Σιγά που θα έμενε απαθής για την 3η του Σεπτέμβρη ο Γιάνης Βαρουφάκης. Τη στιγμή μάλιστα που όλοι μιλούσαν για αυτήν, για την επέτειο της ίδρυσης του ΠαΣοΚ. Ηθελε και αυτός να έχει συμμετοχή (για λόγους δημοσιότητας προφανώς). Αλλά πώς;

Σύμφωνα με το «Βηματοδότη», είπε λοιπόν ότι η μητέρα του ήταν παρούσα στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠαΣοΚ που έγινε στο ξενοδοχείο «Παρκ» και ότι του έφερε εν συνεχεία το φυλλάδιο (της διακήρυξης) στο σπίτι, το οποίο το διάβασε προσεκτικά και συμφώνησε μαζί του. Καλά όλα αυτά, πλην όμως υπάρχει ένα προβληματάκι ή εάν θέλετε ένα μπέρδεμα: η ιδρυτική διακήρυξη του ΠαΣοΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν έγινε στο ξενοδοχείο Παρκ αλλά στο ξενοδοχείο King’s Palace, και μάλιστα στον… ημιώροφο.

Βαρουφάκης το 2015: H μητέρα μου ήταν μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης

Πάντως, παρά τη τοποθέτησή του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 σχετικά με τη μητέρα του και την παρουσία της στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρουφάκης τον Ιούλιο του 2015 είχε δηλώσει το περιοδικό Stern ότι η μητέρα του υπήρξε μέλος ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης. Είχε μάλιστα αναφέρει ότι η μητέρα του κατασκόπευε τον πατέρα του.

«O πατέρας μου φυλακίστηκε στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου επί τέσσερα χρόνια και υπέστη πολλές φορές βασανιστήρια. Κι ο λόγος; Αρνήθηκε να  καταδώσει κομμουνιστές. Ήταν ένας άνθρωπος φιλελεύθερος, μεγαλωμένος  με το πνεύμα της Γαλλικής Επανάστασης. Αντιθέτως, η μητέρα μου ήταν μέλος της μιας ακροδεξιάς οργάνωσης. Μισούσε όλους τους  αριστερούς. Ένα από τα καθήκοντά της, ως μέλος της οργάνωσης, ήταν να κατασκοπεύει τον πατέρα Βαρουφάκη, κι έτσι γνωρίστηκαν οι δύο τους», είχε δηλώσει ο κ. Βαρουφάκης στο γερμανικό περιοδικό.