
Ο «non-dom» Βεσυρόπουλος
Με το «non-dom» Βρετανία, Κύπρος, Μάλτα και Ιρλανδία έχουν προσελκύσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες επενδυτές και έχουν τονώσει ανάλογα τα φορολογικά τους έσοδα
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, έχει κινητοποιήσει τις υπηρεσίες του υπουργείου του προκειμένου να του καταθέσουν προτάσεις για την εισαγωγή του θεσμού του «διαμένοντος μη κατοίκου» (non domiciled resident – «non-dom») και στην Ελλάδα.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο θεσμός του «non-dom» συνίσταται στη θέσπιση ενός ελκυστικού φορολογικού πλαισίου για το σύνολο των παγκοσμίων εισοδημάτων ενός πολυεκατομμυριούχου προκειμένου αυτός να μεταφέρει τη φορολογική έδρα του στη χώρα.
Στόχος του κ. Βεσυρόπουλου, όπως αναφέρει ο «Βηματοδότης», είναι μέσω της φορολογικής νομοθεσίας να προσελκύσει στην Ελλάδα πλούσιους επενδυτές, τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και εταιρείες.
Ο κ. Βεσυρόπουλος δεν ανακαλύπτει τον τροχό. Με το «non-dom» Βρετανία, Κύπρος, Μάλτα και Ιρλανδία έχουν προσελκύσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες επενδυτές και έχουν τονώσει ανάλογα τα φορολογικά τους έσοδα. Ενδεικτικά στην Κύπρο τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν κυπριακό ΑΦΜ απαλλάσσονται για 17 χρόνια από την παρακράτηση φόρου επί των εισοδημάτων που απορρέουν από την επένδυση κεφαλαίου.
Δεν ξέρω εάν μια αντίστοιχη απαλλαγή θα ισχύσει και στην Ελλάδα, αλλά θα ήταν μια καλή αρχή.
- Σε δύο μέτωπα οι εξελίξεις στην καταγγελία της ΚΑΕ Αμαρουσίου κατά Λιόλιου: Αθλητικός Εισαγγελέας και ΕΕΑ για σκιές σε ασυμβίβαστα, διοίκηση ομάδων και διαιτησίες – Τι απαντά ο πρόεδρος της ΕΟΚ
- Αποκάλυψη Σλοτ: «Επιστρέφει στη Λίβερπουλ ο Τσιμίκας»
- Κενά στις εφαρμογές επαλήθευσης ηλικίας – «Χάκαραν» μέσα σε δύο λεπτά την πλατφόρμα της ΕΕ
- Sony World Photography Awards 2026: 430 χιλιάδες συμμετοχές, ιστορικές νίκες – Σπουδαίες εικόνες
- Η «τοξική κυβέρνηση» μιλάει για τοξικότητα, λέει η αντιπολίτευση – «Λαγός του Μητσοτάκη ο Γεωργιάδης»
- Αρναούτογλου: Πότε αλλάζει το σκηνικό του καιρού – Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας


