Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κόσοβο: Το πολιτικό σκηνικό ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου

Κόσοβο: Το πολιτικό σκηνικό ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου

Η Βουλή του Κοσόβου αποτελείται από 120 βουλευτές, εκ των οποίων, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι 20 ανήκουν στις εθνικές μειονότητες

Έληξε χθες τα μεσάνυχτα η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές στο Κόσοβο, που θα διεξαχθούν στις 6 Οκτωβρίου.

Υποψηφιότητα κατέθεσαν 25 πολιτικά κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. Η σερβική μειονότητα θα συμμετάσχει στις επερχόμενες εκλογές με τρία κόμματα και ένα συνασπισμό.

Η Βουλή του Κοσόβου αποτελείται από 120 βουλευτές, εκ των οποίων, σύμφωνα με το Σύνταγμα, οι 20 ανήκουν στις εθνικές μειονότητες.

Η σερβική μειονότητα, ως πολυπληθέστερη, έχει συνταγματικά κατοχυρωμένη εκπροσώπηση με δέκα βουλευτές τουλάχιστον.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στο Κόσοβο δε δίνουν μεγάλο προβάδισμα σε κανένα κόμμα, ώστε να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα που πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή φέρονται να λαμβάνουν σχεδόν τα ίδια ποσοστά, γύρω στο 20% των ψήφων.

Πολιτικοί αναλυτές στην Πρίστινα θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο τη μετεκλογική συνεργασία για το σχηματισμό κυβέρνησης της Δημοκρατικής Ένωσης Κοσόβου (LDK) και του κινήματος «Αυτοδιάθεση», το οποίο μετά τις εσωτερικές «εκκαθαρίσεις» που έγιναν υιοθετεί ηπιότερη στάση στα εθνικά ζητήματα και αρχίζει να γίνεται αποδεκτό από τη Δύση.

Άλλωστε, γενική είναι η εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την επάνοδο στην εξουσία του Ράμους Χαραντινάι, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τη στασιμότητα στο διάλογο με τη Σερβία.

Πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα στη σερβική μειονότητα, όπου αναμένεται ότι η πολιτική παράταξη «Σερβική Λίστα», που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι, θα καταλάβει και τις δέκα έδρες που ανήκουν στους Σέρβους.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024