Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα - Όταν έλεγε ο Τσίπρας ότι θα αρθούν τα capital controls το 2016

Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα – Όταν έλεγε ο Τσίπρας ότι θα αρθούν τα capital controls το 2016

Με τις φρούδες υποσχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεπής στις δεσμεύσεις της προχώρησε στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών

Παρελθόν αποτελούν πλέον τα capital controls και επίσημα μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της οικονομίας με τις τράπεζες να αλλάζουν σελίδα.

Όμως να υπενθυμίσουμε ότι τα τα capital controls επιβλήθηκαν εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το α’ εξάμηνο του 2015 – πολιτική που χαρακτηρίστηκε από κορυφαίους οικονομολόγους «ανεύθυνη» και «καταστροφική».

Από τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις Ελληνικές τράπεζες.

Αποκορύφωμα της ανυπόληπτης εκείνης πολιτικής ήταν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015 και η δραματική, αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην εν γένει κίνηση κεφαλαίων.

Το μπαράζ δηλώσεων στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την άρση των capital controls άρχισε από τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το 2015.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 δήλωνε ότι θα αίρονταν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις αρχές του 2016.

Όμως και κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν υπόσχονται τερματισμό των κεφαλαιακών περιορισμών. Παρ’  όλα αυτά για άλλη μια φορά οι περίφημες υποσχέσεις έμειναν στα… λόγια!

Τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συνεπής στις προγραμματικές δεσμεύσεις της προχώρησε στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος

Η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, που ισχύσει πλέον από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αίρει ένα αποσταθεροποιητικό παράγοντα του τραπεζικού συστήματος και ένα παράγοντα ανασφάλειας της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον θεωρείται ότι αναβαθμίζει  το πιστοληπτικό προφίλ της χώρας γιατί πραγματοποιείται ένα αποφασιστικό βήμα για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα.

Η κατάργηση των περιορισμών διαμορφώνει νέες συνθήκες για την ψυχολογία των καταθετών και δημιουργεί νέες δυνατότητες για τις τράπεζες αναφορικά με τη ρευστότητα και τον δανεισμό τους από τις διεθνείς αγορές.

Μιλούν τα νούμερα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν τον Ιούλιο στα 138,6 δισ. ευρώ.

Απέχουν δηλαδή περίπου 100 δισ. ευρώ από τα προ κρίσης επίπεδα και το ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009, ενώ βρίσκονται κατά 12 δισ. ευρώ χαμηλότερα από το πρώτο χαμηλό της κρίσης που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2012 στα 150,6 δισ. ευρώ.

Εύσημα από Moody’s

Ως θετικό πιστωτικό γεγονός χαρακτηρίζει την πλήρη άρση των capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 για τις τράπεζες η Moody’s, καθώς εκτιμά ότι ενισχύεται η εμπιστοσύνη των καταθετών, ενώ αυτό έχει και θετική επίδραση στο πιστωτικό τους προφίλ και τα έσοδά τους.

(Πιστωτικά θετική για τις τράπεζες η άρση των capital controls αναφέρει η Moody’s)

Η κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου σημαίνει ότι τα ελληνικά νοικοκυριά και οι εταιρείες δεν θα αντιμετωπίζουν πλέον περιορισμούς στη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό.

Αυτό πιθανότατα θα ενθαρρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να μεταφέρουν στην Ελλάδα τα μετρητά που βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος και είναι πιθανό να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω ευκολότερης πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ξεκινά και roadshow

Στους επενδυτές απευθύνονται από σήμερα Δευτέρα, οι ελληνικές τράπεζες, μετά και την πλήρη άρση των capital controls.

Η αυλαία των παρουσιάσεων και επαφών ανοίγει στο Λονδίνο με το χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs, ενώ ακολουθεί το επενδυτικό forum της HSBC, επίσης στο Λονδίνο.

Στις 18 και στις 19 Σεπτεμβρίου γίνεται το ετήσιο road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, στο οποίο μετέχουν και εταιρείες και τράπεζες, ενώ στις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου διενεργείται το ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριο της BofAML, που θα λάβει χώρα και πάλι στο Λονδίνο.

Οι παρουσιάσεις των ελληνικών τραπεζών στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, οι πρώτες και μάλιστα μαζικά, μετά την αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικής για την ανάπτυξη της χώρας, έρχονται μετά την άρση των capital controls.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024