Η Ελλάδα διαθέτει μια μοναδική γεωγραφική θέση ώστε να μετατραπεί σε πύλη εισόδου των ενεργειακών πόρων προς την Ευρώπη, υποστηρίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα ο Φράνσις Φάνον.

Ο αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τους ενεργειακούς πόρους βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην ελληνική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στην 1η Ενεργειακή Υπουργική Διάσκεψη του σχήματος «3+1» μαζί με τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, ενώ το αμέσως προηγούμενο διάστημα επισκέφθηκε τόσο την Αίγυπτο για το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) όσο επίσης τον Λίβανο και την Ιορδανία.

Ο αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών μιλάει στο Βήμα της Κυριακής και τον Άγγελος Αθανασόπουλος για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην Αν. Μεσόγειο, το ρόλο της χώρας μας και τις δυνατότητες συνεργασιών.

– Τι εκτιμά ο κ. Φάνον για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη βοήθεια στην εμβάθυνση της συνεργασίας «3+1»

– Τι αναφέρει για την  ανάγκη συμπεριληπτικής προσέγγισης (inclusive approach) για την ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων της περιοχής

– Γιατί θεωρεί σημαντικό το γεγονός  ότι η Ουάσιγκτον και η Αθήνα μοιράζονται την άποψη ότι η Αγκυρα πρέπει να μείνει αγκυροβολημένη στη Δύση

– Τι αναφέρει για τον «ενεργειακό διάδρομο» και η «δύσκολη» Τουρκία

-Έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες κάποια προτίμηση στον αγωγό East Med έναντι άλλων μεθόδων μεταφοράς

– Πώς τοποθετείται απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

-Πώς τοποθετείται  ενώπιον μιας ευρύτερης περιφερειακής συνεννόησης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών;

Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του αμερικανού αξιωματούχου στον Άγγελο Αθανασόπουλο, στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί.