Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μοναδική «πλωτή» Ferrari αναζητά νέο ιδιοκτήτη

Η μοναδική «πλωτή» Ferrari αναζητά νέο ιδιοκτήτη

Τη δεκαετία του 1950, η Ferrari έδωσε κινητήρα σε ένα αγωνιστικό ταχύπλοο σκάφος για έναν και μόνο λόγο: να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στο νερό

Τη δεκαετία του 1950, η Ferrari έδωσε κινητήρα σε ένα αγωνιστικό ταχύπλοο σκάφος για έναν και μόνο λόγο: να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στο νερό. Η πρόταση ήρθε από τον Ακίλε Καστόλντι, πρωταθλητή εκείνη την εποχή των αγώνων ταχύτητας ταχύπλοων σκαφών, και ο Έντσο Φεράρι συμφώνησε να βοηθήσει.

Το αποτέλεσμα ήταν το αγωνιστικό ταχύπλοο σκάφος 1952 Ferrari Arno XI, το  οποίο, σήμερα τίθεται προς πώληση στο Dupont Registry.

Το 1952 Ferrari Arno XI ναυπηγήθηκε για να σπάσει το ρεκόρ ταχύτητας στην κατηγορία των 800 κιλών. Τα ρεκόρ του Καστόλντι ήταν αλλεπάλληλα από το 1940, και για να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ παρήγγειλε στην Cantieri Timossi ένα υδροπλάνο.

Όταν ο Έντσο έμαθε ότι είχαν βάψει το άνω τμήμα του υδροπλάνου με το κόκκινο της Ferrari, έστειλε την ομάδα της Scuderia F1 για να συνδράμει το εγχείρημα με την τεχνογνωσία της. Όλο αυτό κατέληξε στο παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας στην επιφάνεια του νερού: 150,40 μίλια την ώρα (περίπου 242 χιλιόμετρα την ώρα), ένα παγκόσμιο ρεκόρ που μέχρι σήμερα δεν έχει καταρριφθεί.

Αρχικά, ο Καστόλντι απέκτησε τον κινητήρα V12 (4,5 λίτρων) της Ferrari. Όταν ο Έντσο κατάλαβε ότι ο Καστόλντι πήγαινε για παγκόσμιο ρεκόρ, άρχισαν τα πειράματα για να αυξήσουν την ιπποδύναμη. Τελικά, η ομάδα μηχανικών πρόσθεσε στον V12 δύο ακόμη μηχανικούς υπερσυμπιεστές που «τάιζαν» τον κινητήρα μεθανόλη. Ο κινητήρας των 385 ίππων κατέληξε να έχει, στους αγώνες, ιπποδύναμη μεταξύ 550 και 600 ίππων.

Σήμερα, αυτή η «πλωτή» Ferrari αναζητά νέο ιδιοκτήτη, συνοδευόμενη από ένα ιστορικό πολύ καλά ντοκουμενταρισμένο, με εκατοντάδες φωτογραφίες εποχής και ιδιόχειρες σημειώσεις των μηχανικών που επενέβησαν τότε στον κινητήρα του αγωνιστικού υδροπλάνου, ενώ ο νέος «καπετάνιος» θα αποκτήσει επίσης και ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού της U.I.M. για το ρεκόρ του Ακίλε Καστόλντι, το 1953.

μ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024