Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κάρπαθος: Πώς γλίτωσε ο τρίτος δύτης - Τα πιθανότερα σενάρια για την τραγωδία

Κάρπαθος: Πώς γλίτωσε ο τρίτος δύτης – Τα πιθανότερα σενάρια για την τραγωδία

Οι δυο αλλοδαποί, ηλικίας 30 και 65 ετών, εντοπίστηκαν νεκροί, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής

Η τελευταία πράξη της τραγωδίας που σημειώθηκε στην Κάρπαθο αναμένεται να δοθεί σήμερα Δευτέρα με την ανάσυρση της δεύτερης σορού από την σπηλιά στη θαλάσσια περιοχή Σώκαστρου.

Οι άνδρες του Λιμενικού ξεκίνησαν το μεσημέρι της Κυριακής τη διαδικασία ανάσυρσης των δύο δυτών που βρίσκονταν σε βάθος περίπου 50 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο τρίτος δύτης γλίτωσε από τύχη καθώς στην αρχή μπήκαν στην σπηλιά πρώτα οι δύο Τσέχοι και ο Ιρανός είχε μείνει στην είσοδο του σπηλαίου για λόγους ασφαλείας. Λίγη ώρα αργότερα ο ένας Τσέχος, αυτός που τελικά κατάφερε να σωθεί, βγήκε από το σπήλαιο και τη θέση του πήρε ο Ιρανός.

Όπως περιέγραψε ο ίδιος:  «Βγήκα από το σπήλαιο επειδή ακούμπησα σε ένα σπασμένο αλιευτικό εργαλείο στην είσοδο της σπηλιάς. Έτσι βρήκα τον προσανατολισμό μου και ανέβηκα στην επιφάνεια. Η ορατότητα κάτω ήταν μηδενική».

Τα λάθη που οδήγησαν στην τραγωδία

Μοιραία λάθη απειρίας στοίχισαν τη ζωή, όπως όλα δείχνουν, στους δύο άνδρες στην Κάρπαθο. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν οι δύτες δεν είχαν νήμα, δηλαδή τον οδηγό επιστροφής τους στην επιφάνεια της θάλασσας, διέθεταν μόνο μία μπουκάλα οξυγόνου, ενώ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν είχαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ότι πήγαν σε ένα άγνωστο σπήλαιο, αλλά και εξαιτίας των ρευμάτων και των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή οδήγησαν στην τραγωδία.

Μια από τις δύο σορούς ανασύρθηκε το απόγευμα της Κυριακής, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ανάσυρση και της δεύτερης σορού.

Οι δυο αλλοδαποί, ηλικίας 30 και 65 ετών, εντοπίστηκαν νεκροί, νωρίς το απόγευμα της Κυριακής.

Δείτε αποκλειστικό βίντεο ντοκουμέντο του One Channel από της περιοχή, καθώς και τις έρευνες για τον εντοπισμό των δυτών.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, όπως φαίνεται οι δύτες δεν είχαν ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό, αλλά ούτε και την κατάλληλη εκπαίδευση για μια τέτοια κατάδυση.

Το χρονικό της τραγωδίας

Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις δύτες, Τσεχικής και Ιρανικής καταγωγής, πήγαν για κατάδυση κοντά στην περιοχή Λευκό Καρπάθου στην περιοχή Σωκάστρου. Βούτηξαν στη θάλασσα, ενώ σε βάθος 35 μέτρων υπήρχε χαράδρα με διάμετρο 1,5 μέτρου. Στα 50 μέτρα βάθος υπήρχε άνοιγμα της σπηλιάς, και εκεί εντοπίστηκαν νεκροί.

Ο ένας από τους δύο άνδρες ήταν γνώστης της περιοχής. Εδώ και 7 χρόνια πήγαινε στην Κάρπαθο για καταδύσεις. Το συγκεκριμένο σπήλαιο όμως δεν το είχε ανακαλύψει στην περιοχή.

«Σίγουρα δεν είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση»

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στο One Channel ο αυτοδύτης Νίκος Παραγυιός αναφέρθηκε στην τραγωδία της Καρπάθου.

«Είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο σημείο, με δύσκολη πρόσβαση και φυσικά είναι δύσκολο στην κατάδυση» τόνισε και συμπλήρωσε «προφανώς δεν είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό και σίγουρα δεν είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση με αποτέλεσμα να συμβεί το μοιραίο».

Για την επικινδυνότητα των σημείων κατάδυσης υποστήριξε πως «το κάθε σημείο από μόνο του δεν είναι επικίνδυνο, γίνεται όμως, όταν οι δύτες αγνοήσουν τους βασικούς κανόνες κατάδυσης».

«Ανεξερεύνητη η σπηλιά, έκαναν σειρά λαθών»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ιδιοκτήτης καταδυτικού κέντρου στην Κάρπαθο Ντίνος Πρωτόπαπας, ο οποίος συμμετείχε στις έρευνες ανέφερε ότι υπήρχε θολούρα, η οποία οδήγησε τους δύτες να χάσουν τον προσανατολισμό τους.

«Δεν είναι εύκολες οι συνθήκες, είναι πάρα πολύ δύσκολη η περιοχή, πολύ δύσκολη η σπηλιά. Δεν έχει και καλό καιρό και ακόμα και με τις φυσαλίδες μας δημιουργείται ένα ένζυμο που δεν μας αφήνουν να έχουμε ορατότητα» εξήγησε.

«Τη συγκεκριμένη σπηλιά δεν την γνώριζε κανείς μας» ανέφερε μάλιστα ο κ. Πρωτόπαπας. «Είναι σε ένα πάρα πολύ δύσκολο σημείο, μόνοι τους την ανακάλυψαν… Επομένως πήγαν να την εξερευνήσουν και έκαναν σειρά λαθών» τόνισε.

«Αν μπήκανε με μία μπουκάλα, μέσα σε μία σπηλιά στα 45-50 μέτρα, χωρίς φακό, χωρίς μίτους ή με φακό χωρίς μίτο… Το ακούω και ανατριχιάζω. Είναι σαν να θέλεις να πηδήξεις από τον γκρεμό. Να έχεις γκρεμό μπροστά σου και από την άλλη σκαλιά και να πας να πέσεις από τον γκρεμό» ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο εκπαιδευτής σπηλαιοκατάδυσης Ξενοφών Πιτσινέλης.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024