Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια

Σειρά εκδηλώσεων για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το παρόν και το μέλλον των Οικονομικών Eπιστημών στην Ελλάδα θα αναζητήσουν σε σειρά εκδηλώσεων τους επόμενους μήνες τα μέλη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια λειτουργίας.

Ήταν μάλιστα ακριβώς το 1920, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποφάσισε κα ίδρυσε την «Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Σπουδών», η οποία και συνέχισε τη λειτουργία της στην πορεία των χρόνων φτάνοντας στην σημερινή μορφή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνων,  ενός Ιδρύματος που απέδειξε την αξία του και φέτος, καθώς ήταν ένα απο τα λίγα Ιδρύματα που ανέβασαν τις βάσεις εισαγωγής τους.

Ελευθέριος Βενιζέλος

Η πορεία του Ιδρύματος βέβαια  ξεκίνησε από τον Γρηγόριο Μαρασλή το 1903, ως εμπνευστή και μέγα ευεργέτη του, και συνεχίστηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ο  ίδρυσε τελικά την «Ανωτάτη Σχολή Εμπορικών Σπουδών».

Όπως ανήγγειλε ο νυν πρύτανης  του ΟΠΑ, καθηγητής Εμμανουήλ Γιακουμάκης, φέτος θα ξετυλιχθεί ένα πολύπλευρο σχέδιο δράσεων  που προγραμματίζει το Πανεπιστήμιο, προκειμένου να τιμηθεί αυτή την επέτειο – ορόσημο για την ιστορία του. Οι εκδηλώσεις αυτές θα κορυφωθούν με ένα μεγάλο επιστημονικό συνέδριο για τις οικονομικές επιστήμες που θα διεξαχθεί την Ανοιξη του 2020.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρύτανης του ΟΠΑ, «Από την ίδρυσή του έως τις μέρες μας, η πορεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών  συνοδεύει αδιάλειπτα την Ιστορία του Έθνους μας, αποτελώντας φάρο για την Παιδεία και την Επιστήμη και διακριτή ακαδημαϊκή εστία σύνδεσης της εκπαίδευσης με την οικονομία, την κοινωνία και την αγορά.»

Ο κ.Γιακουμάκης, αναφέρθηκε στην επιστημονική ταυτότητα του πανεπιστημίου, την οποία προσδιορίζουν σήμερα οι τρεις Σχολές του, με αντίστοιχες κατευθύνσεις: Οικονομικών Επιστημών, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Επιστημών & Τεχνολογίας της Πληροφορίας, με περίπου 12.000 ενεργούς φοιτητές. Την επιστημονική παρουσία του ΟΠΑ,  υποστηρίζουν επίσης τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά του προγράμματα, τα οποία κατατάσσονται σε διαρκώς υψηλότερες θέσεις μεταξύ των κορυφαίων αντίστοιχων προγραμμάτων  από τις διεθνείς λίστες κατάταξης.

Το κτίριο το 1940

«Πρεσβευτές της προσφοράς του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών», ανέφερε ο πρύτανης του ΟΠΑ,  «είναι οι 70.000 απόφοιτοί του, μεταξύ των οποίων συναντά κανείς προσωπικότητες που διαχρονικά ηγούνται στους χώρους της Δημόσιας Διοίκησης, της Οικονομίας, της Επιχειρηματικότητας, της Επιστήμης, της Παιδείας και στο στίβο της ενασχόλησης με τα κοινά».

Ο κ. Γιακουμάκης, ανέπτυξε σε σχετική συνέντευξη τύπου τους στρατηγικούς στόχους του Πανεπιστημίου για τα επόμενα χρόνια, ανάμεσα στους οποίους είναι: η Αριστεία στην ερευνα και την εκπαίδευση, η παροχή υψηλής στάθμης προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών, η αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης, η ενεργός συμμετοχή του πανεπιστημίου στο παγκόσμιο ακαδημαϊκό περιβάλλον, η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών υψηλού κύρους και η εν γένει διεύρυνση της διεθνούς απήχησης και αναγνωρισιμότητάς του.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργοστάσιο Shell

«Όραμά μας είναι το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να αποτελεί σταθερά διεθνώς αναγνωρισμένο  κέντρο αριστείας στις επιστήμες της Οικονομίας, της Διοίκησης και της Πληροφορίας, και να συμβάλλει, με τη δράση του και την προσφορά του, στις προκλήσεις της επιστήμης, της κοινωνίας και της οικονομίας. Για την υλοποίηση του οράματος αυτού, στη διαρκή αναπτυξιακή του πορεία, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών  έχει ως βασικούς πυλώνες τις ιδρυματικές αξίες του: την Αριστεία, την Καινοτομία, την Εξωστρέφεια και την Κοινωνική Προσφορά» ανέφερε χαρακτηριστικά,  ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, και κατέληξε:

«Κοιτάζουμε το παρελθόν,  την ιστορία μας, με σεβασμό και υπερηφάνεια, διότι αυτή είναι η  ταυτότητά μας. Σχεδιάζουμε όμως παράλληλα το μέλλον, με επίγνωση. Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι προετοιμασμένο να ανταποκριθεί  στις προκλήσεις των καιρών που έρχονται, με όραμα και ευθύνη.  Γιατί θεωρούμε ότι η πατρίδα μας και η νεολαία μας έχουν δικαίωμα στην πρόοδο, την ελπίδα, το αύριο.»

Καθηγητές και μέλη του Ιδρύματος

Στη συνέχεια, ο ομότιμος καθηγητής Σπύρος Λιούκας και Πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμού της Επετείου 100 Χρόνων από την Ίδρυση του ΟΠΑ, αναφέρθηκε  στο πλάνο  των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται εντός του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020, με βασικότερες:

–      Την κεντρική επετειακή εκδήλωση με την παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2019

–      Την έκδοση επετειακού ιστορικού τόμου

–      Τη διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου

–      Σειρά εκδηλώσεων για τους αποφοίτους του ΟΠΑ

–      Καλλιτεχνική εκδήλωση με φιλανθρωπικό σκοπό

–      Δημιουργία ειδικού επετειακού microsite

–      Δημιουργία video για τα 100 χρόνια ΟΠΑ

–      Αγώνα δρόμου ΟΠΑ Run

–      Σειρά αναμνηστικών ειδών με το λογότυπο των 100 χρόνων ΟΠΑ

Όπως ανέφερε ο κ. Λιούκας, «Η χρονιά αυτή θα είναι μια μεγάλη γιορτή, μια μοναδική ευκαιρία για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών να μοιραστεί με την κοινωνία την ιστορία του και την επίδρασή του στη χώρα, αλλά και το όραμά του για το μέλλον. Η παρουσία του ΟΠΑ θα είναι αισθητή όλο αυτό το διάστημα, σε όλα τα μέσα επικοινωνίας.  Στόχος μας είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη επικοινωνία του προγράμματος του εορτασμού αλλά και του ενδιαφέροντος ιστορικού και επίκαιρου υλικού που έχει συγκεντρωθεί με αφορμή τα 100 χρόνια ΟΠΑ.»

Το αμφιθέατρο το 1960

Η έρευνα που γίνεται από τα 200 μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού του ΟΠΑ, αριθμεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 5.000 ερευνητικά και εκπαιδευτικά έργα, που έχουν συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα  το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επενδύει στη Διά Βίου Μάθηση και στην Επαγγελματική Κατάρτιση, έχοντας ήδη προσφέρει προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης σε 6.000 στελέχη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Μέσω του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (Athens Center of Entrepreneurship and Innovation – ACE), το ΟΠΑ υποστηρίζει καινοτόμες νέες ή υπό σύσταση βιώσιμες επιχειρήσεις καθώς και ερευνητικά αποτελέσματα με στόχο τη σωστή αξιοποίηση, λειτουργία και ανάπτυξή τους.

Τέλος, στο ΟΠΑ λειτουργεί τα τελευταία 10 χρόνια η Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας, με το Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, το Γραφείο Διασύνδεσης και τη Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, έχοντας συνεργαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα με 1.800 εταιρείες και οργανισμούς.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024