Η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μια διαφορετική προσφυγική πολιτική σε αντίθεση με την προηγούμενη που επέμενε σε ακροδεξιά τακτική.

Η Ρώμη ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με ευρωπαϊκές χώρες για να δεχθούν μετανάστες που βρίσκονται αποκλεισμένοι σε ένα πλοίο διάσωσης.

Η συμφωνία είναι το πρώτο δείγμα γραφής της κυβέρνησης που θα αντιμετωπίσει τα περιστατικά διάσωσης μεταναστών στην Μεσόγειο.

Στο Ocean Viking, το πλοίο που έχουν ναυλώσει οι οργανώσεις SOS Μεσόγειος και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, επιβαίνουν 82 άνθρωποι. Όλοι διασώθηκαν σε πολυάριθμες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Λιβύης αυτή την εβδομάδα. Το πλοίο συνεχίζει να αναζητεί ένα ασφαλές λιμάνι.

Διαφορετική πολιτική

Η νέα ιταλική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί μια διαφορετική προσφυγική πολιτική, διαφορετική με εκείνη της προηγούμενης. Μια αλλαγή από την σκληρή πολιτική του ακροδεξιού πρώην υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Ο τελευταίος απαγόρευσε την ελλιμενισμό πλοίων διάσωσης που μετέφεραν μετανάστες.

Ο Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες» συμφώνησαν να δεχθούν τους μετανάστες που βρίσκονται στο Ocean Viking «που θα διασφαλίσει μια γρήγορη και ενδεδειγμένη λύση» για αυτούς.

Ο Νικόλα Τζινγκαρέτι ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος PD είπε με tweet του ότι βρέθηκε μια «θετική λύση» εξαιτίας της εμπλοκής άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Για τη συμφωνία δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες. Μια εκπρόσωπος της SOS Μεσόγειος δήλωσε στο Reuters ότι δεν έχει λάβει καμία γνωστοποίηση ότι το σκάφος της οργάνωσης μπορεί να δέσει σε ιταλικό λιμάνι.

Το Ocean Viking αυτή τη στιγμή βρίσκεται αποκλεισμένο επί δύο εβδομάδες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Μάλτας και του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα. Οι μετανάστες εν πλω είναι όλοι Αφρικανοί. Όπως τόνισε η εκπρόσωπος της οργάνωσης ανάμεσα τους και 17 ανήλικοι.

Ο Σαλβίνι, στην αντιπολίτευση πλέον, προκάλεσε χθες την κυβέρνηση να μην επιτρέψει την είσοδο στην Ιταλία του Ocean Viking.

«Θα δούμε πως θα συμπεριφερθούν, θα δούμε αν η Ιταλία επιτρέψει να γίνει η μόνη πλατφόρμα αποβίβασης μεταναστών στην Ευρώπη» ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας