Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψάχνουν να βρουν το κουτί με τα σπίρτα

Ψάχνουν να βρουν το κουτί με τα σπίρτα

Οι συγγραφείς θεατρικών έργων μοιράζουν στους πρωταγωνιστές διαφορετικούς χαρακτήρες. Ο καλός, ο κακός, ο έντιμος, ο απατεώνας, η ελαφρών ηθών κι η αμέμπτου ηθικής συνυπάρχουν στη σκηνή. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τον αχταρμά του ΣΥΡΙΖΑ

Oπως έχει πει ο μεγάλος τιμονιέρης Μάο Τσε Τουνγκ, «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση». Σχετικά με τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά με τον δρόμο που θα ακολουθήσει για να επανέλθει στην εξουσία. Προεδρικοί εναντίον κομματικών. Παππάς Vs Σκουρλέτη. Υπέρ της μετεξέλιξης σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (βλέπε πασοκοποίηση) οι μεν. Υπέρ της διατήρησης της αριστερής φυσιογνωμίας οι δε. Και; Υπάρχει έστω κι ένας από τα 10 εκατομμύρια Ελλήνων (πλην των παρεπιδημούντων στη Κουμουνδούρου) που δεν κοιμήθηκε χθες το βράδυ επειδή τον έτρωγε η αγωνία; «Κατά πού θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ;». «Θα παραμείνει ένα αριστερό κόμμα; Ή θα στρίψει προς τα δεξιά;». Συγγνώμη αλλά γελάει ο κόσμος. Εχει σκάσει από τα γέλια.

Τσόντα

Κυβέρνησαν για τέσσερα και πλέον χρόνια. Με αριστερή φρασεολογία και (κάργα) δεξιά πολιτική. Περιμάζεψαν όλα τα υπολείμματα του ΠΑΣΟΚ. Στις πρόσφατες εκλογές πρόσθεσαν την τσόντα της «Προοδευτικής Συμμαχίας». Που πέρα από τις Μαριλίζες, τους Τζουμάκες και τους Μπίστηδες χώραγε μέχρι και τον Θύμιο Λυμπερόπουλο. Αν ο σύντροφος Σκουρλέτης θεωρεί αυτόν τον ΣΥΡΙΖΑ «σύγχρονη Αριστερά» που πρέπει να μείνει σταθερή στις αρχές της, πάσο. Καταγγέλλοντας τους απέναντι, «για σταλινικής έμπνευσης πρακτική, ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών». Απαντώντας στα κατ’ επιταγήν Παππά  δημοσιεύματα που τον κατηγορούν για παλαιοκομματισμό, χαρακτηρίζοντάς τον «βαρίδι» και «δεύτερο Λαφαζάνη».

Οπλα

Οι συγγραφείς θεατρικών έργων μοιράζουν στους πρωταγωνιστές διαφορετικούς χαρακτήρες. Ο καλός, ο κακός, ο έντιμος, ο απατεώνας, η ελαφρών ηθών κι η αμέμπτου ηθικής συνυπάρχουν στη σκηνή. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τον αχταρμά του ΣΥΡΙΖΑ. Φίλης και Ξυδάκης υποδύονται τους ορίτζιναλ αριστερούς. Ο Ζαχαριάδης δεν έχει κανένα πρόβλημα να λέει «αν δεν πουλάγαμε εμείς όπλα στη Σαουδική Αραβία θα πούλαγε κάποιος άλλος». Ο Μπόλαρης είναι ο θρησκευόμενος που πήγαινε κάθε χρόνο με το κυβερνητικό αεροσκάφος κι έφερνε το Αγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα. Ρόλους παίζουν για τις ανάγκες της παράστασης.

Θίασος

Κι ο θίασος τα πήγε περίφημα θα πρέπει να αναγνωρίσουμε. Το έργο «Πρώτη φορά Αριστερά» έσκισε. Σπάσανε τα ταμεία. Μέχρι που ήρθε η ώρα της κρίσεως με την μπούφλα στις εκλογές. Για να θυμηθούν τον Λένιν και το «τι να κάνουμε». Είναι προφανές ότι δεν το έχουν πάρει χαμπάρι. Το πώς και γιατί χάσανε. Κι όχι βέβαια επειδή χάσανε τον δρόμο του σωστού ιδεολογικού προσανατολισμού. Χάσανε γιατί απέτυχαν σε όλα. Στα μικρά και στα μεγάλα. Στην Οικονομία. Στη διαχείριση της καθημερινότητας. Και ψάχνουν τώρα να βρουν το κουτί με τα σπίρτα. Λες και απευθύνονται σε βασιβουζούκους. Επιμένοντας στο τι λένε κι όχι στο τι κάνουνε.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024