Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρία : Δεκάδες οι νεκροί από την προέλαση του Ασαντ στην Ιντλίμπ

Συρία : Δεκάδες οι νεκροί από την προέλαση του Ασαντ στην Ιντλίμπ

Με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν ανακτήσει τις τελευταίες ημέρες πολλές κοινότητες στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, στη Συρία. Δεκάδες είναι οι νεκροί στις τάξεις των αντιμαχόμενων πλευρών αλλά και μεταξύ των αμάχων

Τουλάχιστον 60 αντιμαχόμενοι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη στη Συρία κατά τις συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος, τζιχαντιστές και αντάρτες στην επαρχία Ιντλίμπ την οποία η Δαμασκός θέλει να ανακτήσει, σύμφωνα με Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ).

Υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) και γειτονικοί τομείς στις επαρχίες του Χαλεπιού και της Λαττάκεια παραμένουν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία). Στις περιοχές αυτές είναι επίσης παρούσες οργανώσεις ανταρτών, ορισμένες από τις οποίες υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν ανακτήσει τις τελευταίες ημέρες πολλές κοινότητες στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, συνεχίζοντας τη χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν στις 8 Αυγούστου, έπειτα από τρεις μήνες και πλέον σχεδόν καθημερινών βομβαρδισμών από αέρος και με το πυροβολικό.

Ανακατέλαβαν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Χάμα, που επίσης γειτονεύει με την Ιντλίμπ, με εξαίρεση λίγα χωριά στο βόρειο τμήμα της. Εχουν εξάλλου περικυκλώσει «σημείο παρατήρησης» [σ.σ. προκεχωρημένη βάση] του τουρκικού στρατού, ο οποίος έχει εγκαταστήσει τα τελευταία σχεδόν δυο χρόνια περίπου δώδεκα τέτοιες βάσεις στην Ιντλίμπ και τη Χάμα.

Σκοτώθηκαν 60 αντιμαχόμενοι και 10 άμαχοι

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία, συνολικά 60 αντιμαχόμενοι – 29 στις τάξεις των δυνάμεων του καθεστώτος, 31 σε αυτές των τζιχαντιστών και των ανταρτών – σκοτώθηκαν στις μάχες σε πολλά μέτωπα στην επαρχία Ιντλίμπ, που γειτονεύει προς βορρά με την Τουρκία.

Εξάλλου, 10 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς του συριακού καθεστώτος στην ίδια επαρχία, ανέφερε η ίδια ΜΚΟ.

Μετά την ανακατάληψη πόλης στρατηγικής σημασίας, της Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ, η Δαμασκός βάζει πλέον στο στόχαστρο την περιοχή της Μααρέτ αλ Νούμαν, βορειότερα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτές οι δύο πόλεις βρίσκονται πάνω στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την πρωτεύουσα της Συρίας με το Χαλέπι, το οποίο ελέγχει η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Από τα τέλη Απριλίου, οι βομβαρδισμοί του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 900 αμάχων στην περιοχή της Ιντλίμπ, κατά τη ΜΚΟ. Πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024