Το αλαλούμ με το Κτηματολόγιο
15.000 ιδιοκτήτες, σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα, κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους αφού μπορεί τα ακίνητά τους να περιέλθουν στο Δημόσιο
Δεκαπέντε χιλιάδες – τουλάχιστον – ιδιοκτήτες ακινήτων κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν την περιουσία τους αφού τυπικά μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεκινήσει η διαδικασία για να περιέλθει στο Δημόσιο.
Τα ακίνητα αυτών των ιδιοκτητών βρίσκονται σε 35 περιοχές σε όλη την Ελλάδα, οι οποίες εξαιρέθηκαν τόσο από τις ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης (τον Δεκέμβριο του 2018) αλλά και από την οριζόντια παράταση έως το 2020 που προβλέπει διάταξη την οποία ενέταξε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.
Πρόκειται για 21 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληγε το 2017 και 14 περιοχές για τις οποίες η προθεσμία έληξε μεταξύ 2 Οκτωβρίου και 19 Νοεμβρίου 2018. Και το… κακό στην όλη υπόθεση βρίσκεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) Στράτο Παραδιά, στη διατύπωση της «αχρείαστης» φράσης που περιλαμβάνεται στην προαναφερόμενη διάταξη του πολυνομοσχεδίου «…εάν δεν είχε λήξει η ίδια ή οι παρατάσεις μέχρι τις 30.11.2018, λήγει στις 31.12.2020».
Οπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ήδη σε διάφορους Δήμους, όπως για παράδειγμα των Βριλησσίων και της Ελευσίνας και σε αρκετές άλλες περιοχές πιλοτικών προγραμμάτων στην περιφέρεια, τα αδήλωτα ακίνητα έχουν ήδη περάσει στο Δημόσιο χωρίς καμία δυνατότητα αντίδρασης των ιδιοκτητών τους. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πηγές, στα προαναφερόμενα Κτηματολογικά Γραφεία οι «υπεύθυνοι δηλώνουν στους ενδιαφερόμενους ότι δεν τους καλύπτει καμία παράταση».
Τι επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ για την ανάγκη διόρθωσης της τελευταίας ρύθμισης του υπουργείο Περιβάλλοντος;
Ποιες είναι οι παρενέργειες της ρύθμισης αυτής;
Πόσα ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί και θα βρεθούν σε διαδικασία σταδιακής περιέλευσης στο Δημόσιο;
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της Παρασκευής
- Νάρκισσοι: Έτσι μπορείς να τους καταλάβεις από νωρίς
- Σήμερα διεξάγονται οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία
- Αρτέτα: «Έχουμε τα πάντα για να κερδίσουμε, πιστεύω στους παίκτες μου»
- Κοινωνικός τουρισμός: Ποια ΑΦΜ μπορούν να κάνουν αίτηση – Η διαδικασία βήμα-βήμα
- «Συγκρατημένα αισιόδοξο» δηλώνει το Πακιστάν για τις συνομιλίες – Στο Ισλαμαμπάντ ο Αραγτσί
- Νέες ταινίες: Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος κόντρα στον Μάικλ Τζάκσον
- Επίδομα 300 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι, πότε θα γίνουν οι πληρωμές
- Τι δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Ίντερ Μαϊάμι για την επόμενη μέρα χωρίς τον Μέσι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442