Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταλινικές πρακτικές

Σταλινικές πρακτικές

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεχνά τις σταλινικές πρακτικές που εφάρμοσε;

Φαίνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν θυμάται καλά. Γιατί κάνω μια τέτοια  παράδοξη αναφορά;

Γιατί πριν από λίγες ημέρες είχε κατακρίνει το διορισμό του καινούργιου Διοικητή της ΕΥΠ. Και είχε εκφράσει το φόβο του μήπως και ξαναγυρίσουμε «στα πέτρινα χρόνια» του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς , με τις αποκρουστικές  παρακολουθήσεις των πολιτικών αντιπάλων  κλπ.

Όλοι αυτοί οι φόβοι ενδεχόμενα να είχαν κάποιο νόημα, αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν ξεχνούσε ένα βασικό μέγεθος. Ποιο; Δηλαδή το γεγονός ότι  επί της πρωθυπουργικής του θητείας είχαν ενεργοποιηθεί οι πιο επικίνδυνες «σταλινικές πρακτικές».

Δηλαδή οι πρακτικές εκείνες οι οποίες εκφράζουν απόλυτα τη φιλοσοφία ενός ολοκληρωτικού κράτους, όπως την είχε περιγράψει έξοχα ο Γάλλος ιστορικός Ζαν Έλενσταιν .

Ας θυμίσουμε λοιπόν στον Αλέξη Τσίπρα, ότι επί της πρωθυπουργίας του το 2018 παρακολουθούνταν παράνομα από μυστικούς αστυνομικούς ο πρώην«σύντροφος του» Παναγιώτης Λαφαζάνης ( και μάλιστα κατά την περίοδο κατά την οποία ήταν αρχηγός κόμματος)!

Και ήταν παράνομη η ανωτέρω παρακολούθηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη γιατί η Δικονομία μας επιτρέπει την «καταγραφή της δραστηριότητας ενός ατόμου με συσκευές ήχου ή εικόνας» μόνο για πολύ σοβαρές αξιόποινες πράξεις ( 254 του ΚΠΔ)!

Δηλαδή μόνο για τα αδικήματα του οργανωμένου εγκλήματος , της τρομοκρατίας, του βιασμού ανηλίκου κλπ. Και μόνο, εφόσον υφίστανται σοβαρές ενδείξεις ενοχής ότι έχουν τελεστεί τα παραπάνω απεχθή εγκλήματα  και δεν υπάρχει η δυνατότητα να αποδειχθεί η διάπραξή τους με άλλα αποδεικτικά μέσα!

Όμως οι μυστικοί αστυνομικοί στην παραπάνω υπόθεση που αφορούσε τον «πρώην σύντροφο» του Αλέξη Τσίπρα  διεξήγαγαν την έρευνα τους για κάποια πολύ ελαφρότερα αδικήματα , δηλαδή την διατάραξη της κοινής ειρήνης ή την απειλή , με άλλα λόγια για όλα εκείνα τα  αδικήματα τα οποία καθ΄ υπόθεση είχε διαπράξει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης όταν διαμαρτυρόταν για τους πλειστηριασμούς των σπιτιών!

Επομένως ήταν αποκρουστικά παράτυπη η παρακολούθηση της ζωής ή των ακτιβιστικών δραστηριοτήτων του Παναγιώτη Λαφαζάνη ( αφού επιπλέον δεν είχε εκδοθεί και Βούλευμα του αρμοδίου Συμβουλίου)!

Και βεβαίως κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει επιπλέον , ότι το 2019 16 Έλληνες πολίτες είχαν συλληφθεί και κρατηθεί εντελώς παράνομα  επί 2,5 ώρες στο αστυνομικό τμήμα Γιαννιτσών , όχι γιατί είχαν διαπράξει κάποιο έγκλημα, αλλά για μην εκφράσουν την αντίθετη άποψή τους για τη συμφωνία των Πρεσπών  (ενόψει της ομιλίας του τότε  Υπουργού Φώτη Κουβέλη στα Γιαννιτσά)!

Και αυτή η αντιδημοκρατική μεθοδολογία λέγεται «προληπτικές συλλήψεις αντιφρονούντων»!

Το συμπέρασμα; Αν ο πρώην πρωθυπουργός δεν καταδικάσει αυτές τις απεχθείς σταλινικές πρακτικές που υιοθετούνταν επί της πρωθυπουργίας του, τότε η κριτική την οποία ασκεί σήμερα δεν θα «ακούγεται» από κανένα!

O Γρηγόρης Καλφέλης είναι Καθηγητής της Νομικής Σχολής  του  Α.Π.Θ (kalfelis@law.auth.gr)

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024