Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πήτερ Φόντα: Έφυγε από την ζωή ο «easy rider»

Πήτερ Φόντα: Έφυγε από την ζωή ο «easy rider»

Ο πιο διάσημος μηχανόβιος του κόσμου, ο Easy Rider, δεν υπάρχει πια. Ο Πίτερ Φόντα σφράγισε μία ολόκληρη γενιά αλλά και τις επόμενες, όταν στην δεκαετία του ’60 υποδύθηκε τον αδάμαστο και ανυπότακτο μηχανόβιο, Γουάιατ.

Ο πιο διάσημος μηχανόβιος του κόσμου, ο Easy Rider, δεν υπάρχει πια. Ο Πίτερ Φόντα σφράγισε μία ολόκληρη γενιά αλλά και τις επόμενες, όταν στην δεκαετία του ’60 υποδύθηκε τον αδάμαστο και ανυπότακτο μηχανόβιο, Γουάιατ.

Στην κλασική και καλτ ταινία Easy Rider, ο Γουάιατ ξεκινά με τον φίλο του, Μπίλι που υποδύεται ο Ντένις Χόπερ, ένα οδοιπορικό στην Αμερικανική ενδοχώρα, στις νοτιοδυτικές πολιτείες. Οι δύο καβαλάρηδες θα γνωρίσουν τον βαθύ διχασμό και τη διαίρεση της αμερικανικής κοινωνίας που αντιπαθεί οποιοδήποτε ανυπότακτο και έξω από τα καθιερωμένα, στοιχείο.

Ο Πίτερ Φόντα ζούσε πάντα στη σκιά του Χένρι και της Τζέιν και με τους ρόλους που υποδύθηκε προσωποποίησε την αποξένωση της αμερικανικής νεολαίας από τη γενιά που μόλις είχε κερδίσει πολέμους και είχε καταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες μία ανίκητη υπερδύναμη, ένας διχασμός που δεν ήταν ορατός όμως αποσάρθρωσε τις αμερικανικές αξίες. Είχε επενδύσει τα πάντα στην ταινία που έμελλε να γίνει μία από τις πιο καλτ ταινίες όλων των εποχών.

Είχε συνυπογράψει το σενάριο, είχε ασχολήθηκε με τη μουσική, είχε βάλει χρήματα για την παραγωγή, μέχρι που βοήθησε στον σχεδιασμό των δύο Τσόπερ της Χάρλεϊ Ντέβιντσον στις οποίες επέβαιναν αυτός και ο Χόπερ. Η εικόνα του Πίτερ Φόντα πάνω στην βαμμένη στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας, μηχανή είναι εμβληματική και έχει κοσμήσει τους τοίχους μιας ολόκληρης γενιάς. Ένα αντίγραφο αυτής της μηχανής πωλήθηκε το 2014 σε πλειστηριασμό έναντι 1,35 εκατομμυρίου δολαρίων.

Παθιασμένος οικολόγος, ο Πίτερ Φόντα, είχε προκαλέσει αίσθηση στο Φεστιβάλ των Καννών το 2011, όταν είχε χαρακτηρίσει τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «προδότη» κατηγορώντας τον για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τη μεγάλη διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού που είχε προκληθεί από την έκρηξη στην πετρελαϊκή πλατφόρμα Deepwater Horizon.

Ειρωνεία είναι ότι ο Πίτερ Φόντα έφυγε τη χρονιά που γιορτάζονται τα 50 χρόνια από την πρεμιέρα της Easy Rider και μάλιστα είχε διοργανώσει στις 20 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη μία ιδιαίτερη προβολή, με μουσικούς που θα ερμήνευαν το περίφημο σάουντρακ της ταινίας, μεταξύ των οποίων το αξέχαστο τραγούδι «Born to Be Wild» των Steppenwolf.

Πηγή: onetv.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024