εκπροσώπηση των Απόδημων εξασφαλίζεται με την δημιουργία μιας νέας ενιαίας «Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει 5-7 βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων.

«Οι έδρες που θα καταλαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο θα αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Το Κίνημα Αλλαγής «δεν περιορίζεται στην διατύπωση της πρότασής του. Θα συζητήσουμε με κάθε πρόσφορο μέσο με τους εκτός Επικράτειας Έλληνες την δική μας θέση και βούληση για συμμετοχή τους στις εκλογές και θα τους θυμίσουμε ότι η Παράταξή μας πήρε εγκαίρως την πρωτοβουλία ώστε αυτό το πάγιο αίτημα της Ομογένειας (όπως και αυτό της ψήφου και της δημιουργίας του ΣΑΕ) να θωρακιστεί συνταγματικά και, ΤΩΡΑ, να γίνει πράξη»

«Εδώ κρινόμαστε όλοι, όλες οι πολιτικές δυνάμεις» καταλήγει.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024