Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ας μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας

Ας μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας

Η «Γαλάζια πατρίδα» δεν είναι τίποτα άλλο από οπτικοποίηση αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης

Η φωτογραφία του Ερντογάν στο στρατιωτικό πανεπιστήμιο της Τουρκίας μπροστά από τον χάρτη που εικονίζει την «Γαλάζια πατρίδα» προκάλεσε σοκ στην Ελλάδα. Στην Τουρκία, παρά τις εσωτερικές πολιτικές διαφορές στη χώρα, ο χάρτης αποτυπώνει τη θέληση της συντριπτικής πλειονότητας όχι απλώς της κυβέρνησης, αλλά του συνόλου του πολιτικού κόσμου καθώς και της άρχουσας τάξης, παλαιάς και νεόκοπης, κεμαλικής και μη.

Στην Ελλάδα, το να ξαφνιάζεται κανείς από αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι επιμένουμε να κάνουμε ότι δεν κατανοούμε τι συμβαίνει δίπλα μας: ο χάρτης με τον Ερντογάν μπροστά του δεν λέει τίποτα νεότερο από όσα θα έπρεπε να γνωρίζουμε.

Η «Γαλάζια πατρίδα» δεν είναι τίποτα άλλο από οπτικοποίηση αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης. Είναι οι συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, είναι η απόρριψη της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου – και όχι μόνον -, είναι οι γκρίζες ζώνες των Ιμίων. Ολα υπάρχουν πολύ πριν από τον Ερντογάν.

Η διαφορά που αυτός έκανε είναι ότι μετέτρεψε αυτές τις απαιτήσεις από ζητήματα που η Τουρκία ήθελε να επιβάλλει να συζητηθούν σε de facto δεδομένα που δεν την ενδιαφέρει και πολύ αν θα συζητηθούν. Ο Ερντογάν λέει «δικά μου είναι, αδιαφορώ τι λένε οι άλλοι». Η άλλη διαφορά είναι ότι ο Ερντογάν έκανε την Τουρκία πολύ πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από αυτόν.

Ο Ερντογάν όμως είπε και κάτι ακόμα προχθές σε ομιλία του: ότι για να είσαι στο τραπέζι (της διεθνούς πολιτικής και των διαπραγματεύσεων) πρέπει να έχεις στρατιωτική παρουσία.

Εχει δίκιο. Αν δεν έχεις και αν δεν είσαι αποφασισμένος να τη χρησιμοποιήσεις, δεν υπάρχεις. Οταν μία χώρα βρίσκεται μπροστά σε διαρκή απειλή ακρωτηριασμού και το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να λέει «εμείς μένουμε ψύχραιμοι» και να ψελλίζει τα γνωστά περί «διεθνούς δικαίου» και, ακόμα χειρότερα, περί «Ευρώπης», τότε είναι δεδομένο ότι δεν είναι σε θέση και δεν προτίθεται να σταματήσει τις απειλές εις βάρος της κυριαρχίας της. Αυτό, ο Ερντογάν το ξέρει πάρα πολύ καλά.

Οπως το ξέρει και ο Ακάρ, όπως και η αντιπολίτευση στην Τουρκία που δεν εγκαλεί την κυβέρνηση για την επιθετικότητά της έναντι της Ελλάδας αλλά για το ακριβώς αντίθετο: επειδή δεν είναι αρκετά αποφασισμένη να πάρει πίσω τα νησιά που της… ανήκουν.

Στη συνεχώς διευρυνόμενη στρατιωτική ισχύ και δραστηριότητα της Τουρκίας δεν απαντάς παρά μόνον με έναν τρόπο: με το να καταλάβουν οι Τούρκοι ότι η «Γαλάζια πατρίδα» σημαίνει πόλεμος.

Οτι είναι αδύνατον να σημαίνει οτιδήποτε άλλο. Ούτε ΟΗΕ, ούτε διεθνές δίκαιο, ούτε εξυπνακίστικες δηλώσεις, ή, ακόμα χειρότερα, τοποθετήσεις υπέρ της εκ προοιμίου παράδοσης της χώρας στις τουρκικές βλέψεις.

Ομως, για να το καταλάβουν αυτοί πρέπει πρώτα να το πιστέψουμε εμείς. Οχι να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας και να μιλάμε για «ατυχήματα», για «νηφαλιότητα» και άλλα συναφή… Ούτε το «ατύχημα» είναι το πρόβλημα, ούτε νηφαλιότητα σημαίνει να μην τολμάμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και να κάνουμε τη στρουθοκάμηλο. Οταν φοβόμαστε ακόμα και να πούμε τις λέξεις, κάτι που οι Τούρκοι καλά γνωρίζουν, δεν θα φοβηθούμε τη σύγκρουση;

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024