Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Υπήρχε απινιδωτής στα 200 μέτρα από το σπίτι του

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Υπήρχε απινιδωτής στα 200 μέτρα από το σπίτι του

Ερχονται στο φως πληροφορίες σχετικά με το εάν θα μπορούσε να είχε σωθεί ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Αυτές οι πληροφορίες έχουν να κάνουν με την ύπαρξη απινιδωτή στο χωριό Πτελεός όπου βρισκόταν ο καλλιτέχνης - Το μεσημέρι το «τελευταίο αντίο»

Ήταν πρωί Δευτέρας, στις 9 Σεπτεμβρίου, όταν η είδηση πως ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έφυγε από τη ζωή «πάγωσε» τους πάντες. Ένας άνθρωπος που συνόδευσε με τη μουσική και τα τραγούδια του μια ολόκληρη γενιά, «έφυγε» γρήγορα, βυθίζοντας στο πένθος όσους τον γνώριζαν και όσους τον θαύμαζαν.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη σε όλο το Πανελλήνιο. Πολιτικοί, ερμηνευτές, τραγουδοποιοί, μουσικοί παραγωγοί, φίλοι, θαυμαστές, το μεγάλο κοινό που τραγούδησε κι αγάπησε τα τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα τον αποχαιρετά στα κοινωνικά δίκτυα, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, φέρνοντας στο νου γλυκόπικρες αναμνήσεις.

Σοκαρισμένοι από τον αιφνίδιο θάνατό του οι ομότεχνοι και συνοδοιπόροι προσπαθούν να βρουν τα λόγια να τον αποχαιρετήσουν, ενώ το «τελευταίο αντίο» αναμένεται να το πουν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Κοιμητήριο Ζωγράφου.

Την ίδια ώρα, έρχονται στο φως πληροφορίες σχετικά με το εάν θα μπορούσε να είχε σωθεί ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Αυτές οι πληροφορίες έχουν να κάνουν με την ύπαρξη απινιδωτή στο χωριό Πτελεός όπου βρισκόταν ο καλλιτέχνης τις τελευταίες ημέρες.

Το θέμα είχε αποκαλύψει την Τρίτη το page news.

Σύγκρουση ΕΚΑΒ – ΠΟΕΔΗΝ

Τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα βρήκε νεκρό η κόρη του, η οποία ειδοποίησε τα ξημερώματα της Δευτέρας το ΕΚΑΒ.

Αμέσως, εστάλη κινητή μονάδα με γιατρό, ο οποίος ουσιαστικά διαπίστωσε ότι ο συνθέτης και τραγουδιστής ήταν ήδη νεκρός.

Λίγες ώρες αργότερα όμως, ξέσπασε δραματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και το ΕΚΑΒ για τα αντανακλαστικά του προνοσοκομειακού συστήματος υγείας σε ό,τι αφορά το συμβάν με μοιραίο πρωταγωνιστή τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που αιφνιδιάστηκαν από τη σπουδή με την οποία η ΠΟΕΔΗΝ καταλόγισε ευθύνες στο ΕΚΑΒ για τον θάνατο του 63χρονου καλλιτέχνη, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του τραγικού συμβάντος και χωρίς να έχει καν διεξαχθεί νεκροτομή.

Ισως να ζούσε αν…

Μιλώντας στο One Channel ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, αποκάλυψε πως δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας του Αλμυρού με αποτέλεσμα να κληθεί από τον Βόλο άλλο και να καθυστερήσει σημαντικά.

«Στις 4:27 δόθηκε η κλήση από την οικογένεια του στο ΕΚΑΒ. Το ΕΚΑΒ επικοινώνησε με το Κέντρο Υγείας Αλμυρού, το οποίο απέχει από το σπίτι του Λ. Μαχαιρίτσα 30 χιλιόμετρα. Το Κέντρο Υγείας Αλμυρού ωστόσο για ακόμη μια φορά δεν διέθετε ασθενοφόρο στη βάρδια λόγω έλλειψης οδηγών και πληρώματος» περιγράφει ο κ. Γιαννακός, ενώ συνεχίζει:

«Ετσι, απευθύνθηκαν στο Βόλο (σ.σ. απόσταση 70 χιλιομέτρων) με αποτέλεσμα το ασθενοφόρο να κάνει περισσότερα από 45 λεπτά μέχρι να φτάσει».

«Μπορεί αν υπήρχε ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού, να είχε σωθεί η ζωή του» τονίζει ο κ. Γιαννακός, σημειώνοντας πως «όταν μιλάμε για ένα σοβαρό καρδιολογικό περιστατικό, ακόμη και το ένα λεπτό παίζει πολύτιμο ρόλο».

«Αν υπήρχε ασθενοφόρο στον Αλμυρό, θα ήταν στο περιστατικό σε 10 λεπτά. Εκεί, υπάρχει απινιδωτής. Θα μπορούσαν να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες και να είχε πιθανότητες ο Λαυρέντης να ζει» κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Η απάντηση του ΕΚΑΒ

Σύμφωνα με τα αρχεία που τηρεί το ΕΚΑΒ, το τηλεφωνικό του κέντρο στο Βόλο δέχτηκε κλήση στις 04:27 τα ξημερώματα της Δευτέρας για την περιοχή Πτελέος Μαγνησίας.

Η κλήση διαβιβάστηκε σε Κινητή Μονάδα με Ιατρό (Κ.Ι.Μ.), η οποία αφίχθη στο σημείο στις 05:10. Η Ιατρός της Κινητής Ιατρικής Μονάδας διαπίστωσε το θάνατο του τραγουδοποιού και μάλιστα διαπίστωσε ότι παρουσίαζε υποστάσεις στο κάτω μέρος του σώματός του.

Ακολούθησε η διακομιδή στο νοσοκομείο του Βόλου, με άφιξη στις 06:18, προκειμένου να πραγματοποιηθεί νεκροτομή για τα αίτια θανάτου.

«Όσοι ανεύθυνα καταλογίζουν ευθύνες, υπονοώντας ότι ο τραγουδοποιός μπορεί να ζούσε εάν είχε πάει στο σημείο το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Αλμυρού, οφείλουν να γνωρίζουν πως σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να περιμένουν την ιατροδικαστική έκθεση και να επιδεικνύουν σεβασμό στη μνήμη του νεκρού και στον πόνο των οικείων του» τονίζει η διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Στα 200 μέτρα από το σπίτι του απινιδωτής

Τις τελευταίες ώρες έρχονται στο φως πληροφορίες σχετικά με το εάν θα μπορούσε να είχε σωθεί ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας. Αυτές οι πληροφορίες έχουν να κάνουν με την ύπαρξη απινιδωτή στο χωριό Πτελεός όπου βρισκόταν ο Λαυρέντης τις τελευταίες ημέρες.

Ο απινιδωτής, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας protothema.gr, βρίσκεται στο ΚΕΠ Πτελεού, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και σε απόσταση 200 μέτρων από το σπίτι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που είναι πίσω από την εκκλησία.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΚΕΠ, ο οποίος ανέφερε σχετικά: «Ο απινιδωτής είναι στο ΚΕΠ του Πτελεού, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και υπάρχει σε ενέργεια και δηλωμένο στο ΕΚΑΒ από 1-11-2018. Προέκυψε από δωρεά που έκανε κάποιος ανώνυμος. Ο απινιδωτής είναι δηλωμένος στο σύστημα του ΕΚΑΒ, αλλά για να γίνει αυτό θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που και θα τον φροντίζει τεχνικά, θα τον συντηρεί δηλαδή, αλλά και θα μπορεί να τον χρησιμοποιεί» δήλωσε στην ιστοσελίδα ο υπεύθυνος του ΚΕΠ».

«Επειδή επιλέχθηκε το ΚΕΠ, στην ουσία, για να μπει ο απινιδωτής, ανέλαβα εγώ τεχνικός υπεύθυνος, γιατί πρέπει να έχεις πιστοποίηση και να είναι σε ισχύ. Πιστοποίηση αυτή τη στιγμή έχουμε δέκα με δεκαπέντε άτομα στον Πτελεό, η οποία ανανεώνεται κάθε τρία ή πέντε χρόνια, ανάλογα με το σεμινάριο που έχεις κάνει» λέει ο υπεύθυνος του ΚΕΠ και εξηγεί σχετικά με τη μοιραία νύχτα: «Το ζητούμενο είναι ότι δεν δόθηκε απινιδωτής, προχτές στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα με τους λόγους που δεν χορηγήθηκε, να τους ξέρει αποκλειστικά το ΕΚΑΒ και το 166. Η οικογένεια μόνο έχει το πόρισμα του θανάτου και, όπως λένε, αναφέρει οξύ ισχαιμικό επεισόδιο. Αν όντως είναι αληθές αυτό, μάλλον για αυτό δεν έδωσε εντολή το ΕΚΑΒ να χρησιμοποιηθεί ο απινιδωτής».

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024