Το backstop είναι η «μόνη λύση» για την διασφάλιση της ειρήνης στη Βόρεια Ιρλανδία και της ενιαίας αγοράς, επανέλαβε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το backstop προβλέπει ως ύστατη λύση την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου σε μία τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση για να αποφευχθεί η επαναφορά των συνόρων ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες με το Δουβλίνο με θέμα την οργάνωση των συνοριακών ελέγχων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αλλά η εφαρμογή τέτοιων ελέγχων θα προκαλέσει αναπόφευκτα «δυσλειτουργίες», δηλώνουν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες.

Μία ευρωπαϊκή πηγή επέμεινε ότι η ρήτρα του backstop είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι δυσλειτουργίες μετά το Brexit.

Αυξημένος ο κίνδυνος ενός no-deal Brexit

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου έχει αυξηθεί.

«Ο λίγος χρόνος που μένει και η πολιτική κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυξήσει τον κίνδυνο αποχώρησης χωρίς συμφωνία», αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν, στην οποία ζητείται από τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να συνεχίσουν να προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και να μην βασίζονται στην υπόθεση μίας τρίτης παράτασης, κατόπιν αιτήματος του Λονδίνου.

To plan-B οικονομικής βοήθειας

Η Κομισιόν έχει προβλέψει, σύμφωνα με το έγγραφο, την χορήγηση «οικονομικής βοήθειας» προς άτομα ή κράτη μέλη που θα πληγούν περισσότερο από ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Προτείνει την επέκταση της εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, που προορίζεται για αρωγή σε περίπτωση καταστροφών, για να καλύψει το σημαντικό οικονομικό κόστος ενός Brexit χωρίς συμφωνία. Ζητεί επίσης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση να υποστηρίξει τους εργαζόμενους που θα απολυθούν έπειτα από μία βρετανική έξοδο χωρίς συμφωνία, υπό προϋποθέσεις.

Το έγγραφο της Κομισιόν δίνεται στην δημοσιότητα την ώρα που η πολιτική κρίση κλιμακώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης πολιτικής του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, που μπορεί να φθάσει μέχρι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο σύμβουλος του βρετανού πρωθυπουργού για την ΕΕ Ντέιβιντ Φροστ αναμένεται σήμερα στις Βρυξέλλες για συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας, με θέμα «πιθανές εναλλακτικές» στο backstop.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο