Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit: Θέατρο του παραλόγου από τον Μπόρις Τζόνσον

Brexit: Θέατρο του παραλόγου από τον Μπόρις Τζόνσον

Παρά τη φαινομενική στροφή των τελευταίων 24ώρων για την αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, οι εξελίξεις δείχνουν αν μη τι άλλο ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις υποσχέσεις του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει ότι θα προσπαθήσει να επιτύχει έναν συμβιβασμό με την ΕΕ για το Brexit μέσα σε χρόνο – ρεκόρ, αλλά προσήλθε στη συνάντηση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χωρίς καμία εναλλακτική πρόταση ουσίας για το backstop της Ιρλανδίας.

Κι επειδή αποδοκιμάστηκε έντονα από διαδηλωτές, δεν εμφανίστηκε καν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.

Παρά τη φαινομενική στροφή των τελευταίων 24ώρων για την αποφυγή ενός Brexit χωρίς συμφωνία, οι εξελίξεις δείχνουν αν μη τι άλλο ότι κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί τις υποσχέσεις του Μπόρις Τζόνσον.

Η εικόνα που διαγράφεται είναι ένα θέατρο του παραλόγου, με τον βρετανό πρωθυπουργό να κάνει ότι προσπαθεί να αποφύγει το no deal Βrexit, αλλά όλες του οι κινήσεις φαίνεται να οδηγούν σε αυτήν την κατάληξη.

Το μόνο που είναι είναι βέβαιο στην περίπτωση του Μπόρις Τζόνσον είναι ότι θα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, όποιες κι αν είναι οι επιπτώσεις. Και οι επιπτώσεις δεν θα αφορούν μόνο την οικονομία της Βρετανίας, αλλά ακόμη και την ίδια τη συνοχή της. Ήδη, τα μηνύματα από Ιρλανδία και Σκοτία είναι ηχηρά.

Το «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων

Το backstop για την Ιρλανδία αποτελούσε πάντα το μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ και ήταν αυτό που -κυρίως- οδήγησε την Τερέζα Μέι στην παραίτηση.

Όσον αφορά την συνάντηση Τζόνσον – Γιούνκερ και την πρόοδο που… δεν επετεύχθη η πρώτη αντίδραση ήρθε από το ιρλανδικό κόμμα Σιν Φέιν, η πρόεδρος του οποίου έκανε λόγο για «μύθο» όσον αφορά τα λεγόμενα του βρετανού πρωθυπουργού για νέα συμφωνία έως την 31η Οκτωβρίου.

Η Μέρι Λου ΜακΝτόναλντ, υπογράμμισε πως ενώ το backstop δεν ήταν τέλειο είναι «το λιγότερο που μπορεί να γίνει για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τις συμφωνίες των Ιρλανδών».

«Η βρετανική κυβέρνηση το ξέρει και ήρθε η ώρα να το αντιμετωπίσει» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής ηγέτης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να γνωρίζει πως ο Μπόρις Τζόνσον κάνει σημαντικές προσπάθειες για να εξασφαλίσει νέα συμφωνία.

«Υπάρχει χρόνος για συμφωνία, αρκεί να υπάρχει θέληση για να συμβεί» είπε χαρακτηριστικά.

Ο «Εξευτελισμός» του Τζόνσον στο Λουξεμβούργο

Αυτά στο.. εξωτερικό. Στο εσωτερικό η κατάσταση είναι έκρυθμη!

Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για «εξευτελισμό» μετά την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να ματαιώσει την παρουσία του στη συνέντευξη Τύπου που είχε προγραμματιστεί μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο, με αφορμή τις διαμαρτυρίες διαδηλωτών, με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος, όταν αποχωρούσε από εστιατόριο.

Συγκεκριμένα, ο Τζόνσον επρόκειτο για να κάνει επίσημη δήλωση, δίπλα στον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Σαβιέ Μπετέλ, ωστόσο οι αντιδράσεις των διαδηλωτών, υποχρέωσαν τον Μπέτελ να εμφανιστεί μόνος του ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου.

Στη Βρετανία τη χαρακτηρίζουν ως «συνέντευξη Τύπου – ντροπή».

«Δεν μπορείς να κρατάς τόσο κόσμο όμηρο»

Στις δηλώσεις του ο Μπετέλ ανέφερε πως «ο Τζόνσον κρατά στα χέρια του το μέλλον όλων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε Ευρωπαίου πολίτη που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο» δείχνοντας προς το άδειο μέρος της σκηνής που επρόκειτο να σταθεί για τη δική του δήλωση ο Τζόνσον.

«Είναι δική σου ευθύνη. Οι άνθρωποι της χώρας σου, βασίζονται σε εσένα. Δεν μπορείς να κρατάς όμηρο το μέλλον τους για δικά σου πολιτικά κέρδη. Ο χρόνος κυλά και πρέπει να τον αξιοποιήσεις σοφά» συνέχισε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, φερόμενος σαν να συνομιλεί με τον όμολογό του της Βρετανίας!

Γιουχαΐσματα διαδηλωτών κατά του Τζόνσον

Στο μεταξύ, μετά την ολοκλήρωση του γεύματος εργασίας που είχαν στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Μπόρις Τζόνσον για το θέμα του Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός άκουσε γιουχαΐσματα κατά την αποχώρησή του από το εστιατόριο όπου είχαν τις συνομιλίες τους οι δύο ηγέτες.

Διαδηλωτές τον περίμεναν να αποχωρήσει μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν σε εστιατόριο και μόλις τον είδαν, άρχισαν τα γιουχαΐσματα. Ορισμένοι από αυτούς είχαν πλακάτ με συνθήματα κατά του Brexit.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024