Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Αντεπίθεση Μπάιντεν στη χθεσινή τηλεμαχία για το χρίσμα των Δημοκρατικών

ΗΠΑ: Αντεπίθεση Μπάιντεν στη χθεσινή τηλεμαχία για το χρίσμα των Δημοκρατικών

Με τη συμμετοχή εννέα άλλων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, αλλά και την παρουσία εκατοντάδων υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος στο ακροατήριο, η Κάμαλα Χάρις άρχισε τη χθεσινή ανοιχτή τηλεοπτική συζήτηση στρέφοντας τα πυρά της κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ

Με τη συμμετοχή εννέα άλλων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, αλλά και την παρουσία εκατοντάδων υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος στο ακροατήριο, η Κάμαλα Χάρις άρχισε τη χθεσινή ανοιχτή τηλεοπτική συζήτηση στρέφοντας τα πυρά της κατά του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η Χάρις είναι γερουσιαστής των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια. Η ίδια είπε απευθυνόμενη προς το ακροατήριο πως είχε προγραμματίσει να διαθέσει το χρόνο της «μιλώντας για τα σχέδιά της να επιλύσει προβλήματα που σας κρατούν ξύπνιους το βράδυ».

Μετά κοίταξε προς την τηλεοπτική κάμερα και έθεσε το θέμα άμεσης προτεραιότητας για τους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σχολιάζει το POLITICO.

«Ωστόσο, πρώτα έχω μερικά λόγια για τον Ντόναλντ Τραμπ, που όλοι γνωρίζουμε ότι παρακολουθεί» είπε η Χάρις.

«Έτσι, πρόεδρε Ντόναλντ Τραμπ, περάσατε όλο το χρόνο σας κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια προσπαθώντας να διασπείρετε μίσος και διχόνοια μεταξύ μας. Κι αυτός είναι ο λόγος που δεν έγινε τίποτα. Χρησιμοποιήσατε μίσος, εκφοβισμό, φόβο και περισσότερα από 12.000 ψέματα, ως έναν τρόπο αποπροσανατολισμού από τις αποτυχημένες πολιτικές σας, αλλά και τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις σας. Ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν έχετε κατηγορηθεί είναι επειδή υπήρχε ένα υπηρεσιακό σημείωμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο λέει ότι δεν μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά ενός προέδρου που ασκεί τα καθήκοντά του» είπε η Χάρις.

Η επίθεση του Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν στις δύο πρώτες τηλεμαχίες των Δημοκρατικών ανέμενε ότι θα δεχόταν επιθέσεις από άλλους υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα, καθώς ο ίδιος βρίσκεται στην πρώτη θέση των δημοσκοπήσεων, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό του παρουσίασε μείωση κατά τις τελευταίες εβδομάδες.

Χθες ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αποφάσισε να επιτεθεί κατά των δύο υπόλοιπων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος που απειλούν το ποσοστό που λαμβάνει ο ίδιος στις δημοσκοπήσεις. Πρόκειται για τους γερουσιαστές Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς, με το επίκεντρο της επίθεσης του Μπάιντεν να εστιάζεται στο μεγάλο ζήτημα για την αμερικανική κοινή γνώμη, την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Η κίνηση του Μπάιντεν προκάλεσε μια μεγάλη σε χρονική διάρκεια συζήτηση, η οποία με τη σειρά της κλιμάκωσε την αντιπαράθεση μεταξύ των πιο μετριοπαθών υποψηφίων και των πιο προοδευτικών.

«Νομίζω ότι πρέπει να έχουμε μια συζήτηση για τις υπηρεσίες υγείας. Γνωρίζω πως η γερουσιαστής λέει πως είναι με τον Μπέρνι. Λοιπόν εγώ είμαι με τον Μπαράκ. Νομίζω ότι το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας [είναι γνωστό ως Obamacare] δούλεψε» είπε ο Μπάιντεν, τονίζοντας τα καθήκοντα του αντιπροέδρου που άσκησε υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο ίδιος είπε ότι θέλει να προσθέσει «την κοινή γνώμη» στο Obamacare, επιτιθέμενος στη Γουόρεν και στον Σάντερς για την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα Medicare for All.

O Μπάιντεν είπε πως το πρόγραμμά του «κοστίζει 740 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν κοστίζει 30 τρισεκατομμύρια» όπως το πρόγραμμα Medicare for All.

Ο Μπάιντεν και ο πόλεμος στο Ιράκ

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην προηγούμενη υποστήριξή του στον πόλεμο του Ιράκ, εκφράζοντας τη λύπη του για την ψήφο του. Ο ίδιος ερωτήθηκε για την αρνητική πορεία του Ιράκ κατά την περίοδο της προεδρίας Ομπάμα, αλλά επέλεξε να μιλήσει πρώτα για το Αφγανιστάν. Μετά αναφέρθηκε στο Ιράκ, προσπερνώντας την απόφαση αποχώρησης των στρατιωτικών δυνάμεων και δίνοντας έμφαση στη θετική ψήφο του για την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων.

«Η ουσία του ζητήματος είναι ότι δεν έπρεπε ποτέ να είχα ψηφίσει δίνοντας στον πρόεδρο [Τζορτζ Μπους Τζούνιορ] να πάει εκεί και να κάνει αυτό που του είπαμε να κάνει» είπε ο Μπάιντεν, εξηγώντας ότι ο πρόεδρος Μπους είχε ισχυριστεί ότι η ψηφοφορία είχε σχεδιαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να οδηγήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε ψηφοφορία, ώστε να επιτραπεί η είσοδος των επιθεωρητών στη χώρα για τη χρήση ή μη χημικών ή πυρηνικών όπλων.

Από την πλευρά του, ο Σάντερς εκμεταλλεύτηκε την τοποθέτηση του Μπάιντεν, προκειμένου να διαχωρίσει τη θέση του. «Η αλήθεια είναι ότι το μεγάλο λάθος, το τεράστιο λάθος, και μία από τις μεγαλύτερες μεταξύ μας διαφορές, είναι ότι ποτέ δεν πίστεψα όσα έλεγαν ο αντιπρόεδρος [Ντικ Τσέινι] και ο πρόεδρος Μπους σχετικά με το Ιράκ και ψήφισα κατά του πολέμου στο Ιράκ και βοήθησα στην ηγεσία όσων είχαν αντίθετη γνώμη».

Η επίθεση Κάστρο στον Μπάιντεν

Ο πρώην υπουργός αρμόδιος για την οικιστική πολιτική των ΗΠΑ Τζούλιαν Κάστρο επιτέθηκε στον Μπάιντεν για το σχέδιο του αναφορικά με τις υπηρεσίες υγείας, τονίζοντας ότι ο πρώην αντιπρόεδρος ξέχασε αυτά που είχε πει μόλις πριν από λίγα λεπτά. Η επίθεση στην ικανότητα μνήμης του Μπάιντεν άγγιξε τον πυρήνα ενός από τα επίμαχα ζητήματα που υπάρχουν σχετικά με τη διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος από τον ίδιον. Πρόκειται για τις συχνές φραστικές του γκάφες, αλλά και τα περιστασιακά κενά μνήμης που έχει.

Οπλοκατοχή: Διένεξη μεταξύ του Μπάιντεν και της Χάρις

Η Χάρις επιτέθηκε στον Μπάιντεν σχετικά με τις απόψεις του για τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά και για την ανάγκη που υπάρχει σχετικά με την αναθεώρηση του συνολικού πλαισίου της οπλοκατοχής.

Η δημοσκόπηση του CNN

Στο μεταξύ, χθες δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης δημοσκόπησης του CNN. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτήν, το ποσοστό του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, από 29% στο 24%.

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί σε παναμερικανικό επίπεδο για τον προκριματικό κύκλο επιλογής προεδρικού υποψηφίου από τους Δημοκρατικούς δείχνουν επίσης ότι η Ελίζαμπεθ Γουόρεν πέρασε μπροστά από τον Μπέρνι Σάντερς και βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 18% έναντι 17% του Σάντερς, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά αυτά βρίσκονται στο όριο του στατιστικού λάθους.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του CNN έγιναν γνωστά σε χρόνο μικρότερο των 24 ωρών πριν από την πρώτη κοινή εμφάνιση των τριών πρώτων υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών σε ανοιχτή δημόσια συζήτηση, καθώς στη χθεσινή τηλεμαχία ήρθαν -πρώτη φορά- αντιμέτωποι ο Μπάιντεν με την Γουόρεν.

Η τηλεοπτική αντιπαράθεση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πολιτικό στρατόπεδο των Δημοκρατικών, καθώς η Γουόρεν φέρεται να καταγράφει μια θετική προεκλογική δυναμική, με κύριο χαρακτηριστικό τη σταθερή άνοδό της στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων.

Η δημοσκόπηση του CNN έδειξε επίσης μια αυξανόμενη διαφορά μεταξύ των τριών υποψηφίων διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος που βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων και των υπόλοιπων διεκδικητών, παρά το γεγονός ότι τρεις υποψήφιοι αποχώρησαν κατά τις προηγούμενες εβδομάδες.

Το ποσοστό 17% που συγκεντρώνει ο Σάντερς είναι διπλάσιο και ακόμη μεγαλύτερο από το ποσοστό της Χάρις (8%), με το ποσοστό της ίδιας υποψήφιας να παρουσιάζει καθίζηση μετά την αρχική εκτίναξή του, που ακολούθησε τη φραστική σύγκρουση που είχε η Χάρις με τον Μπάιντεν στην πρώτη τηλεμαχία.

Πίσω από τη Χάρις βρίσκεται ο δήμαρχος του Σάουθ Μπεντ Πιτ Μπάτιγκιγκ με ποσοστό 6%, αυξημένο από το 5% που ο ίδιος αλλά και η Χάρις συγκέντρωναν τον προηγούμενο μήνα.

Το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπέτο Ο’ Ρουρκ αυξάνει επίσης το ποσοστό του στη δημοσκόπηση αυτήν, από 2% σε 5%, ενώ οι υπόλοιποι υποψήφιοι φέρονται να συγκεντρώνουν ποσοστά στο 2% ή και μικρότερα.

Παρά την πτωτική τάση που εμφανίζει το ποσοστό του Μπάιντεν, η δημοσκόπηση του CNN καταγράφει την ουσιαστική προσπάθεια της προεκλογικής του εκστρατείας να προωθήσει την υποψηφιότητά του ως την υποψηφιότητα με την πιο θετική δυναμική στον προκριματικό κύκλο.

Η προεκλογική εκστρατεία του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ επενδύει προεκλογικά στην αποφασιστικότητα των ψηφοφόρων να διώξουν από την προεδρία των ΗΠΑ το Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024