Την αναστολή από σήμερα της παροχής διερμηνείας στα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση «ΜΕΤΑδραση».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, η αναστολή αυτή αποφασίστηκε «λόγω πολύμηνης καθυστέρησης στην καταβολή των οφειλόμενων» που φτάνει τους επτά μήνες.

Διευκρινίζεται ότι η διερμηνεία καλύπτεται αποκλειστικά από πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σημειώνεται ότι «είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, να κατανοήσουν το επείγον της κατάστασης και να προβούν στην εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων για την αποπληρωμή των οφειλόμενων».

Εξαιρούνται τα νησιά πρώτης υποδοχής

Επίσης, διευκρινίζεται ότι κατ’ εξαίρεση η οργάνωση θα συνεχίσει να παρέχει διερμηνεία στα γραφεία ασύλου που βρίσκονται στα νησιά πρώτης υποδοχής «ευελπιστώντας στην άμεση επίλυση του ζητήματος».

Η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης, Λώρα Παππά, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν είναι πολιτικές οι ευθύνες, αλλά η διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από τις κρατικές υπηρεσίες είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, καθώς υπάρχει έλλειψη ανθρώπων που να γνωρίζουν τη διαχείριση των προγραμμάτων. Χρειάζεται συνεργασία και διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών για την επίλυση του ζητήματος».

Ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αποδίδουν ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση και υπογραμμίζουν ότι σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπέγραψε την απόφαση που χρειάζεται (Ειδική έκθεση αναγκαιότητας και νομιμότητας δαπάνης) για την εξόφληση του οφειλόμενου ποσού.

Εκτιμούν, εξάλλου, ότι η καταβολή των χρημάτων θα γίνει μέσα στην εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η ομάδα διερμηνείας της ΜΕΤΑδρασης αποτελείται από 350 διερμηνείς σε 43 γλώσσες, οι οποίοι συντρέχουν αιτούντες άσυλο είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω συστήματος τηλεδιάσκεψης σε 25 γραφεία ασύλου σε όλη την Ελλάδα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο