Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σταϊκούρας στους FT: Προτεραιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση που θα τονώσει την ανάπτυξη

Σταϊκούρας στους FT: Προτεραιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση που θα τονώσει την ανάπτυξη

Στόχος της κυβέρνησης είναι μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση με τετραετή χρονικό ορίζοντα, η οποία θα ενισχύσει την ανάπτυξη, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη στους Financial Times. «Αναλαμβάνουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων», τόνισε.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση με τετραετή χρονικό ορίζοντα, η οποία θα ενισχύσει την ανάπτυξη, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

Η μεταρρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνει μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, μείωση του ΦΠΑ και παροχή φορολογικών κινήτρων για τους επενδυτές, αλλά και κατάργηση των έκτακτων μέτρων που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων δανεισμού της χώρας, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.

«Θεμελιώδης στόχος είναι η επίτευξη βιώσιμων υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ώστε σταδιακά να αποκαταστήσουμε τον χαμένο πλούτο της χώρας», τονίζει ο κ. Σταϊκούρας στην πρώτη του συνέντευξη σε ξένα μέσα ενημέρωσης αφ’ ότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

«Αναλαμβάνουμε την ιδιοκτησία του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων. Θα υλοποιήσουμε δομικές μεταρρυθμίσεις με εμπροσθοβαρή τρόπο», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Συμφωνήσαμε (με την ΕΕ) να επιταχύνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις διότι πιστεύουμε πως μπορούν να συμβάλουν σε ρυθμούς βιώσιμης ανάπτυξης, εφόσον πραγματοποιούνται σε συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και περιλαμβάνουν κοινωνική ανταπόδοση», δηλώνει ο υπουργός στους Financial Times.

Όσον αφορά τα πλεονάσματα, ο υπουργός τόνισε πως, παρά τις φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν ανακοινωθεί, «εκτιμούμε πως θα πετύχουμε τον στόχο του 3,5% για το 2019, αλλά είναι σαφές πως δεν έχουμε άλλο δημοσιονομικό χώρο (για περαιτέρω ελαφρύνσεις) γι’ αυτό το έτος».

Δεδομένης της προοπτικής για γενικότερη ύφεση στην Ευρώπη, ο κ. Σταϊκούρας στη συνέντευξή του απέφυγε να κάνει προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας για τη διετία 2020-21.

Όμως εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα θα κατορθώσει να ξεπεράσει τον επίσημο στόχο για ανάπτυξη 2% για φέτος, δεδομένου πως το επιχειρηματικό κλίμα έχει αρχίσει να βελτιώνεται.

«Στόχος μας είναι η ταχεία εφαρμογή ενός οικονομικού σχεδίου που θα έχει συνοχή και θα είναι ρεαλιστικό, αλλά ταυτόχρονα θα είναι εξωστρεφές», τόνισε στην συνέντευξή του ο Έλληνας υπουργός, καταλήγοντας: «θα πρέπει να οδηγήσουμε την οικονομία σε ένα ανοδικό ενάρετο σπιράλ».

Η εφημερίδα σημειώνει πως ήδη ο υπουργός Οικονομικών έχει περάσει το πρώτο του νομοσχέδιο από τη Βουλή, με την περικοπή του αντιδημοφιλούς ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% και με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

«Τον Σεπτέμβριο ο κ. Σταϊκούρας αναμένεται να ανακοινώσει την πλήρη άρση των capital controls τα οποία είχαν επιβληθεί κατά την κορύφωση της ελληνικής κρίσης» προσθέτουν οι Financial Times.

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024