
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα επανεξετάσει φάρμακα που περιέχουν ρανιτιδίνη
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα επανεξετάσει τα φάρμακα που περιέχουν ρανιτιδίνη μετά την ανίχνευση πιθανής καρκινογόνου ουσίας.
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρόκειται να αρχίσει την επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη (ranitidine) αφού σχετικές δοκιμασίες έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) και η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο, βάσει μελετών σε ζώα.
Τα φάρμακα που περιέχουν ρανιτιδίνη χρησιμοποιούνται ευρέως για να μειώσουν την παραγωγή γαστρικού οξέος σε ασθενείς με καταστάσεις όπως αίσθημα καύσου στο στομάχι και έλκη στομάχου.
Διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή αλλά και με συνταγή. Οι ασθενείς που έχουν ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα θεραπεία τους μπορούν να μιλήσουν με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους.
Το 2018, το NDMA και παρόμοιες ενώσεις γνωστές ως νιτροζαμίνες βρέθηκαν σε διάφορα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση γνωστά ως «σαρτάνες», οδηγώντας σε κάποιες ανακλήσεις και σε μια επανεξέταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θέτει αυστηρές νέες απαιτήσεις παρασκευής για αυτά τα φάρμακα.
Ο EMA επεξεργάζεται επί του παρόντος οδηγίες για την αποφυγή των νιτροζαμινών σε άλλες κατηγορίες φαρμάκων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ηράκλειο: Στο νοσοκομείο για φιλοξενία δύο μικρά παιδιά μετά τον ξυλοδαρμό της μητέρας τους από τον πατέρα τους
- Βανδαλισμούς στο δημόσιο χώρο καταγγέλλει ο δήμος Καστοριάς
- Τα… μαθηματικά της τελευταίας αγωνιστικής στη Euroleague – Όλα τα σενάρια και οι πιθανοί συνδυασμοί για εξάδα και play in (pics)
- H περίπτωση του υπερφυσικού μπεμπέ – Τα μωρά των Νεάντερταλ ήταν γιγάντια
- Αλέξις ντε Τοκβίλ: Ένας φιλελεύθερος νέου τύπου
- Αρμενία: Υπό κράτηση πρόσωπα της φιλορωσικής αντιπολίτευσης ενόψει των εκλογών του Ιουνίου


